Nuška Čakš Jager: »Karantena je ukrep, ki nas rešuje«

V zadnjem obdobju beležijo več pozitivnih primerov med tistimi, ki so v karanteni, kar kaže na to, da je to učinkovit ukrep.

Objavljeno
26. avgust 2020 10.50
Posodobljeno
26. avgust 2020 12.16
Včeraj so ob 1439 opravljenih testih odkrili 36 novih okužb s koronavirusom. FOTO: Jure Eržen/Delo
Be. B.
Be. B.
Včeraj so ob 1439 opravljenih testih odkrili 36 novih okužb s koronavirusom. V bolnišnični oskrbi je dvajset oseb, iz bolnišnice je bil odpuščena ena, za covidom-19 ni umrl nihče, je vlada aktualne podatke objavila na svojem twitter profilu.

Trenutna pojavnost okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh pri nas, z upoštevanjem zadnjih številk, sicer znaša 20,17, kar po besedah vladnega govorca Jelka Kacina pomeni, da smo »na sredini rumenega območja«. Zlasti zaradi začetka šolskega leta pa si vlada prizadeva pojavnost okužb do prihodnjega torka še »občutno znižati«. Na Hrvaškem pa je po ocenah NIJZ pojavnost okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh presegla 65 in še vedno raste.

Preberite še: Aktualno stanje glede epidemije covida-19



Kacin je dejal, da je trenutni cilj, da v šolsko vstopimo zdravi in da zdravi tudi ostanemo. Predvsem si želijo preprečiti prenos okužbe med učenci in dijaki oziroma učitelji, zato pozivajo, da starši oziroma otroci spremljajo zdravstveno stanje in da so pozorni na morebitne znake okužbe s covidom-19. Prav tako je pozval, da to takoj sporočijo. »Le z odgovornim ravnanjem vsakega izmed nas bomo lahko preprečili vnos in širjenje okužb znotraj in zunaj šolskih klopi. Iz teh razlogov zdravstvena inšpekcija v teh dneh prioritetno nadzira izvajanje karantenskih odločb, še zlasti mlajših državljanov,« je povedal Kacin.

Vladni govorec je kot pozitivno navedel, da je ena tretjina okužb potrjena med tistimi, pri katerih je bila že odrejena karantena, kar je dobro, saj se s tem prepreči, da bi se okužbe širile nenadzorovano.

Danes popoldne se bo na Brdu pri Kranju z aktualnim epidemiološkim stanjem seznanila tudi vlada, ki bo nadaljevala prejšnji teden prekinjeno razpravo o pripravah na pričakovani jesenski val širjenja covida-19.


Namestnica Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager je povedala, da število okuženih po svetu narašča, preseglo je že 23 milijonov, razmerje med celinami je približno enako, kot je bilo: še vedno je visok delež okuženih v obeh Amerikah, porast okuženih je v Aziji, Evropa niha – vendar je število na tem območju v zadnjem obdobju naraslo. Največji delež okuženih v Evropi je v Rusiji, Španiji in Veliki Britaniji. Skupno se je v Evropi s covidom-19 okužilo okoli 3,5 milijona ljudi, v Sloveniji pa je bilo do zdaj potrjenih 2722 primerov.

image
FOTO: Jure Eržen/Delo


Čakš Jagrova je kot pozitivno navedla zelo veliko število testov, kar nas uvršča v vrh evropskih držav. »Trenutno imamo 419 aktivnih primerov. Skupaj je bilo opravljenih več kot 153.000 testov. Potrjeni primeri med zdravstvenimi delavci ne naraščajo drastično.« Med vsemi potrjenimi primeri so okužbo potrdili pri 1339 moških in 1383 ženskah. Poleti je bilo več potrjenih okužb med mladimi od 15 do 35 let.

V zadnjem času je bilo med okuženimi večji odstotek importiranih oziroma povezanih z importiranimi okužbe, in sicer 323 primerov v zadnjem obdobju. Okužbe so bile prenesene iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Kosova …



Tudi Čakš Jagrova je izpostavila, da je v zadnjem času izjemen porast odstotka okužb med tistimi, ki so v karanteni. »To je dober podatek, saj kaže na to, da je karantena tisti ukrep, ki nas rešuje.«

Nuška Čakš Jager je še enkrat definirala ukrep samoizolacije in karantene.
  • Karantena je preventivna osamitev zdrave osebe, ki je bila v rizičnem stiku z osebo, ki je bolna ali okužena. V inkubacijskem času se to osebo zadrži, in sicer zato, da se zajezi prenos okužbe. Določena je v zakonu o nalezljivih boleznih. Proti izreku karantene ni pritožbe. Odredi jo ministrstvo za zdravje na predlog NIJZ.
  • Samoizolacija je osamitev bolne osebe oziroma osebe, pri kateri je bila potrjena okužba, četudi ni imela simptomov. Takšna oseba gre v izolacijo in zanjo skrbi zdravnik.