Mejni prehodi se bodo odpirali postopoma

Hrvaška je edina sosednja država kamor državljani Slovenije, razen dnevnih migrantov, lahko potujejo, priporočljivo pa je s seboj vzeti dokazila. 

Objavljeno
18. maj 2020 10.50
Posodobljeno
18. maj 2020 11.57
Policijska in zdravstvena kontrola na mejnem prehodu Vrtojba, 13. 3. 2020. FOTO: Voranc Vogel
M. B.
M. B.
Vladni govorec Jelko Kacin je poudaril, da bo odpiranje meja potekalo postopoma. Prenovljeni odlok vlade daje pravico, da mejni organi državljane Evropske unije na meji zavrnejo, če v Sloveniji nimajo prijavljenega prebivališča. Odlok bo prevoznikom omogočal, da nemoteno izvajajo mednarodni promet, ne glede na državljanstvo. 

image
Melita Močnik. FOTO: Račič Blaž
Vodja sektorja mejne policije v upravi uniformirane policije na generalni policijski upravi Melita Močnik je dejala, da je prehajanje meja dovoljeno le na določenih kontrolnih točkah, katerih delovanje je usklajeno s sosednjimi državami. Dopuščeno je prehajanje lastnikov zemljišč v sosednji državi. Močnikova svetuje vsem, ki potujejo na Hrvaško, naj imajo pri sebi ustrezna potrdila, ki izkazujejo razlog potovanja, denimo potrdila o lastništvu nepremičnin, plovil ali rezervacijo turistične namestitve. V druge države, razen dnevnim migrantom, trenutno ni mogoče potovati. Po vrnitvi iz Hrvaške, ki je trenutno edina sosednja država kamor državljani Slovenije lahk potujejo kot turisti, ne bo treba v karanteno. 

Za državljane Slovenije ni posebnih omejitev pri prehodih meje, tudi če prebivališča v Sloveniji nimajo. Državljani EU, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v Sloveniji so z državljani Slovenije izenačeni. Državljani tretjih držav morajo na šengenski meji izkazati nujnost svojega potovanja, preverja pa se tudi njihovo zdravje. Vstopajo lahko tisti, ki imajo nujne družinske razmere, bivališče v Sloveniji, prevozniki in drugi gospodarski razlogi. Seznama držav, kateri državljani lahko potujejo v Slovenijo, zaenkrat še ni. 

Na Brniku potekajo priprave na prve potniške lete iz tujine. 

Včeraj novih okužb niso potrdili, prav tako zaradi virusa v zadnjem dnevu nihče ni umrl.