V Sloveniji 114 okužb, bolnišnice kot v času epidemije

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.

Objavljeno
19. september 2020 08.45
Posodobljeno
19. september 2020 20.19
V Sloveniji so največ novih okužb v petek potrdili v Občini Ljubljana. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ka. M., A. V., STA
Ka. M., A. V., STA
KLJUČNI POUDARKI: 
  • V Sloveniji so v petek potrdili 114 novih okužb, testirali so 2070 oseb. 
  • Iz Hrvaške poročajo o 212 na novo potrjenih okužbah, iz Avstrije pa o 813.
  • V ponedeljek bo opravljanje gostinske dejavnosti dovoljeno do 22.30. 
  • Irska, Nizozemska in Španija zaostrujejo ukrepe za omejitev novega koronavirusa.


18.45 Na Madžarskem 809 novih okužb

Na Madžarskem so v zadnjih 24 urah potrdili 809 novih okužb z novim koroanavirusom. Zaradi covida-19 je umrlo še šest bolnikov, so danes sporočile madžarske pristojne oblasti, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

18.30 V Italiji se zmanjšuje število novih okužb

V Italiji so danes zabeležili manj novih okužb z novim koronavirusom kot dan prej. So pa opravili rekordno število testov, več kot 103.000. Okužbo so potrdili pri 1638 ljudeh. Dan prej pri 1907, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

16.40 Gantar: V bolnišnicah s covid oddelki ponovno način dela kot v času epidemije

Minister za zdravje Tomaž Gantar se je na sestanku s predstavniki bolnišnic, ki imajo oddelke za bolnike s covidom-19, dogovoril, da se znova vzpostavi način dela, kot je veljal v času epidemije. Bo pa tokrat organizacija dela brez zapiranja bolnišnic zahtevnejša, je pojasnil za STA. Zato bodo najverjetneje potrebne prerazporeditve osebja.

16.30 V Rusiji prvič po dveh mesecih več kot 6000 novih okužb

V Rusiji so v zadnjem dnevu potrdili več kot 6000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ od sredine julija. V državi je trenutno aktivno okuženih 171.450 ljudi, poroča ruska tiskovna agencija Tass. V zadnjem dnevu je koronavirusni bolezni 19 podleglo 144 ljudi, skupno pa je ta bolezen v Rusiji terjala že 19.339 življenj, so danes sporočile pristojne ruske oblasti.

16.20 V Litvi potrdili rekordno število novih dnevnih okužb

V Litvi so potrdili rekordno število novih dnevnih okužb z novim koronavirusom od začetka epidemije v tej državi. Kot so danes sporočile pristojne oblasti, so v zadnjih 24 urah v tej baltski državi potrdili 99 novih okužb z novim koronavirusom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

15.27 V BiH 321 novih okužb z novim koronavirusom, v Srbiji 83

V BiH so danes potrdili 321 novih okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah je zaradi covida-19 umrlo šest bolnikov, so danes sporočile prisojne oblasti, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. V Srbiji so potrdili 83 novih okužb, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

15.25 Okužbe z novim koronavirusom v petek potrdili v 54 občinah

Okužbe z novim koronavirusom so v petek potrdili v 54 občinah. Največ, in sicer 30, so jih potrdili v Ljubljani, sledil je Maribor s potrjenimi osmimi okužbami. Po tri okužbe so potrdili še v občinah Domžale, Ilirska Bistrica, Slovenske Konjice in Log - Dragomer. V ostalih občinah so potrdili po dve ali eno okužbo.

14.30 V Belgiji porast hospitalizacij zaradi covida-19

V Belgiji so v zadnjem tednu zabeležili porast števila okužb z novim koronavirusom. V zadnjem tednu so potrdili skoraj 7500 novih okužb. Opazili so tudi porast števila hospitalizacij zaradi covida-19, to je v zadnjem tednu naraslo s povprečno 24 na 42 hospitalizacij na dan.

14.20 Na Švedskem še naprej upada število novih okužb

Švedska je trenutno edina država v Evropski uniji, ki od poletja v tedenskem povprečju beleži upad novih okužb z novim koronavirusom. Medtem ko je imela junija še 67,4 primera na 100.000 prebivalcev, jih ima sedaj 14,3, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

13.10 V Črnečah brez novih okužb

V Koroškem domu starostnikov v Črnečah niso odkrili novih okužb s koronavirusom. Aktivno okuženih je osem stanovalcev doma in štirje zaposleni, je za STA povedal direktor Srečko Mlačnik. V petek so testirali še štiri zaposlene, a so negativni na virus. V torek bodo ponovno testirali večje število zaposlenih in stanovalcev, je pojasnil direktor. 

12.35 Na Dunaju preko 4000 aktivno okuženih oseb

V Avstriji so v zadnjih 24 urah spet potrdili več kot 800 novih okužb z novim koronavirusom. Ob 813 novih okužbah imajo v državi trenutno 7748 aktivnih okužb z novim koronavirusom. Veča se število bolnikov na intenzivni negi, teh je 22 več kot dan prej, torej skupno 84, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Največ aktivnih okužb imajo na Dunaju (4136).

image
Največ novih okužb še naprej beležijo v avstrijski prestolnici Dunaj. FOTO: Lisi Niesner/Reuters


12.00 Tudi na Poljskem vse več okuženih

Na Poljskem so danes potrdili 1002 novi okužbi z novim koronavirusom, kar je v tej državi največ od začetka epidemije covida-19. Rekordno število okužb so potrdili nekaj dni zatem, ko so poljske oblasti zaostrile pogoje, ki določajo, kdaj lahko zdravniki osebe napotijo na test. 

