Za vrh znova tudi Karl Erjavec

Po besedah vodje pokrajinske organizacije Desus Gorenjska je Karl Erjavec soglašal s kandidaturo za predsednika stranke Desus.

Objavljeno
06. oktober 2020 19.45
Posodobljeno
06. oktober 2020 20.52
Karl Erjavec na 11. kongresu stranke Desus januarja letos. FOTO:  Leon Vidic/Delo
Ljubljana – »Mi si želimo, da vsi tisti, ki so v stranki, v njej tudi ostanejo in ji pomagajo, da se konsolidira,« je po napovedih izstopov, ki naj bi sledili nekdanji predsednici Aleksandri Pivec, dejal vodja poslanske skupine Franc Jurša, ki si od novega predsednika stranke, ki bo zadolžen za konsolidacijo stranke, želi predvsem izkušnje z vodenjem. To bi prav lahko bil tudi nekdanji predsednik Karl Erjavec, ki so ga v stranki danes pričakovano evidentirali kot kandidata. V kandidaturo je tudi že privolil.

Preberite še: En dober dan za Desus še ne naredi pomladi

Kot je pojasnila Julijana Bizjak Mlakar, so v gorenjski pokrajinski organizaciji na današnji seji od 13 članov podporo Karlu Erjavcu izrazili vsi razen enega. »Imel je tudi kar dolg govor, predstavil je svoj program in moram priznati, da je dobil kar nekaj aplavzov,« je povedala nekdanja ministrica, ki je ob tem dodala, da so ga morali v to kar nekaj časa prepričevati, a je po njeno edini možen kandidat, ki lahko stranko spet pripelje v parlament, h koreninam in uresničevanju strankinega programa. Med drugim je naštela povračilo zaostanka pri usklajevanju pokojnin, ureditev dolgotrajne oskrbe, gradnjo domov za starejše občane, preprečitev privatizacije zdravstva in pa možnosti, da bi ustanovitev demografskega sklada vodila v privatizacijo državnega premoženja.

image
Aleksandra Pivec je na včerajšnji seji DZ odstopila s funkcije ministrice za kmetijstvo. FOTO: Jure Eržen/Delo


Začasni zastopnik stranke Tomaž Gantar je po odstopu Aleksandre Pivec z mesta ministrice za kmetijstvo in izstopu iz Desusa ocenil, da je za stranko končano eno od težjih obdobij. Po njenem odhodu je sicer napovedala izstop še podpredsednica Desusa Anita Manfreda, ki je veljala za del njene ožje ekipe, a drastičnih odhodov kljub napovedanim razpravam na nekaterih občinski odborih sogovorniki v stranki vendarle ne pričakujejo.

Rok za evidentiranje kandidatov, o katerih bodo odločali na kongresu 28. novembra, na katerem je kandidaturo sprva napovedovala tudi Pivčeva, se sicer izteče v soboto, a je možno kandidaturo s podporo najmanj tretjine prisotnih delegatov vložiti tudi še na samem kongresu.

Tako začasni zastopnik stranke Tomaž Gantar kot vodja poslanske skupine Franc Jurša sta si enotna, da prihod kateregakoli predsednika na čelo stranke še ne more prinesti odločitve, da stranka več ne bi bila del koalicije. »Odločitev o sodelovanju v koaliciji namreč ni v rokah samo enega človeka. Tema o izstopu bi se lahko odprla šele, če bi stvari potekale v napačno smer, denimo da se ne bi izvrševalo koalicijskega programa ali bi se sprejemale odločitve, ki niso v skladu z videnji Desusa. V tem trenutku razloga za odpiranje te teme ne vidim,« je komentiral Gantar.