V Madridu po novem omejeno gibanje za skoraj milijon ljudi

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.

Objavljeno
21. september 2020 06.57
Posodobljeno
21. september 2020 17.33
Karantena v Madridu. FOTO: Oscar Del Pozo/AFP
Mirt Bezlaj, Lucijan Zalokar, STA
Mirt Bezlaj, Lucijan Zalokar, STA
Glavni poudarki
  • V Sloveniji 50 novih okužb.
  • Na Hrvaškem 70 novih okužb.
  • V Franciji več kot 10.500 novih okužb.
  • Lokali se morajo od danes zapreti do 22.30. 
  • Šolarji od 7. razreda dalje med poukom ne smejo sneti mask.
  • Odstopil je češki minister za zdravje.
  • V Avstriji 563 novih okužb.
  • Novomeška in soboška bolnišnica bosta sprejemali bolnike s covidom-19


17.30 V BiH in Srbiji padec števila okužb s koronavirusom

Iz Bosne in Hercegovine ter Srbije danes poročajo o padcu okužb z novim koronavirusom. V Srbiji so jih v zadnjih 24 urah potrdili 30, umrla sta dva bolnika s covidom-19. V BiH so potrdili 92 okužb, kar je najmanj v zadnjih mesecih. Umrlo je še šest bolnikov. V Črni gori so potrdili 230 okužb, dva bolnika sta umrla.

Število potrjenih okužb v BiH je manjše od trimesečnega povprečja, ko so skoraj redno dnevno poročali o več kot 200 okužbah, izpostavlja hrvaška tiskovna agencija Hina.

Po podatkih zavodov za javno zdravstvo entitet so 57 okužb potrdili v Federaciji BiH, v Republiki srbski pa 35. V državi je trenutno okoli 7000 aktivnih primerov okužbe.

V Srbiji so po 5278 testih potrdili 30 okužb, dva bolnika sta umrla, skupno 743. V bolnišnicah se trenutno zdravi 330 bolnikov, od katerih jih je 23 na ventilatorjih, poroča Hina.

15.50 Novomeška in soboška bolnišnica bosta sprejemali bolnike s covidom-19

Splošna bolnišnica Murska Sobota se je pridružila seznamu bolnišnic, ki zdravijo bolnike z novim koronavirusom. Omenjene bolnike bodo začeli sprejemati zaradi zasedenosti oddelkov v obstoječih štirih bolnišnicah, ki zdravijo bolnike s koronavirusno boleznijo 19. Skupno bodo zanje zagotovili 20 postelj.

Kot so sporočili iz bolnišnice, imajo od petka status bolnišnice drugega reda, kar pomeni, da morajo imeti zagotovljenih 15 postelj za akutne in negovalne paciente s potrjeno okužbo z novim koronavirusom. Poleg tega morajo imeti tudi pet postelj v enoti za intenzivno terapijo za tiste bolnike s covidom-19, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje.

Tudi Splošna bolnišnica Novo mesto je pripravljena na sprejem bolnikov s covidom-19. Zaenkrat lahko zanje zagotovijo 20 postelj, dovolj pa imajo tudi medicinskih ventilatorjev in druge potrebne opreme. Bolj jih v bolnišnici, kjer skušajo v tem času nadoknaditi tudi spomladi izpadli program, skrbi pomanjkanje kadra.

Kot je za STA povedal strokovni direktor novomeške bolnišnice Milivoj Piletič, je bilo po petkovem sestanku s predsednikom vlade in ministrom dogovorjeno, da se bolnišnice pripravijo. »Sedaj čakamo na impulz ministrstva oziroma koordinacijske skupine, ki bo odločila, kdaj je čas, ko začnemo sprejemati bolnike s covidom-19,« je dejal.

14.55 V Madridu po novem omejeno gibanje za skoraj milijon ljudi

V Madridu so danes zaradi hitrega širjenja novega koronavirusa za 14 dni zaprli šest mestnih četrti, v katerih živi skupno okoli 850.000 ljudi. Prebivalce je ukrep, s katerim želijo pristojne službe spraviti pod nadzor drugi val epidemije, močno razjezil in v nedeljo so tam potekali protesti.