11.45 Nemčija z 2297 novimi okužbami

V Nemčiji so tudi v zadnjem dnevu potrdili preko 2000 novih okužb s koronavirusom (2297), številke tega tedna pa so podobne statistikam od konca aprila. Vrhunec dnevnega prirasta novih okužb je bil v Nemčiji sicer konec marca oziroma v začetku aprila, ko so dnevno poročali tudi o več kot 6000 okužbah.
 
11.35 Nejveč okužb v Ljubljani in v starostni skupimi med 35 in 44 let

Trenutno je po podatkih Sledilnika za covid-19 v državi aktivno okuženih 1187 ljudi. Največ novih primerov okužbe so v petek potrdili v ljubljanski občini (30). V Mariboru so potrdili osem novih okužb, po tri pa še v občinah Domžale, Ilirska Bistrica, Slovenske Konjice in Log - Dragomer. V ostalih občinah so potrdili po dve ali eno okužbo.

Največ okužb so potrdili v starostni skupini med 35 in 44 let (23 okužb), po 21 okužb pa še v starostnih skupinah od 45 do 54 let in med 55 in 64 let. Po eno okužbo so potrdili še v najmlajši starostni skupini do štirih let in eno v najstarejši, nad 85 let.

11.05 Tudi v petek več kot 110 novookuženih 

V petek so ob 3070 opravljenih testih potrdili 114 okužb z novim koronavirusom, je na twitterju sporočila Vlada RS. Umrl je en bolnik s covidom-19, hospitaliziranih pa je 67 oseb (na intenzivni negi 10) . 



10.55 Češka tretja v Evropi po hitrosti širjenja novih okužb

Na Češkem so v zadnjih 24 urah potrdili 2111 novih okužb z novim koronavirusom. Gre za rahel upad števila novih okužb v zadnjih štirih dneh, na spletnih straneh piše Reuters. Glede na število prebivalcev se je Češka po hitrem širjenju novih okužb uvrstila na tretje mesto med državami članicami EU, in sicer za Španijo in Francijo.

10.50 Hrvaška s preko 200 novimi okužbami

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 212 novih okužb z novim koronavirusom ob opravljenih 5457 testih. Umrl ni noben bolnik s covidom-19. Trenutno je na Hrvaškem 2128 aktivnih okužb z novim koronavirusom, je sporočil hrvaški štab za civilno zaščito. V hrvaških bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 288 bolnikov, od tega jih je 24 na ventilatorjih.

10.00 Evropske države v ponovnem zaostrovanju ukrepov

Zaradi porasta števila okužb so Irska, Nizozemska in Španija napovedale zaostritev ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa. V madridski avtonomni skupnosti bodo v ponedeljek ponekod omejili gibanje (dovoljen bo odhod v službo in šolo, k zdravniku in, med drugim, na sodišče, ukrep pa bo zadeval preko 870.000 ljudi), v irski prestolnici Dublin pa so prepovedali obede v notranjosti gostinskih lokalov in odpovedali verske obrede. 

Preberite še: Madrid ponovno žarišče okužb v Evropi

Kar zadeva zaostrovanje ukrepov na Nizozemskem, bodo v Amsterdamu, Rotterdamu in drugih večjih mestih jutri restavracije in lokali sprejemali goste do polnoči, odprti pa bodo lahko do 1. ure. Dovoljeno bo zbiranje do 50 oseb, za večje dogodke pa bodo morali organizatorji poslati prošnjo za izvedbo.

image
Na javnih mestih, kjer ni ustrezne medosebne razdalje, je od danes nujno nositi zaščitno masko. FOTO: Leon Vidic/Delo


8.15 Maske tudi na prostem, v vzgojno-izobraževalnih zavodih več izjem

Od danes so zaščitne maske obvezne tudi na prostem, ko ni mogoče zagotoviti dvometrske varnostne razdalje, in v vseh zaprtih javnih prostorih.

Preberite še: Zmeda z maskami in odločitve tik pred zdajci

Kar zadeva nošnjo mask v šolah in vrtcih, je vlada kljub prvotno drugačnim napovedim med izjeme, za katere odlok ne velja, uvrstila tudi vzgojitelje predšolskih otrok in pomočnike vzgojiteljev pri opravljanju neposrednega dela z otroki, v primeru zagotavljanja vsaj dveh metrov medosebne razdalje pa pri izobraževalni dejavnosti mask prav tako ne bo treba nositi učiteljem do vključno 6. razreda osnovne šole. Učencem od 7. razreda osnovne šole dalje in dijakom srednjih šol mask ne bo treba nositi, če je pri izobraževalni dejavnosti možno zagotoviti vsaj 1,5 metra razdalje. Prav tako so med izjemami osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo. 

V ponedeljek stopi v veljavo tudi vladni odlok, ki opravljanje gostinske dejavnosti v gostinskih in nastanitvenih obratih dovoljuje od 6.00 do 22.30.