Epidemija koronavirusa se še naprej širi po svetu

V Italiji se je število umrlih zaradi okužbe z virusom povzpelo na 12. O prvem primeru poročajo iz Grčije, Alžirije in Brazilije.

Objavljeno
26. februar 2020 08.35
Posodobljeno
26. februar 2020 13.24
Medicinsko osebje pred infekcijsko kliniko v Zagrebu. FOTO: Denis Lovrovic/AFP
Š. J., STA
Š. J., STA
Na Kitajskem, od koder se je virus začel širiti po svetu, je novi koronavirus po zadnjih podatkih zahteval 2715 smrtnih žrtev, doslej pa se je okužilo več kot 78.000 ljudi. V sredo so na Kitajskem imeli 52 novih smrtnih žrtev, kar je najmanj v zadnjih treh tednih. Zunaj žarišča bolezni v provinci Hubei ni bilo nobenega smrtnega primera.



V Južni Koreji so danes obravnavali 169 novih okužb z virusom, tako da se je doslej v državi skupno z novim koronavirusom okužilo 1146 ljudi, kar je največ zunaj Kitajske. Zaradi bolezni covid-19 je doslej v Južni Koreji umrlo 11 ljudi.

Koronavirus v soseščini

V Italiji, ki velja za evropsko žarišče, so doslej našteli 12 žrtev, okuženih je 374 ljudi, poroča AFP. V Sloveniji še ni potrjenega primera okužbe. 



Prvi primer okužbe z novim koronavirusom so v torek potrdili tudi na Hrvaškem in v Švici, prva dva primera v Avstriji, v Španiji, kjer je okuženih osem ljudi, pa so potrdili prvi primer v celinskem delu države. Prvi primer okužbe so danes potrdili tudi v Grčiji. V Franciji se je število žrtev virusa sinoči povzpelo na dve, po tem ko je za posledicami okužbe v eni od pariških bolnišnic umrl 60-letni Francoz.

Potem, ko so na Tirolskem v Avstriji v torek potrdili okužbo z novim koronavirusom pri dveh osebah, so pristojne službe odredile dvotedensko karanteno za 12 ljudi. Okužbo so potrdili pri 24-letni Italijanki, ki je receptorka v enem od hotelov v Innsbrucku, in njenem prijatelju. Skupno so na okužbo z virusom v hotelu testirali 62 oseb. Med njimi so za devet ljudi odredili karanteno, to so odredili tudi za tri osebe iz prijateljskega kroga prvotno okuženih. Po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA se vseh 62 oseb iz hotela po navedbah tirolskih pristojnih služb počuti dobro.

image
Policisti pred vhodom zaprtega hotela Evropa v Innsbrucku, kjer je zaposlena receptorka iz Italije, ki se je okužila z novim koronavirusom. FOTO: Stringer/Reuters


Iz avstrijske Koroške ob tem poročajo, da je ponoči v enem od apartmajev v Bad Kleinkirchheimu umrla 56-letna Italijanka iz Furlanije - Julijske krajine, ki je bila tam na počitnicah. Dežurni zdravnik ni izključil možnosti, da bi lahko šlo za okužbo z novim koronavirusom. Stavbo z več apartmaji so zaradi tega zaprli, tam bivajočim pa ukazali, da stavbe ne smejo zapustiti. Pristojne službe, tudi italijanske, si zdaj prizadevajo ugotoviti, s kom vse je imela 56-letnica pred smrtjo stike.

Na Dunaju se je ob tem davi začela seja kriznega štaba o novem koronavirusu, ki se je udeležuje tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Meje z Italijo ostajajo odprte; njihovo zaprtje bi bil neučinkovit in čezmeren ukrep, so v torek sklenili ministri za zdravje držav v soseščini Italije. 

Koronavirus se širi na druge celine

V Braziliji so v torek potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, kar bi lahko bil tudi prvi potrjeni primer v Južni Ameriki.

Po poročanju brazilskih medijev so okužbo potrdili pri 61-letniku iz São Paula, ki je bil med 9. in 21. februarjem na severu Italije. Trenutno je menda v izolaciji na svojem domu, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

O prvem primeru okužbe z virusom poročajo tudi iz Alžirije, kar je hkrati tudi prva potrjena okužba z virusom v kateri od držav severne Afrike. Alžirski minister za zdravje Abderrahmane Benbouzid je sporočil, da gre za Italijana, ki je 17. februarja pripotoval v državo.

Vojska ZDA je sporočila, da so okužbo z novim koronavirusom potrdili tudi pri ameriškem vojaku. 23-letni vojak je prvi primer okužbe z virusom med približno 28.500 ameriškimi vojaki v Južni Koreji. Vojak z vojaškega oporišča Camp Carroll, ki je 30 kilometrov severno od mesta Daegu, je trenutno v samoizolaciji na svojem domu.