Italijani v karanteni, Slovenci zbegani

Izbruh koronavirusa v Italiji je eden največjih zunaj Kitajske. Pripravljenost Slovenije je dvomljiva. 

Objavljeno
24. februar 2020 06.45
Posodobljeno
24. februar 2020 09.39
V severni Italiji vladajo izredne razmere. Beneški karneval so predčasno prekinili, odpovedali so tudi druge prireditve in športne dogodke. FOTO: Reuters
Brigite Ferlič Žgajnar, Bojan Rajšek
Brigite Ferlič Žgajnar, Bojan Rajšek
Ljubljana – Medtem ko na italijanskih območjih, dokaj blizu Slovenije, zaznavajo številne okužbe z novim koronavirusom in so v karanteno poslali enajst mest, v naši državi (še) ni vzroka za preplah. Svet za nacionalno varnost se bo na to temo sestal šele danes. Mnogi menijo, da je to glede na krizne razmere v soseščini in v času, ko se številni Slovenci vračajo s počitnic v Italiji, prepozno.



Na Hrvaškem nočejo ničesar prepustiti naključju, zato se je predsednik vlade Andrej Plenković že včeraj sestal s strokovnim osebjem kriznega štaba ministrstva za zdravje glede načrtovanih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Hrvaški minister za zdravje je odredil vzpostavitev karantene na kliniki za nalezljive bolezni dr. Frana Mihaljevića v Zagrebu. Kaj pa pri nas? Včeraj razen tega, da je NIJZ še enkrat spomnil na preventivne ukrepe za preprečevanje okužbe z virusom, da je ministrstvo za zunanje zadeve državljanom, ki prihajajo iz Italije ali tja potujejo, svetovalo previdnost in da so na ministrstvu za zdravje pripravili pomirjujočo izjavo za javnost, drugih, posebnih ukrepov ni bilo.

Ne spreglejte: Zorana Baković se je v intervjuju za Sobotno prilogo pogovarjala z epidemiologinjo Laurie Garrett, ki poudarja, da nikakor ne smemo zamuditi priložnosti, da se pripravimo na najhujšo možnost širjenja koronavirusa.

Odklenjen članek je dostopen tukaj


78.833 je potrjenih primerov okužb na svetu z virusom sars-cov-2. 
Kako »dobro« smo v Sloveniji pripravljeni na prihod virusa, pa kaže osebna izkušnja slovenskega deskarja na snegu Roka Marguča, ki je po twitterju sporočil: »Trenutno se vračam iz Koreje. Od srede do danes se je število okuženih povečalo s 25 na več kot 400. Klicali smo na ministrstvo. Prijazna študentka, zmedena, ni vedela skoraj nič. Da so imeli zadnji sestanek v četrtek. Da imajo novega v ponedeljek in nima novih podatkov. Da me lahko zadržijo na Dunaju. Ampak jaz letim v Gradec. To merjenje temperature je metanje peska v oči, če si kužen, se ti temperatura dvigne šele čez 14 dni.« Zaradi tega se bo zdaj kar sam umaknil v »karanteno«. Da ne bi ogrozil zdravja družine, bo nekaj dni preživel na vikendu.

Nad odzivnostjo pristojnih pa tožijo tudi drugi.
 

image
INFOGRAFIKA: Delo


Medtem ko so nekatere evropske institucije svoje zaposlene, ki so bili v zadnjih dneh na ogroženih območjih v Italiji, že zaprosile, naj delajo od doma, pri nas za tak ukrep očitno še ni potrebe, čeprav bi bil po mnenju nekaterih strokovnjakov smiseln. Ljudje so namreč lahko kužni, še preden se pojavijo prvi znaki bolezni, lahko pa ta pri določenih sploh ne izbruhne. Virus sars-cov-2 prinaša še veliko neznank.

Bruselj na preži
V evropski komisiji pozorno spremljajo dogajanje v Italiji. Evropska komisarka za zdravje Stela Kyriakides je pohvalila italijanske oblasti za hitro in učinkovito delovanje. »Evropska komisija je pripravljena zagotoviti podporo,« je sporočila po twitterju. Kyriakidesova in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič bosta danes dopoldne predstavila odziv EU, pripravljenost in finančno podporo v boju proti koronavirusu. V Uniji so sicer prepričani, da je ključno globalno sodelovanje. »Zadnji primeri v Evropi kažejo, da je mednarodno sodelovanje ključno za zaustavitev širjenja virusa in zaščito evropskih državljanov,« je sporočil komisar Lenarčič ob napotitvi nove pomoči Kitajski, kamor je avstrijsko letalo v nedeljo odpeljalo maske, rokavice in razkužila (25 ton). Pomoč so zagotovile Avstrija, Češka, Madžarska in Slovenija. Neuradno sicer v Bruslju poudarjajo veliko vlogo koordinacije med državami članicami.
Peter Žerjavič


image
Na ministrstvu za zdravje vsem potnikom, ki so prispeli iz severnih italijanskih pokrajin, priporočajo, naj se opazujejo in v primeru temperature nad 38 stopinj, kašlja in težjega dihanja kontaktirajo svojega izbranega zdravnika ali dežurno službo. FOTO: Ministrstvo za zdravje