V delih španske prestolnice in nekaj drugih okoliških mestih je od danes omejeno gibanje skoraj milijona ljudi. Svoje četrti oziroma mesta prebivalci lahko zapustijo le za odhod v službo ali šolo, obisk zdravnika ali če morajo na sodišče.

14.00 V karanteno oddelek Solzic

Ravne na Koroškem – Vseh dvajset otrok in tri zaposlene iz enega od oddelkov ravenskega vrtca Solzice je od danes v karanteni. Okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri strokovni delavki. Ravenski župan Tomaž Rožen je po twitterju sporočil, da je celotna situacija pod nadzorom območne enote NIJZ, vodstva vrtca in občinskega štaba civilne zaščite.

Danes so se v šolo po preventivni karanteni že vrnili vsi učenci podružnične osnovne šole v Kotljah, prav tako v občini Ravne na Koroškem. M.K.

13.40 V Indiji kljub številnim okužbam odpirajo šole

V več indijskih zveznih državah so po več kot petih mesecih danes znova deloma odprli šole kljub zaskrbljenosti učencev in staršev ob naraščanju okužb in smrti zaradi covida-19. V zveznih državah Madja Pradeš, Pundžab in Asam so šole odprli za učence od 14. do 17. leta starosti na prostovoljni osnovi, imeti pa morajo pisno dovoljenje staršev, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Ponekod se je za vrnitev v šolske klopi odločilo le malo učencev. Tako se je v neko šolo v državi Asam vrnilo le osem od 400 učencev, kolikor jih lahko sprejme šola, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Več velikih držav, kot je Utar Pradeš, pa tudi prestolnica New Delhi, pa se za ponovno odprtje šol ni odločilo, saj ocenjujejo, da je za to še prezgodaj.
Indija je za ZDA druga najbolj prizadeta država na svetu v pandemiji covida-19. Doslej so potrdili skoraj 5,5 milijona okužb, umrlo je več kot 87.800 bolnikov. V zadnjih tednih poročajo o največjem dnevnem številu okužb na svetu. V zadnjih 24 urah so potrdili 86.961 novih primerov okužbe, umrlo je 1130 bolnikov. V državi so karanteno zaradi covida-19 uvedli 25. marca, zaradi velike gospodarske škode pa so začeli omejitve rahljati sredi maja.

image
Indija je ena najhuje prizadetih držav. FOTO: Xavier Galiana/AFP


13.05 V Avstriji 563 novih okužb

V Avstriji so po podatkih tamkajšnjega notranjega ministrstva v zadnjih 24 urah potrdili 563 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zaradi covida-19 trenutno zdravi 364 bolnikov, od tega jih 67 potrebuje intenzivno nego. V Avstriji bo sicer letos cepljenje proti gripi brezplačno za otroke, mlajše od deset let. Iz Spodnje Avstrije namreč danes poročajo, da so ob 1552 opravljenih testih potrdili 181 okužb, medtem ko so jih na Dunaju potrdili 172, opravili pa so kar 4369 testiranj, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Na Štajerskem so potrdili 32, na Koroškem pa 15 okužb. V povprečju so sicer v Avstriji v zadnjem tednu potrdili po 731 novih okužb na dan. V državi je aktivno okuženih 8375 ljudi, 767 bolnikov je doslej umrlo, 29.516 pa ozdravelo. Skupno so izvedli skoraj milijon in pol testiranj, slabih 39.000 oziroma 2,65 odstotka jih je bilo pozitivnih. Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je sicer na današnji novinarski konferenci izrazil upanje, da se bo število dnevnih novih okužb po zaslugi strožjih zajezitvenih ukrepov – nekateri od njih, med drugim za nočne lokale in zasebna zbiranja, so začeli veljati ravno danes – kmalu znova začelo zmanjševati.

