Bojana Beović: Epidemija je v razmahu

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.

Objavljeno
14. september 2020 07.35
Posodobljeno
14. september 2020 21.48
V Pivki so začasno prepovedali športne in kulturne prireditve v zaprtih prostorih ter uporabo špoirtnih objektov. FOTO: Jure Eržen/Delo
Borut Tavčar, Mateja Kotnik, STA
Borut Tavčar, Mateja Kotnik, STA
Ključni poudarki
  • V pivški občini so za deset dni prepovedali prireditve v zaprtih prostorih.
  • Na Hrvaškem 65 novih okužb, a manj testiranj.
  • WHO opozarja, da bo v Evropi oktobra in novembra več mrtvih.
  • V nedeljo so v svetu potrdili skoraj 304.000 novih okužb. 
  • Donald Trump je z organizacijo zborovanja v zaprtem prostoru prekršil določila lastne vlade. 
  • V Sloveniji bi lahko prišli do 165 potrjenih okužb na dan.
  • Stroko skrbi naraščanje števila hospitaliziranih.


21.48 Ministri za zdravje podprli petletno strategijo

Ministri za zdravje in drugi predstavniki 53 evropskih članic Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so na spletni regionalni konferenci danes sprejeli petletno strategijo sodelovanja na področju varovanja zdravja v Evropi. Evropski delovni program do leta 2025 vsebuje smernice za sodelovanje držav članic, da bi izpolnili pričakovanja državljanov na področju zdravja. »Ljudje upravičeno pričakujejo kvalitetno, dostopno zdravstveno oskrbo, pričakujejo, da bodo zdravstvene oblasti zaščitile njihovo zdravje med izrednimi razmerami in želijo si uspevati v zdravih skupnosti,« je dejal vodja urada WHO za Evropo Hans Kluge.
Izpostavil je pripravljenost držav članic za regionalno solidarnost v času zdravstvenih izzivov, so sporočili iz WHO Evropa.
Države članice bodo v okviru strategije med drugim zagotovile pravico do univerzalnega dostopa do kvalitetne zdravstvene oskrbe, varovale državljane pred zdravstvenim izrednim razmeram ter krepile zdravstvene skupnosti.

19.05 Prepovedali druženje več kot šest oseb

V delih Združenega kraljestva je danes stopila v veljavo prepoved druženja več kot šest oseb. Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Kit Malthouse je pozval državljane, naj prijavijo sume kršenja prepovedi. Na Otoku so sicer v zadnjem dnevu potrdili 2621 novih okužb z novim koronavirusom. V primeru kršitev je predvidena globa okoli sto funtov, lahko pa globa ob ponavljanju prekrška naraste na 3200 funtov.

image
AFP Nova pravila glede omejevanja druženja veljajo za vse ljudi, tako med domačimi štirimi stenami, kot zunaj. FOTO: Oli Scarff/AFP


17.56 V Pivki perutninarstvo kljub okužbi proizvodnja ni motena

V družbi Pivka perutninarstvo, kjer je dvajset zaposlenih potrjeno okuženih z novim koronavirusom, še dvajset pa jih je v karanteni ali samoizolaciji, proizvodnja kljub temu poteka nemoteno. Vsi zaposleni izvajajo dodatne preventivne ukrepe. Kadrovski primanjkljaj so deloma nadomestili z začasnimi prerazporeditvami zaposlenih, nekateri zaposleni pa so predčasno prekinili dopust. Po njihovih trenutnih informacijah ni tveganja za prenos okužbe na živila.

17.35 Na infekcijski kliniki se pripravljalo na plan B

Na infekcijsko kliniko so od petka sprejeli sedem novih bolnikov s covid-19. Če jih bo še več, bodo morali preiti na plan B, ko bodo bolnike z drugimi infekcijskimi boleznimi selili drugam. Mateja Logar z ljubljanske infekcijske klinike je sporočila, da so na kliniki na intenzivnem oddelku štirje bolniki s covidom-19, ki so na ventilatorjih, in šest bolnikov, ki nimajo covida-19. »To pomeni, da je naša intenzivna enota popolnoma zasedena, lahko pa sprejmemo še enega bolnika s covid-19, s tem, da potrebujemo že zdaj pomoč predvsem pri negovalnem kadru,« je pojasnila.

