Marko Noč: Imeli bomo več ventilatorjev kot ustreznih postelj na intenzivnih negah 

Proces dobavljanja ventilatorjev je po mnenju dr. Noča ustvaril občutek o razdeljenosti stroke. 

Objavljeno
05. maj 2020 10.50
Posodobljeno
05. maj 2020 16.20
Dr. Marko Noč. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Katja Miklavčič
Katja Miklavčič
Dobavljanje ventilatorjev med epidemijo je bilo po mnenju dr. Marka Noča, vodje strokovne komisije v UKC Ljubljana, ki je preverjala ustreznost ventilatorjev, podvrženo kavarniškim debatam, ki so ustvarile »navidezen razkol v stroki«, »polarizirale javnost« in »diskreditirale posamezne strokovnjake«.

Kot je dr. Noč povedal na današnji novinarski konferenci, imamo trenutno v državi več kot 430 strokovno ustreznih ventilatorjev, obetamo pa si jih še dodatnih 140. Skupno bomo tako imeli več ventilatorjev kot ustrezno opremljenih postelj v enotah intenzivne nege. Zato, je pojasnil, je vlada po nasvetu strokovne skupine podjetju Geneplanet vrnila 20 že dobavljenih ventilatorjev in preklicala naročilo še neprispelih 110 ventilatorjev.



Med javno razpravo o dobavljanju ventilatorjev se po lastnih besedah dr. Noč ni znašel pod pritiski, a enako ne velja za člana strokovne skupine, zdravnika Riharda Knaflja, ki je po četrtkovi oddaji Tarča, v kateri je pojasnil kakovost ventilatorjev siriusmed, policiji prijavil grožnje. Knafelj je sodelavec dr. Noča, zato je, kot je povedal, dr. Noč pritiske nanj dojemal kot pritiske nase.

​Po dneh, ko v Sloveniji nismo potrdili novih okužb s sars-cov-2, so včeraj potrdili šest novih okužb. Umrla je ena okužena oseba. Včeraj so izvedli 1338 testiranj, hospitaliziranih je bilo 56 oseb. 

 

Prvi val epidemije izzveneva


Prvi val epidemije novega koronavirusa v Sloveniji sicer izzveneva – po mnenju dr. Noča smo bili v boju proti virusu uspešni, največja zasedenost slovenskih intenzivnih enot v prvem valu je bila 35-odstotna –, bo pa zaradi majhnega števila ustrezno opremljenih postelj na enotah intenzivne nege ključ do uspeha zgodnje ugotavljanje širjenja okužb ob morebitnem drugem valu.



Na današnji novinarski konferenci o aktualnem dogajanju glede epidemije novega koronavirusa je poleg vladnega govorca Jelka Kacina spregovorila tudi predsednica Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) Mariča Lah, med drugim o upadu prodaje v živilskih trgovinah

Druge pomembnejše informacije: 
  • Z rezultati nacionalne raziskave o razširjenosti novega koronavirusa se bo danes seznanila vlada, jutri pa bodo predstavljeni javnosti. 
  • O tem, kdaj se bodo ponovno zagnale nenujne zobozdravstvene storitve, bo vlada razpravljala danes. 
  • Ministrstvo za infrastrukturo si prizadeva za zagon javnega prometa prihodnji teden.  
  • Navodila za odprtje vrtcev in šol, predvideno za 18. maj, trenutno pripravljata stroka pod okriljem ministrstva za šolstvo in Nacionalni inštitut za javno zdravje.