12.40 Na Irskem odpirajo pube

Na Irskem so danes znova odprli vse pube, potem ko so bili v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa pol leta zaprti, razen v Dublinu. Na Irskem so vse pube, okoli 7000, zaprli 16. marca, ko so v državi zaradi covida-19 uvedli karanteno. Tisti, ki strežejo hrano, so lahko svoja vrata odprli konec junija. Po najdaljšem zaprtju pubov v Evropi pa od danes lahko goste znova sprejemajo tudi pubi, ki strežejo samo pijačo, v Dublinu pa bodo ostali zaprti, je prejšnji teden sporočila irska vlada, saj v prestolnici narašča število okužb.

V Dublinu so za 1,3 milijona prebivalcev tako na voljo samo pubi, ki strežejo hrano na prostem ali pa jo dostavljajo na dom.
Poleg tega so ukrepe v prestolnici še poostrili. Zbiranja v zaprtih prostorih so prepovedana, druži se lahko največ šest ljudi iz dveh različnih gospodinjstev. Prebivalcem Dublina so pri tem omejili potovanja iz regije, in sicer samo na delo, zaradi izobraževanja in za druge nujne namene, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Covid-19 je v državi doslej zahteval 1792 življenj. Sredi aprila je bolezen na dan zahtevala največ življenj, tudi več kot 70. Od takrat imajo enomestno število mrtvih, a zadnje tedne narašča število okužb. Po uradnih podatkih je bilo število okužb na 100.000 prebivalcev v Dublinu v zadnjih dveh tednih skoraj dvakrat višje kot na ravni države.

11.20 Na OŠ Franceta Bevka odrejenih 170 karanten

V Osnovni šoli Franceta Bevka za Bežigradom v Ljubljani zaradi okužbe z novim koronavirusom pri učiteljici in dveh učencih od danes poteka pouk na daljavo za otroke predmetne stopnje in četrtega razreda, je za STA potrdila ravnateljica šole Barbara Kampjut. Odrejenih je bilo namreč 170 karanten, od tega osmim učiteljem. Kampjutova je za STA pojasnila, da je v soboto izvedela za okužbo ene od učiteljic in učenca, v nedeljo pa še za okužbo pri učenki. Po njenih besedah so imeli nesrečo, saj ravno okužena učiteljica poučuje veliko oddelkov, zaradi česar je prišlo do 170 rizičnih stikov, za katere je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) predlagal karanteno. V karanteni bo tudi osem učiteljev.

Gre za učence šestih razredov ter dodatno posamične učence od drugega do devetega razreda. Ker gre za polovico otrok na šoli, so ministrstvu za izobraževanje predlagali, da se za otroke četrtega razreda (za vse je bila odrejena karantena) in za učence na predmetni stopnji organizira pouk na daljavo. Tako v šoli poteka pouk za učence prvega triletja in obeh oddelkov petega razreda. Ministrica Simona Kustec je po besedah ravnateljice njihov predlog odobrila.
Kompjutova je tudi povedala, da so vsi trije okuženi imeli simptome okužbe, zato so jih tudi napotili na testiranje. Od učiteljev, ki so v karanteni, ni nihče zbolel, pouk na daljavo pa že poteka normalno, je dodala.

image
Šolarji so zaradi številnih socialnih stikov izpostavljeni tveganju okužbe. FOTO: Jure Eržen/Delo


Po podatkih ministrstva za izobraževanje je bilo v četrtek z novim koronavirusom okuženih devet zaposlenih v vrtcih, 46 zaposlenih v osnovnih in sedem v srednjih šolah. Okužen je bil tudi en vrtčevski otrok, 55 osnovnošolcev in 23 srednješolcev.

V prejšnjem tednu je zaradi okužbe pouk potekal na daljavo tudi v podružnični šoli Kotlje, otroci so se danes vrnili v šole.
Župan Raven na Koroškem Tomaž Rožen pa je na facebooku zapisal, da gre v karanteno oddelek Vrtca Solzice, saj so v nedeljo potrdili okužbo z novim koronavirusom pri strokovni delavki. V karanteno gre do vključno četrtka, 24. septembra, vseh 20 otrok in tri zaposlene. Okužbo so imeli tudi v ljubljanskem vrtcu Pedenjped. Ravnateljica vrtca Marjana Zupančič je za STA pojasnila, da so jih v nedeljo poklicali z NIJZ, da je okužen triletni otrok, ki je pri njih v vrtcu. Tako je v karanteni pristalo 18 njegovih vrstnikov iz skupine ter oba vzgojitelja.