Ob tem je dodala, da je na navadnih oddelkih klinike trenutno hospitaliziranih 15 bolnikov s covidom-19 in še 40 bolnikov s klasičnimi infekcijskimi boleznimi. Generalni direktor Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Janez Poklukar glede na porast števila okuženih z novim koronavirusom v zadnjih desetih dneh pričakuje tudi porast števila hospitaliziranih in tistih, ki bodo potrebovali intenzivno nego. Če se bo trend povečevanja števila okužb nadaljeval, bodo v naslednjih dneh po njegovih besedah dva oddelka infekcijske klinike in tudi centralno intenzivno enoto za bolnike z drugimi infekcijskimi boleznimi preselili na drugo lokacijo v severnem traktu bolnišnice Petra Držaja. Izpraznjene postelje na Infekcijski kliniki pa v celoti namenili oskrbi bolnikom s covidom-19.

17.13 Pri dveh bolnikih se je bolezen vrnila v novi obliki

Iz bolnišnice v Tuzli poročajo o dveh bolnikih, ki sta v preteklosti že zbolela za covid-19. Moški se je v bolnišnico z bolezenskimi znaki vrnil po petindvajsetih dneh, pred enim tednom so sprejeli še žensko. Pri obeh se je bolezen vrnila. Zdravniki poskušajo ugotoviti, ali se je v drugo pojavila v novi obliki. Zdravstveno stanje moškega je stabilno, zdravstveno stanje ženske pa je slabo.

16.43 Hrvaški nacionalni štab civilne zaščite ni kršil ustave

Hrvaško ustavno sodišče je sporočilo, da hrvaški nacionalni štab civilne zaščite pri sprejemanju ukrepov za omejevanje okužb z novim koronavirusom ni kršil hrvaške ustave, razen v primeru začasne prepovedi obratovanja trgovin ob nedeljah, ki jo je štab sprejel spomladi. Ta po mnenju ustavnih sodnikov ni izpolnila zahteve o sorazmernosti, čeprav je imela, kot so dejali, legitimen cilj zaščite življenj in zdravja ljudi. Oceno ustavnosti je zahtevalo 18 predlagateljev, politikov in državljanov

16.06 Šest evropskih držav testira čezmejno delovanje koronavirusnih aplikacij

Na Češkem, Danskem, Irskem, Nemčiji, Italiji in Latviji so danes začeli testirati tehnologijo, ki bo omogočala čezmejno povezljivost nacionalnih aplikacij za opozarjanje pred okužbami z novim koronavirusom. Evropski komisar za enotni trg Theirry Breton je ob zagonu testiranja dejal, da bo nova tehnologija pripomogla k reševanju življenj. Nova platforma bo omogočila, da nacionalne koronavirusne aplikacije delujejo tudi v tujini. Čezmejno delovanje bo omogočeno le za aplikacije, ki temeljijo na decentraliziranem sistemu, kar pa zaobjema večino evropskih aplikacij, tudi slovensko #ostanizdrav, ki sicer temelji na nemški različici.

15.40 Papež Frančišek po stiku z okuženim kardinalom pod stalnim nadzorom

Papež Frančišek je po srečanju z okuženim filipinskim kardinalom Luisom Antoniom Taglejem pod stalnim nadzorom za koronavirus. Katoliški mediji sicer poročajo, da so najnovejši testi za ugotavljanje protiteles za novi koronavirus pri papežu negativni. Filipinski kardinal Luis Antonio Tagle se je s papežem srečal 29. avgusta. Po vrnitvi v Manilo so prejšnji teden pri njem potrdili okužbo z novim koronavirusom. Kardinal sicer nima nobenih simptomov covida-19, je pa v samoizolaciji na Filipinih.

image
83-letni Frančišek od začetka septembra znova sprejema vernike v Vatikanu. FOTO: Vincenzo Pinto/AFP


15.30 Število potrjenih okužb preseglo mejo 40 okužb na sto tisoč prebivalcev

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je danes preseglo mejo 40 okužb na sto tisoč prebivalcev. Infektologinja Bojana Beović je izjavila, da je 'epidemija v obširnem razmahu'. Kot še bolj skrb vzbujajoče pa je ocenila naraščanje števila hospitaliziranih in pozvala k doslednemu upoštevanju ukrepov. V prihodnjih dneh je mogoče pričakovati izrazito povečanje števila bolnikov, ki bodo potrebovali hospitalizacijo. Med številom okuženih in številom hospitaliziranih obstaja zamik, saj bolniki navadno bolnišnično zdravljenje potrebujejo po petih ali šestih dneh od začetka bolezni.

