Aleksandra Pivec: Žalosten dan za demokracijo

Po pogovoru kmetijske ministrice s predsednikom vlade je pričakovati, da bo o njeni razrešitvi odločal državni zbor.

Objavljeno
29. september 2020 18.26
Posodobljeno
29. september 2020 22.55
Poslanci bi o razrešitvi lahko odločali že prihodnji teden.FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ljubljana – Predsednik vlade Janez Janša bo, kot so potrdili koalicijski partnerji, predlagal razrešitev kmetijske ministrice Aleksandre Pivec. Za komentar v torek ni bil dosegljiv, Aleksandra Pivec pa nam je povedala, da je Janša ni pozval k odstopu, a je glede na to, da je njen odhod tudi formalno predlagala stranka, poslanci pa so zagrozili z odtegnitvijo svojih glasov, napovedal njeno razrešitev.

»Koalicijska pogodba je tu dokaj jasna. Ker gre za interne zadeve naše stranke, bodo to podprli,« je na vprašanje, ali bodo koalicijski partnerji zagotovili glasove za razrešitev, odgovoril začasni zastopnik stranke Tomaž Gantar. Kot je poudaril, premier Pivčevi ne očita nestrokovnega dela na ministrstvu, pač pa predlaga razrešitev na podlagi pobude njihove stranke.
»To je žalosten dan za slovensko demokracijo. Žalostno je, da se politična zahteva zoper delo ministra z namenom rušenja vlade postavlja pred strokovno delo ministra,« se je ostro odzvala Pivčeva in poudarila, da je popolna politična in medijska diskreditacija zdaj v končni fazi. »Gre za zlorabo stranke Desus, in to od posameznikov, ki se niso hoteli sprijazniti z mojo zmago na kongresu, zdaj pa vlečejo skrbno načrtovane poteze, da bi preprečili mojo vnovično kandidaturo. Še vedno obstaja velika podpora v bazi stranke in s tem velika verjetnost za ponovno zmago na kongresu. Zato je zdaj ključno, da mi onemogočijo prisotnost v političnem in medijskem prostoru.«

Ukinila piarovsko službo


Za zdaj še ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec je ravno včeraj po poročanju časnika Večer ukinila službo ministrstva za odnose z javnostjo in promocijo. Akt o razpustitvi službe je bil objavljen na oglasni deski ministrstva, kjer so zaposleni lahko prebrali, da so bili prerazporejeni na druga delovna mesta na ministrstvu. Kmetijsko ministrstvo je tako zdaj edino ministrstvo brez te službe.

 

O razrešitvi verjetno prihodnji teden


Predsednik vlade bo predlog za razrešitev poslal v državni zbor v sredo. Ta odločitev je razočarala poslance stranke, saj so na podlagi pogovora s premierom pričakovali, da bi lahko razrešitev tik pred zdajci uvrstili na torkovo sejo. Termin seje, na kateri bodo poslanci odločali o razrešitvi, naj bi določili na petkovem kolegiju predsednika državnega zbora. Poslanci bi o razrešitvi lahko odločali že prihodnji teden.

image
Poslanci bi o razrešitvi lahko odločali že prihodnji teden.FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Če Aleksandra Pivec vendarle ne bo odstopila že pred tem – in vse kaže, da ne bo –, bo to šele peti primer, ko je državni zbor na predlog predsednika vlade razrešil ministra. Leta 1994 je razrešitev Janeza Janše predlagal tedanji premier Janez Drnovšek, in sicer zaradi afere Depala vas. Leta 2004 je razrešitev Dimitrija Rupla predlagal takratni premier Anton Rop, kot glavni razlog pa navedel, da hoče zagotoviti enotnost delovanja vlade. Dve leti pozneje je Janez Janša nato Janezu Drobniču očital nezadovoljivo vodenje resorja. Nazadnje je leta 2015 tedanji premier Miro Cerar predlagal razrešitev Janka Vebra zaradi afere Telekom, ko je ta obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo naročil analizo posledic prodaje Telekoma Slovenije.
 

Iščejo prepoznaven obraz


Namesto Aleksandre Pivec je Desus predlagal državnega sekretarja na kmetijskem ministrstvu Jožeta Podgorška, k temu za zdaj koalicijski partnerji menda nimajo pripomb. Predsednik vlade se bo z njim še pogovoril. Je pa po besedah Tomaža Gantarja kompetenten kandidat, ki to delo tako rekoč že opravlja.

O rekonstrukciji vlade koalicijski partnerji še naj ne bi govorili, a po mnenju vodje poslanske skupine Franca Jurše bo v bližnji prihodnosti govor tudi o tem, najverjetneje po kongresu Desusa, na katerem bodo izbirali novega predsednika stranke. O tem, kdo bo to, se za zdaj ne strinja niti peterica poslancev, si pa želijo, da bi stranko vodil in skušal konsolidirati prepoznaven in izkušen politični obraz. Če to ne bo – kot kaže – kdo od obstoječih strankinih ministrov, se poraja vprašanje, ali bo predsednik vlade vztrajal pri odločitvi, da morajo vsi prvaki sedeti tudi v vladi. Na čelu urada za demografijo, ki je prav tako pripadel Desusu, glede na nasprotovanje NSi kaže, da ne bo sedel minister brez listnice, ampak direktor.