Na Koroškem so okužbo potrdili tudi pri eni od učiteljic na Osnovni šoli Mežica. Učiteljica je v samoizolaciji, učenci 4. razreda, 16 učencev iz 5. razreda, ena učenka iz 6. razreda ter tri učiteljice pa so do srede v karanteni, je na spletni strani objavila mežiška osnovna šola.

10.40 Na Hrvaškem 70 okužb

Na Hrvaškem je bilo v zadnjih 24 urah ob 3268 izvedenih testih pozitivnih 70 oseb. Pet jih je umrlo. Na Hrvaškem sta trenutno 2002 aktivni okužbi. 297 bolnikov se zdravi v bolnišnici, od tega jih 24 potrebuje respiratorje.  Doslej se je na Hrvaškem okužilo že 14.992 oseb, 253​ jih je zaradi virusa umrlo. Več kot 9000 ljudi je trenutno v samoizolaciji, poroča index.hr

10.30 V Sloveniji 50 novih okužb

Vlada je na twitterju sporočila, da je bilo v zadnjih 24 urah potrjenih 50 novih okužb s koronavirusom. Številka je precej nižja kot prejšnje dni, ker je bilo izvedenih manj kot tisoč testiranj, kar ni niti tretjina kot v prejšnjih dneh. Zaradi koronavirusa v državi ni včeraj umrl nihče, je pa 70 oseb hospitaliziranih, od tega jih je 14 na intenzivni negi. 



9.30 Češki minister za zdravje odstopil

Na Češkem je danes v luči porasta števila okužb z novim koronavirusom odstopil češki minister za zdravje Adam Vojtech. Kot je pojasnil novinarjem, je premieru Andreju Babišu že vročil odstopno izjavo, poroča češka tiskovna agencija ČTK. Vojtech je utemeljil svoj odstop s tem, da želi ustvariti prostor za iskanje rešitve za zajezitev pandemije covida-19, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Še ta konec tedna je 33-letni minister sicer napovedoval, da bi vlada zaradi porasta okužb lahko razglasila izredne razmere, le tako bi namreč lahko uvedli določene strožje ukrepe. Vlada naj bi o razglasitvi izrednih razmer razpravljala danes. Vojtech je sicer še dodal, da bi predlagal razglasitev izrednih razmer, če bi se reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi okuži posamezni okuženi, bolj približalo vrednosti 2, trenutno je namreč okoli 1,6, poročajo tuje tiskovne agencije. V zadnjih tednih je število novih primerov okužb na Češkem izjemno hitro naraščalo in so skoraj vsakodnevno poročali o novih rekordno visokih številkah. Na 100.000 prebivalcev imajo na Češkem trenutno 193 okužb. Vsega skupaj so doslej potrdili 49.300 primerov, v zadnjem dnevu 985 novih. V povezavi s covidom-19 so umrli 503 ljudje.

9.25 V Ilirski Bistrici so prepovedali rabo zaprtih športnih objektov in obiske DSO

V občini Ilirska Bistrica so zaradi poslabšanja epidemiološke situacije prepovedali uporabo zaprtih športnih objektov, ki so v lasti občine, za potrebe izvajanja organizirane športne vadbe in drugih prostočasnih aktivnosti ter dogodkov. Prav tako so v domu za starejše prepovedali obiske. Na spletni strani občine piše, da se lahko zaprti športni objekti še naprej uporabljajo za izvajanje redne dejavnosti osnovnih šol z območja občine Ilirska Bistrica in Gimnazije Ilirska Bistrica. V Domu starejših občanov Ilirska Bistrica pa so zaradi naraščajočega števila okuženih na območju Ilirske Bistrice in s tem varovanja zdravja stanovalcev, zaposlenih in njihovih družin v četrtek prepovedali obiske. Prepoved velja predvidoma do vključno 27. septembra. V tej občini so v soboto potrdili devet novih okužb, skupaj pa imajo 29 aktivnih okužb.