Okužbe so se znova pojavile tudi v domovih za starejše, nekaj prenosov je tudi z mlajših na starše in stare starše, je dodala Beovićeva. Tako znova zbolevajo starejši, ki pa tudi bolj pogosto potrebujejo hospitalizacijo. Od populacije, ki zboleva, in možnosti obravnave pa je močno odvisna tudi smrtnost. »Pri nas obstaja pomanjkanje kapacitet in kadra že brez epidemije. Če se bo število obolelih zelo povečalo, je resna grožnja, da vseh ljudi ne bomo mogli ustrezno obravnavati,« je poudarila.

15.10 Češki premier: Motili smo se, ko smo mislili, da virusa ni več

Češki premier Andrej Babiš je priznal, da je v boju proti koronavirusu morda naredil napako s hitrim rahljanjem ukrepov v juniju in juliju. »Zdelo se nam je, da koronavirusa ni več. Žal smo se motili,« je dejal. Pri tem je spomnil, da so se ljudje pritoževali, da jim želi vlada 'natakniti nagobčnike' ter omejuje podjetja.

Češki minister za zdravje Adam Vojtech je Čehe pozval, naj dobro razmislijo, preden se gredo testirat brez priporočila zdravnika. Točke, kjer izvajajo testiranje na novi koronavirus, so na Češkem preobremenjene, na prosti termin pa je treba čakati do enega tedna ali pa se za več ur postaviti v vrsto. »Za test bi morali imeti jasen vzrok,« je poudaril minister. Pri tem je priznal, da ne morejo nikomur prepovedati, da bi se testiral, ter obljubil nove kapacitete za testiranje. Število okužb na Češkem, ki ima 10,7 milijona prebivalcev, vztrajno raste. V nedeljo so tako poročali o rekordnih 1541 novih okužbah v zadnjem dnevu.

14.04 Preverjanje skladnosti mask zdaj mogoče tudi v Sloveniji

Metoda za preskus učinkovitosti filtracije mask je rezultat združenega znanja in intenzivnega povezovanja Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB) in podjetja Lotrič Meroslovje. »Metodologija je inovativna, mednarodno preverjena in zanesljiva, hkrati pa omogoča vsem slovenskim uvoznikom in proizvajalcem, da namesto v tujini hitro in v bistveno krajšem času maske in druge materiale preskusijo in s tem potrdijo skladnost v Sloveniji,« sporočajo iz NIB.

Tako je odslej tudi v Sloveniji mogoče preveriti kakovost mask, s preskusi prepustnosti na dihanje, učinkovitosti filtracije na bakterije in biokompatibilnost mask in materialov tujih proizvajalcev in domačih podjetij, za kar je zaradi epidemije covida-19 postala velika potreba. »Odzvali smo se na pobude slovenskih podjetij in ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo,« je povedala dr. Maja Ravnikar, vodja oddelka za biotehnologijo in sistemsko biologijo na NIB.

13.52 Pri dveh zaposlenih v ZD Ivančna Gorica pozitiven izvid brisa

V Zdravstvenem domu Ivančna Gorica so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri dveh zaposlenih. Bolnike, ki so bili v četrtek popoldne ali petek dopoldne v splošni ambulanti zdravstvenega doma, pozivajo, da se opazujejo. Če opazijo kakršne koli znake respiratornega infekta, naj takoj obvestijo svojega izbranega zdravnika. Izvedli so vse ukrepe, ki jih je posredovala epidemiološka služba, so zagotovili v zdravstvenem domu.

image
Tudi v ZD Ivančna Gorica je koronavirus našel pot. FOTO: Dejan Javornik


13.32 Dom starejših v Kamniku bo lahko po besedah Cigler Kralja vzpostavil rdečo cono z evropskimi sredstvi

Dom starejših v Kamniku bo lahko začel vzpostavljati rdečo cono, kamor bi lahko umaknili okužene z novim koronavirusom, če bi se v domu pojavila okužba. Minister za delo Janez Cigler Kralj jim je namreč na današnjem obisku doma povedal, da bi za ta namen lahko uporabili evropski denar.

13.23 Unovčenih za 96 milijonov evrov turističnih bonov

Do nedelje do 16. ure je bilo delno ali v celoti unovčenih 704.635 turističnih bonov. Skupna koriščena vrednost je znašala 96,02 milijona evrov, kažejo sveži podatki Finančne uprave (Furs). Podrobnejših statističnih podatkov, denimo o unovčevanju bonov po občinah, na Fursu trenutno še nimajo na voljo, so pojasnili za STA.
Je pa iz podatkov mogoče razbrati, da je bon do konca glavne poletne turistične sezone izkoristila dobra tretjina prebivalcev, gledano po vrednosti pa je bilo izkoriščenih okoli 27 odstotkov razpoložljivih sredstev. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je konec avgusta glede možnosti podaljšanja veljavnosti bonov v prihodnjo pomlad poudaril, da so napori trenutno usmerjeni v spodbujanje ljudi, da turistične bone porabijo do konca leta.

13.18 Berlusconija po boju s covidom-19 odpustili iz bolnišnice

Nekdanjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija so danes odpustili iz milanske klinike San Raffaele, kjer se je zdravil zaradi okužbe z novim koronavirusom. Medijski mogotec, ki bo konec meseca dopolnil 84 let, je ob odhodu iz bolnišnice dejal novinarjem, da je preživel najnevarnejši izziv v svojem življenju, poročajo tuje tiskovne agencije.

»S ponosom lahko povem, da mi je celo tokrat uspelo,« je dodal. Priznal je, da so bili prvi trije dnevi resnično težki, covid-19 pa označil za resno in resnično nevarno bolezen. Pri tem se je zahvalil zdravnikom in izrazil solidarnost s preostalimi žrtvami covida-19 ter njihovimi svojci.

image
Nekdanji italijanski premier Silvio Berlusconi ob odhodu iz bolnišnice. FOTO: Flavio Lo Scalzo/Reuters


13.04 Na Madžarskem znova visoko število novih okužb s koronavirusom

Na Madžarskem so v zadnjem dnevu potrdili 844 novih okužb s koronavirusom, zaradi covida-19 pa je umrlo pet starejših bolnikov, ki so imeli pridružene bolezni, je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI sporočila madžarska vlada. Število novih okužb v sosednji državi je v zadnjih 24 urah sicer nekoliko nižje kot v soboto, ko so potrdili rekordno število oziroma 916 novih okužb.

Doslej so na Madžarskem potrdili 13.153 okužb s koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 642 ljudi, 4117 pa jih je ozdravelo. Aktivno okuženih je 8394 ljudi, v bolnišnicah pa se zdravi 287 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 16 priključenih na ventilatorje. Največ okužb so doslej potrdili v Budimpešti, in sicer 5640, poroča MTI. Zaradi širjenja novega koronavirusa so na Madžarskem prejšnji teden prepovedali obiske v domovih za starejše.

12.57 V prejšnjem tednu 557 potrjenih okužb z novim koronavirusom

V prejšnjem tednu je bilo v Sloveniji potrjenih skupaj 557 okužb z novim koronavirusom, kar je 250 več kot teden prej. Narašča število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, pa tudi tistih na intenzivni terapiji. Smrtnih žrtev covid-19 prejšnji teden ni terjal, skupno število umrlih za to boleznijo tako ostaja 135.

12.41 Ivan Fischer oblikoval masko za krepitev akustike

Madžarski dirigent in skladatelj Ivan Fischer je sredi epidemije dobil idejo, kako nepriljubljeno obveznost, masko, preoblikovati v orodje za kakovostnejše uživanje v klasični glasbi. Omislil si je masko za obiskovalce koncertov, ki s plastičnima dodatkoma v velikosti dlani sega za uhlja in na ta način lovi zvoke oziroma krepi glasbeno akustiko. »Ko z dlanmi pokrijemo ušesa, bolje razumemo sogovornika, bolje prepoznamo soglasnike in glasba zveni veliko lepše, bolj akustično,« je pojasnil Fischer med vajo z Budimpeškim festivalskim orkestrom, ki ga vodi kot dirigent.

12.30 Otroci v Italiji ponovno v šole

V Italiji se je danes v šolske klopi vrnilo 5,6 milijona od približno osmih milijonov otrok. Večina italijanskih šol se je znova odprla po šestih mesecih, potem ko so jih marca zaradi epidemije covida-19 zaprli. V nekaterih deželah na jugu države, med drugim v Apuliji in Kalabriji, so medtem začetek šolskega leta preložili na 24. september. 

12.03 V enoti Doma Danice Vogrinec Maribor nov skokovit porast okužb

V enoti mariborskega Doma Danice Vogrinec na Taboru skokovito narašča število okuženih z novim koronavirusom. Trenutno je potrjeno okuženih skupno 24 stanovalcev in 16 zaposlenih. Čeprav še vedno nihče nima hujših zdravstvenih težav zaradi covida-19, je vedno težje organizirati delo v tej enoti doma za starejše.

»Ob prvotno 11 okuženih stanovalcih in 11 zaposlenih se je v drugem kontrolnem brisu pokazalo, da smo pridobili novih 13 okuženih med stanovalci in pet med zaposlenimi,« je v današnji izjavi za medije povedal direktor doma Marko Slavič. »Še vedno je zdravstveno stanje vseh dobro, kljub temu pa je izjemno zahtevno organizirati delovne procese. Zaposleni delajo v nemogočih razmerah,« je opozoril.

image
V Domu upokojencev Danice Vogrinec v Mariboru se okužbe hitro širijo. FOTO: Tadej Regent/Delo


Poleg okuženih 16 zaposlenih je namreč iz delovnih procesov preventivno izključenih še približno 30 drugih delavcev, kar pomeni, da manjka več kot polovica zaposlenih v enoti Tabor. »Ob ugotovitvi nove okužbe se mreža potencialno okuženih stalno širi. V tem trenutku še vedno delamo preventivno in raje izključujemo iz delovnega procesa več ljudi kot premalo,« je pojasnil direktor in ponovno pozval državne pristojne službe k ukrepanju, saj lahko nadzorujejo okužbe znotraj doma, ne pa tudi zunaj njega.

11.19 Včeraj so nove okužbe potrdili v 23 občinah

V nedeljo so okužbe z novim koronavirusom potrdili v 23 občinah po državi, od tega 13 v Ljubljani, kjer je trenutno okuženih 167 občanov. Štiri primere so odkrili v Mariboru, kjer je 89 aktivno okuženih. Po tri okužbe so zaznali v Šentjurju in Lovrencu na Pohorju, po dve pa v Celju, Slovenski Bistrici, Škofji Loki, Radovljici in na Šentilju.

11.10 V Pivki začasno prepovedali uporabo športnih objektov ter kulturne in športne prireditve

Občinski štab Civilne zaščite v Pivki je zaradi poslabšanja epidemiološke situacije v občini sprejel ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Za deset dni so prepovedali uporabo vseh zaprtih športnih objektov ter kulturne in športne prireditve v zaprtih prostorih. Občane pa so še pozvali, naj preložijo vsa načrtovana praznovanja. V občini Pivka so v nedeljo našteli 11 aktivno okuženih občanov.

Zaradi poslabšanja epidemiološke situacije je včeraj zasedal občinski štab civilne zaščite. Za deset dni oziroma do 24. septembra so prepovedali uporabo vseh zaprtih športnih objektov za delovanje klubov in rekreacije. Izjema je le športna dvorana Skala, kjer poteka šolska dejavnost. Prav tako naprošajo klube, društva in posameznike, da organizacijo treningov in tekmovanj preselijo na prosto. Za isto časovno obdobje pa so prepovedali tudi vse kulturne in športne prireditve v občini, ki se izvajajo v zaprtih prostorih. Na prostem lahko potekajo le ob upoštevanju vseh ukrepov in priporočil Nacionalnega inštituta ta javno zdravje (NIJZ) ter ob omejitvi števila udeležencev.

10.36 Na Hrvaškem 65 novih okužb s koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 65 primerov okužbe z novim koronavirusom, covid-19 pa je bil usoden za še tri osebe, je danes potrdil hrvaški štab civilne zaščite. Gre za najmanjše dnevno število novookuženih po 10. avgustu. Današnje število je sicer lahko tudi posledica manjšega števila testiranj ob koncu tedna.

Na Hrvaškem so v zadnjih tednih imeli na dan tudi po več kot 300 okuženih z novim koronavirusom, danes objavljeno število pa je najmanjše po 10. avgustu, ko so potrdili 45 okužb. V Jutarnjem listu so danes opozorili, da je v soboto in nedeljo na Hrvaškem umrlo 13 ljudi s covidom-19, kar je postavilo Hrvaško med evropske države z največjo stopnjo smrtnosti zaradi covida-19 na 100.000 prebivalcev – za Romunijo, Španijo in Bolgarijo. V zadnjih 24 urah so umrli še trije ljudje s covidom-19, kar je zvišalo število smrtnih žrtev covida-19 na 227.

Pri nas še uradno:



10.33 Na Novi Zelandiji bodo ukinili omejitve zaradi koronavirusa

Nova Zelandija bo prihodnji ponedeljek ukinila stroge ukrepe, ki jih je oblast sprejela v prizadevanjih za omejitev širjenja novega koronavirusa. Omejitve bodo ukinili povsod, razen v največjem mestu Auckland, ki je žarišče drugega vala epidemije, je danes napovedala premierka Jacinda Ardern.

Omejitve, ki veljajo za Auckland, bo vlada preučila prihodnji ponedeljek, je napovedala premierka. Kot je dejala, bo vlada ublažila zahteve glede fizične distance na letalih, ta informacija pa prinaša veliko olajšanje letalskemu prevozniki Air New Zealand, ki je že več mesecev prisiljen omejevati število potnikov na svojih letalih, poroča Reuters.

9.48 WHO napoveduje težko jesen v pandemiji covida-19

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pričakuje, da bo v Evropi oktobra in novembra naraščalo dnevno število smrtnih primerov zaradi covida-19, je danes v Københavnu dejal vodja urada WHO za Evropo Hans Kluge. »Vse težje bo. Oktobra, novembra bomo priča večji smrtnosti,« je ob ponovnem hitrem naraščanju števila okužb z novim koronavirusom v Evropi, kjer sicer število smrti zaradi covida-19 za zdaj ostaja razmeroma stabilno, dejal Kluge.

»Vem, da v tem trenutku države nočejo slišati te slabe novice,« je za AFP dejal Kluge. Kot je poudaril, želi poslati »pozitivno sporočilo«, da se bo pandemija enkrat vendarle končala. Posvaril pa je pred prevelikimi pričakovanji, da bo razvoj cepiva proti novemu koronavirusu končal pandemijo. »Ves čas poslušam: cepivo bo končalo pandemijo. Seveda ne bo tako,« je dejal.
»Sploh ne vemo, ali bo cepivo pomagalo vsem skupinam prebivalstva. Zdaj dobivamo nekaj znakov, da bo to pomagalo eni skupini, drugi pa ne,« je opozoril. »In če bomo morali naročati različna cepiva, bo to logistična nočna mora,« je še ocenil.



9.01 Slovenska Istra bo kolesarje na maratonu gostila 2. in 3. oktobra prihodnje leto

8. Istrski kolesarski maraton, ki bi moral tradicionalno potekati v začetku oktobra, je zaradi znanih okoliščin preložen na prihodnje
leto. Pogojno bi lahko bilo namreč izvedeno zgolj tekmovanje, kar pa je le del bistva osrednjega kolesarskega športno družabnega dogodka na obali.

Maraton namreč že nekaj let popestri dvodnevno dogajanje, ki ponuja program za otroke, družine, izobražuje, razgiba, zabava in združuje. Poleg družinskega kolesarskega izleta so vsakič na sporedu Mini maraton na kolesih in poganjalčkih, gledališka predstava, poligon varne vožnje, odrski nastopi, ponudba lokalnih izdelkov in podobno. Odločitev je organizator sprejel po tehtnem premisleku in posvetu z istrskimi občinami ter partnerji, ki prav tako ocenjujejo, da bi udeleženci na maratonu ob danih okoliščinah, zgolj zato, da bi bil izveden, zamudili bistvo dogodka. Skupaj vas zato vabijo, da si v koledarju že označite termin za prihodnje leto, ko si v Kopru praviloma lahko znova obetamo kolesarsko poslastico v polni obliki. Zaradi nejasnih okoliščin organizator ni začel zbirati prijav, zato vračanje prijavnin ne bo potrebno.

image
Na kolesarski maraton v Istri bo treba počakati eno leto. FOTO: Adrian Grizold


8.40 V nedeljo v Sloveniji manj potrjenih okužb

Po neuradnih, a zanesljivih podatkih so včeraj v Sloveniji potrdili 47 novih okužb. Nedeljsko število na novo potrjenih okužb je nižje od statistik predhodnih dni, ko so v Sloveniji dnevno potrdili okrog sto okužb z novim koronavirusom. Na podatek o številu opravljenih testov še čakamo. 

Preberite še: Slovenija prihaja na rdeči seznam. Bi lahko sami izdelovali teste?

8.39 V Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu skupaj deset okuženih z novim koronavirusom


V Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu je po zadnjih podatkih z novim koronavirusom okuženih osem oskrbovancev in dva zaposlena. Štirje stanovalci so na zdravljenju na negovalnem oddelku v novomeški bolnišnici, njihov povratek v dom pa pričakujejo v prihodnjih dneh, je danes za STA povedal direktor doma Tomaž Lenart.

V rdeči coni doma so nameščeni štirje okuženi stanovalci, vsi se počutijo dobro, je povedal Lenart. Na vprašanje, ali imajo dovolj kadra za oskrbo vseh stanovalcev, je odgovoril, da je za zdaj kadra dovolj, saj se virus med zaposlenimi ne širi, če bi se to spremenilo, pa bi imeli težave. Po njegovih besedah je njihov dom specifičen, saj v njem prebivajo osebe s težavami v duševnem zdravju, zato jih je težko obdržati v sobah. Njihovi stanovalci prebivajo v več enotah, tudi zaposleni delajo v posamezni enoti in se med seboj ne mešajo. V domu je zaposlenih 160 ljudi, skrbijo pa za 245 stanovalcev, ki na lokaciji na Grmovju živijo v treh stavbah.

image
V Domu Nine Pokorn Grmovje je deset okuženih. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice


8.15 Nov rekord dnevno potrjenih okužb 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je včeraj zabeležila nov dnevni rekord števila novih okužb s koronavirusom. V svetu so v enem dnevu potrdili 307.930 okužb, zaradi bolezni covid-19, ki jo virus povzroča, pa je umrlo še 5500 ljudi. Doslej je zaradi covida-19 umrlo 917.417 bolnikov, je sporočil WHO, skupno pa se je okužilo več ko 28,6 milijona ljudi (polovico od tega v obeh Amerikah).

6.53 Trump z novim zborovanjem v zaprtem prostoru kršil navodila lastne vlade

Ameriški predsednik Donald Trump je imel sinoči novo predvolilno zborovanje v zaprtem prostoru in sprožil ogorčene kritike demokratskega guvernerja Nevade Steva Sisolaka. Zborovanje na letališču v Las Vegasu so mu prepovedali, nato pa je našel skladišče zasebnega podjetja Xtreme Manufacturing v bližnjem Hendersonu. 

Podjetje Xtreme Manufacturing bo kaznovano zaradi kršenja prepovedi zbiranja več kot 50 ljudi, ki ga je guverner Sisolak izdal na priporočilo Trumpove vlade. »Ni imel poguma za težke odločitve in jih je prepustil nam guvernerjem. Kot vedno seveda misli, da pravila zanj ne veljajo. Raje spet brezbrižno in sebično ogroža življenja v Nevadi,« je dejal Sisolak.

Trump je imel svoje doslej edino zborovanje v zaprtem prostoru junija v Tulsi v Oklahomi, ki je bilo polomija s političnega in zdravstvenega vidika. Namesto napovednih milijon ljudi jih je prišlo le 5000, dvorana je bila prazna, kljub temu pa je število okuženih s koronavirusom v Tulsi potem naraslo. Okužili so se tudi Trumpovi sodelavci in pripadniki tajne službe. Po udeležbi na zborovanju v Tulsi je zaradi covida-19 umrl tudi nekdanji republikanski predsedniški kandidat Herman Cain.