DNS svari pred političnim nadzorom nad STA

Društvo novinarjev Slovenije je poslance pozvalo, naj ne izglasujejo imenovanja Radovana Cerjaka za nadzornika STA.

Objavljeno
28. september 2020 16.56
Posodobljeno
28. september 2020 16.56
Radovan Cerjak (na fotografiji na desni) je po mnenju DNS neprimeren za položaj nadzornika STA. FOTO: Hanc Marjana
STA
STA
Društvo novinarjev Slovenije (DNS) je poslance DZ pozvalo, naj ne izglasujejo imenovanja odvetnika Radovana Cerjaka za novega nadzornika STA. Opozorili so še, da je njegovo imenovanje treba presojati v kontekstu zakonodajnih sprememb na medijskem področju, ki jih je predlagala SDS, in poskusa vzpostavitve političnega nadzora nad STA.

Kot so zapisali, se zavzemajo za visoke standarde spoštovanja kulture javnega dialoga in človekovega dostojanstva. Teh standardov pa Cerjak »s svojimi žaljivimi in nedostojnimi izjavami« ne izpolnjuje. Menijo, da je neprimeren tudi zaradi stališč do slovenskih medijev, ki jim očita orkestrirano delovanje v interesu »bivšega režima.«

Spomnili pa so tudi na zakonodajne spremembe na medijskem področju. Vlada je predlagala, da bi se imenovanje nadzornikov STA preneslo z absolutne večine DZ na vlado. »Izbira Cerjaka jasno kaže na odnos aktualne vlade do STA in njeno željo, da si agencijo podredi skozi nadzornike, ki ne bodo naklonjeni nepristranskosti in kakovosti dela javne agencije, pač pa skrbi za interese največje vladne stranke,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Od vlade pričakujejo, da bo z večjo skrbnostjo in upoštevanjem osnovnega poslanstva nacionalne tiskovne agencije predlagala kandidate, ki so ne le nesporni strokovnjaki na svojem področju, ampak s svojim ravnanjem in javnimi izjavami ne zbujajo vtisa pristranskosti. »V interesu Slovenije in njenega medijskega prostora je, da STA ostane kakovosten in nepristranski servis različnim medijem ne glede na vsakokratno aktualno izvršno oblast,« so še dodali.