9.10 Nove okužbe v domovih

V Pegazovem domu starejših v Rogaški Slatini so konec tedna potrdili dve novi okužbi pri stanovalcih, tako da je okuženih 18 stanovalcev in pet zaposlenih, je za STA danes povedala direktorica doma Kristina Kampuš. Po besedah Kampuševe so stanovalci v domu izolirani v svojih sobah, nekateri pa so začasno premeščeni iz sob, kjer je bila potrjena okužba, v drugo sobo oziroma drugo skupino.

Direktor Doma Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu Tomaž Lenart je danes za STA povedal, da so v nedeljo vzeli kontrolne brise v zadnji sivi coni 20 stanovalkam in desetim zaposlenim. Pri eni stanovalki je bil test pozitiven, pri preostalih pa negativen. Dejal je, da je okužena stanovalka, ki je asimptomatska, bivala v sobi sama, zato ne pričakuje, da bi še koga okužila. Prepričan je, da jim je s hitrim in strokovnim ukrepanjem okužbo z novim koronavirusom v domu uspelo zajeziti. Ocenil je še, da se vsi okuženi stanovalci počutijo zelo dobro in so brez simptomov. Kontrolne teste pa bodo izvajali tudi v prihodnjih dneh.

image
Število okužb po svetu že od začetka meseca pospešeno raste. V Sloveniji so po neuradnih podatkih včeraj potrdili 50 novih okužb. FOTO: Punit Paranjpe/AFP


8.30 Včeraj 50 novih okužb

Po neuradnih, a zanesljivih podatkih so v Sloveniji včeraj potrdili 50 novih okužb s koronavirusom. Na uradne nedeljske statistike še čakamo. Številka je nižja kot prejšnje dni, najverjetneje zaradi izvajanja manjšega števila testov v nedeljo.

7.30 V Franciji več kot 10.500 novih okužb

Francosko zdravstveno ministrstvo je v zadnjem dnevu potrdilo 10.569 novih okužb s koronavirusom, nekoliko manj kakor rekordno število skoraj 13.500 dan prej. Umrlo je še 12 ljudi, doslej že 31.585. Majhno število smrti bi lahko bilo zaradi prepoznega poročanja podatkov o umrlih iz posamičnih bolnišnic, poroča Reuters

6.55 V Nemčiji 922 novih okužb

V Nemčiji so v zadnjih 24 urah potrdili 922 novih okužb z novim koronavirusom. Doslej so v tej državi, po podatkih Robert Koch Inštituta, potrdili že 272.337 okužb. V Nemčiji je bil novi virus usoden za 9386 ljudi, v zadnjem dnevu novih smrtnih žrtev ni bilo. 

6.45 Lokali se morajo zapreti ob 22.30, starejši šolarji med poukom ne smejo sneti mask

Danes je začel veljati odlok o začasnih ukrepih za zmanjševanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom, ki zapoveduje nošenje mask v javnih zaprtih prostorih, če ni mogoče zagotavljati medosebne razdalje najmanj dveh metrov. Maske so v tem primeru obvezne tudi na prostem, in sicer od sobote. Učencem od 7. razreda osnovne šole dalje in dijakom srednjih šol mask ne bo treba nositi, če bo v razredih možno zagotoviti vsaj 1,5 metra razdalje. Šolniki so sicer opozorili, da zagotavljanje takšne razdalje ob polnih razredih glede na velikost učilnic med učenci in dijaki marsikje ni mogoče. Izjeme veljajo tudi za organizirano športno vadbo in komunikacijo z gluhimi, gluhonemimi in naglušnimi osebami.

image
Šolarji od sedmega razreda dalje bodo morali nositi maske ves čas pouka, razen če bodo sedeli vsaj poldrugi meter narazen. FOTO: Jure Eržen/Delo


Od danes velja tudi sprememba odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, po kateri je opravljanje gostinske dejavnosti v gostinskih in nastanitvenih obratih dovoljeno le od 6. ure do 22.30. Še naprej ostajajo zaprti nočni klubi in diskoteke.