Deževno vreme ni ustavilo protestnikov, na shodu zopet Gale

V Ljubljani je potekal 23. protestni shod, že popoldan so se zbrali Mladi za podnebno pravičnost.

Objavljeno
25. september 2020 19.09
Posodobljeno
26. september 2020 01.53
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
L. Z., B. T., STA
L. Z., B. T., STA
Na današnjem 23. protestnem shodu v Ljubljani so se znova zbrali protestniki, ki jih ni ustavilo niti deževno vreme, ki je sicer kvarilo petkov popoldan. »Galeta ne damo,« je bil eden izmed njihovih sloganov, s katerim so opozarjali na novico, da so Ivana Galeta, uslužbenca zavoda za blagovne rezerve, po informacijah Televizije Slovenija danes dopoldne poklicali k direktorju zavoda Tomiju Rumpfu na zagovor pred izredno odpovedjo zaposlitve.

image
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Shoda se je udeležil tudi Gale, ki je javno potrdil informacijo. »V ponedeljek me je presenetil kurir s pozivom na zagovor. Poklicani smo bili trije. Imam podporo sodelavcev. V tridesetih letih se kaj podobnega ni dogajalo. Gre za zastraševanje,« je povedal in opisal izkušnjo, ko se je moral pogovarjati z odvetniki, direktorja pa ni bilo blizu. Napovedal je, da se ne bo dal prestrašiti in da bo hitro dal prijavo na inšpektorat za delo, zaradi šikaniranja pa tudi kazensko ovadbo.

Delavci v trgovinah so zbrali 5800 podpisov pod peticijo za prosto nedeljo, še več bi jih, če ne bi trgovske verige načrtno preprečevale podpisovanja, je na shodu zatrdil član sindikata delavcev v trgovini.

image
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Kot je pred ministrstvom za finance povzela Tea Jarc iz sindikata Mladi plus, je vlada pripravila ukrepe debirokratizacije, v resnici pa gre za malo davčno reformo, zaradi katere bodo bogati plačevali manj davkov. S tem bodo oslabili javne blagajne in javne storitve, je ocenila.

image
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Tudi na facebook profilu protestne ljudske skupščine so izpostavili, da želi vlada znižati davke na kapital, uvesti socialno kapico za najbogatejše in bogatim tujcem omogočiti nakup državljanstva.
image
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Jarčeva se je obregnila tudi ob nakup delnic Petrola okoljskega ministra Andreja Vizjaka. »Nam bodo podražili bencin, vrednost delnic ministra za okolje pa narašča, kar kaže, da delajo samo za lastno korist,« je med drugim navedla.Protestniki svarijo tudi, da vladne rešitve glede upravljanja demografskega sklada koncentrira denar in moč v rokah ene politične stranke.

To ni prvi shod danes v Ljubljani: popoldan so se na ulicah prestolnice zbrali Mladi za podnebno pravičnost, ki so opozorili na katastrofalne posledice podnebnih sprememb po svetu in na premalo ambiciozne, celo škodljive vladne načrte za prehod v brezogljično družbo. Zavzeli so se za ohranitev narave in za podnebno pravičnost.

image
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


image
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo