V Sloveniji 82 novih okužb, opravili 2247 testov

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.

Objavljeno
15. september 2020 07.46
Posodobljeno
15. september 2020 20.50
Okuženih spet več, bo vlada omejila delovni čas lokalov? FOTO: Leon Vidic/Delo
Borut Tavčar, Mateja Kotnik, STA
Borut Tavčar, Mateja Kotnik, STA
Ključni poudarki

• Na Hrvaškem spet 151 novih okužb.
• Včeraj so v Sloveniji potrdili 82 okužb.
• Vlada bi lahko omejila delovni čas lokalov.
• Britanci si lahko ogledajo fotografije življenja med pandemijo.


20.50 V Pivki nove okužbe s koronavirusom

V občini Pivka so danes zabeležili šestnajst novih okužb s koronavirusom. Med drugim so jih potrdili v osnovni šoli Pivka in družbi Pivka perutninarstvo. Skupno je v tej občini aktivnih 50 primerov okužb, od tega 31 med zaposlenimi v podjetju Pivka perutninarstvo.

20.18 Člani irske vlade iz previdnosti omejili gibanje

Člani kabineta irske vlade so omejili gibanje, potem ko je zbolel minister za zdravje Stephen Donnelly, ki je svojega zdravnika prosil za test na novi koronavirus. Kot je pojasnil premier Micheal Martin, so gibanje omejili iz popolne previdnosti, ko čakajo na rezultate testiranja. Kljub omejitvam bo parlament nadaljeval delo, na vprašanja poslancev pa bodo najverjetneje odgovarjali namestniki ministrov in državni sekretarji. Sprva so namreč nameravali prekiniti sejo do prihodnjega tedna.

20.12 Navijači se poskusno vračajo na nemške stadione

Nemška oblast je določila šesttdensko poskusno obdobje vračanja navijačev na stadione in v dvorane. Odločitev klubom omogoča, da stadione zapolnijo 20-odstotno, če je v lokalnem okolju okuženih manj kot 35 oseb na 100.000 prebivalcev. To pomeni, da bi lahko prvaki, Bayern iz Münchna, na svojem stadionu gostili okoli 15.000 navijačev na prvi tekmi nove sezone v petek proti Schalkeju. Navijači bodo morali po navodilih nositi maske, ohranjati minimalno razdaljo 1,5 metra, obenem pa na stadionih ne bo točenja piva, gostujoči navijači pa še naprej ne bodo smeli podpirati svojih ekip.

image
Navijači se bodo poskusno vrnili na nemške stadione. Po navodilih bodo morali nositi maske. FOTO: Hannibal Hanschke/Afp


18.05 Okužbe tudi v Pegazovem domu in Domu sv. Jožefa

V Pegazovem domu v Rogaški Slatini je z novim koronavirusom okuženih šest stanovalcev in dva zaposlena, ena zaposlena oseba pa je okužena tudi v Domu sv. Jožefa v Celju, je povedal strokovni direktor celjske bolnišnice Franc Vindišar. V Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu pa danes novih okužb ni bilo. V Pegazovem domu sta bili v nedeljo potrjeni prvi okužbi, in sicer okužba pri enem stanovalcu ter okužba pri eni zaposleni. Zaradi tega je od ponedeljka dalje dom zaprt za obiskovalce, poleg tega začasno velja tudi prepoved izhodov za stanovalce, je zapisano na spletnih straneh doma. Vsi stanovalci se zaenkrat dobro počutijo, njihovo zdravstveno stanje pa vodstvo doma redno spremlja.

V Domu sv. Jožefa v Celju so tvegane sodelavce izločili iz delovnega procesa in gredo na testiranje, stanovalce, ki so bili v stiku z okuženo osebo, pa sedaj testirajo in upajo na rezultate v sredo. Zaenkrat pri nikomer ne zaznavajo kakršnih koli sprememb. Stanovalci do nadaljnjega ostajajo v svojih sobah, kamor jim bodo prinašali tudi hrano. Zaposlene so razdelili v ločene ekipe, da čim bolj preprečijo morebitne prenose okužb, jutri pa jim bo nacionalni laboratorij izvedel še razkuževanje hodnikov in skupnih prostorov.

17.55 Avstrija krepi zaloge zaščitne opreme

Avstrijska vlada je v sodelovanju z avstrijskim Rdečim križem okrepila zalogo zaščitne zdravstvene opreme in pripomočkov za testiranje na novi koronavirus. Že samo pri zaščitnih maskah gre za več deset milijonov kosov. Kancler Sebastian Kurz je pojasnil, da se želijo z nakupom pripraviti na jesen in zimo.

Avstrijske oblasti so nabavile okoli 60 milijonov kosov različnih vrst zaščitnih mask, 9000 kisikovih mask, 50.000 kompletov opreme za testiranje na novi koronavirus, več kot 900.000 hitrih testov na novi koronavirus in 300 ventilatorjev. Večji del strateških zalog, kot so jih imenovali, so že shranili v skladišča vojske.

17.30 Odziv na pandemijo koronavirusa omajal ugled ZDA v svetu

Države po svetu niso navdušene nad odzivom ZDA v boju proti pandemiji novega koronavirusa, kar je prispevalo k splošnemu padcu njihovega ugleda, izhaja iz danes objavljene študije ameriškega Raziskovalnega centra Pew. Študija je vzela pod drobnogled odnos do ZDA med prebivalci trinajstih držav, samih zaveznic Washingtona. V Franciji in Nemčiji je delež tistih s pozitivnim mnenjem o ZDA padel na 31 oziroma 26 odstotkov, kar je podobno kot leta 2003, ko so bile na vrhuncu napetosti zaradi napada na Irak.

V zgodovinski zaveznici ZDA, Veliki Britaniji, jih ima pozitiven odnos do ZDA 41 odstotkov vprašanih, kar je najmanj, odkar je center pred dvema desetletjema začel izvajati raziskavo. V letošnji je večinsko naklonjenost ZDA zaznati le še v eni sodelujoči državi - Južni Koreji, kjer je ta delež znaša 59 odstotkov.

17.08 Na Irskem pubi zaprti samo še v Dublinu

Zaradi slabih epidemioloških razmer ostajajo pubi v irski prestolnici zaprti, medtem ko jih bodo drugod po državi prihodnji teden odprli. Na Irskem so vse pube zaprli marca, ko so v državi zaradi covida-19 uvedli karanteno. Tisti, ki strežejo hrano, so lahko svoja vrata odprli konec junija. V ponedeljek pa bodo lahko goste znova začeli sprejemati tudi pubi, ki strežejo samo pijačo.

15.56 Celjska bolnišnica se pripravlja na ponovni sprejem bolnikov s covidom-19

V Splošni bolnišnici Celje se zaradi naraščanja števila okuženih z novim koronavirusom pripravljajo na ponovni sprejem bolnikov s covidom-19. Prve bolnike bodo lahko sprejeli v četrtek, vključevanje bolnišnice v obravnavo bolnikov s covidom-19 pa bo fazno, so pojasnili v bolnišnici.

V prvi fazi bodo na oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja pripravili enoto s petimi navadnimi bolniškimi posteljami za obravnavo bolnikov s covidom-19 in 19 navadnimi bolniškimi posteljami v tako imenovani sivi coni, kjer bodo obravnavali bolnike, pri katerih obstaja sum na okužbo s covidom-19. Oddelek za intenzivno interno medicino pa bo za obravnavo bolnikov s covidom-19 organiziral enoto z dvema posteljama za intenzivno nego. Bolnike s covidom-19 pri nas trenutno zdravijo v univerzitetnih kliničnih centrih v Ljubljani in Mariboru ter na Kliniki Golnik.

image
Prve bolnike s covidom-19 bodo v Celju sprejeli predvidoma v četrtek. FOTO: Voranc Vogel/Delo


15.50 Koalicija glasbene industrije za državno pomoč panogi

Koalicija glasbene industrije, ki je nastala po zaustavitvi prireditev zaradi ukrepov za zajezitev koronavirusa, je oblikovala predloge, s katerimi bi država priskočila na pomoč panogi. Za prehodno obdobje oziroma za ves čas trajanja prepovedi javnih prireditev in še tri mesece po sprostitvi vseh ukrepov prepovedi javnih zbiranj koalicija predlaga oprostitev plačila prispevkov za samozaposlene in mesečni temeljni dohodek 700 evrov.

15.07 Centralnih 5 usklajeno nad novi koronavirus

Zunanji ministri Slovenije, Avstrije, Češke in Slovaške so se na današnjih pogovorih v okviru neformalne pobude petih srednjeevropskih držav Centralnih 5 (C5) na Brdu pri Kranju dogovorili, da se bodo redno usklajevali o ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Usklajevali se bodo redno na štirinajst dni prek videokonferenc na ravni generalnih direktorjev. Podprli so predlog evropske komisije o oblikovanju skupnega mehanizma ukrepanja in standardov v primeru naraščanja števila okužb.

14.50 Primož Roglič na zaščitnih maskah

Občina Zagorje ob Savi je za vse šolarje zagorskih osnovnih šol zagotovila pralne zaščitne maske. Ker v teh dneh v Zagorju vse diha s Primožem Rogličem in njegovimi uspehi na dirki po Franciji, se bodo otroci mask še posebej razveselili. Na njih je namreč poleg občinskega grba natisnjena silhueta najuspešnejšega zagorskega kolesarja vseh časov s posnetkom njegovega podpisa.

Na Osnovne šole Slavka Gruma, Ivana Kavčiča, Toneta Okrogarja in Ivana Skvarče ter na njihove podružnice je že včeraj prispelo 1576 mask. Otrokom jih bodo razdelili v prihodnjih dneh. P. M.

13.40 Zaradi koronavirusa zaprli vrata podružnične šole v Kotljah

Od dopoldneva je preventivno v karanteni vseh 76 učencev podružnične osnovne šole Koroški jeklarji v Kotljah in osem zaposlenih. Vodstvo šole je tak ukrep sprejelo v dogovoru z območno enoto NIJZ na Ravnah na Koroškem zaradi potrjene okužbe s koronavirusom pri eni od zaposlenih na šoli. Ravnatelj Aljaž Banko je povedal, da bo pouk do konca tedna zagotovo potekal na daljavo, kako bo v prihodnjem tednu, pa se bodo odločili glede na epidemiološko situacijo. Razmere v Kotljah spremlja občinski štab civilne zaščite. Ukrepal bo, če bo potrebno. 

12.15 Okužbe z novim koronavirusom v ponedeljek potrdili v 45 občinah

Okužbe z novim koronavirusom so v ponedeljek potrdili v 45 občinah po državi. V Ljubljani so potrdili 17 okužb, trenutno je v prestolnici okuženih 179 občanov. V Mariboru so odkrili 11 primerov, aktivno okuženih imajo 98. Po tri okužbe so zaznali v Domžalah, Pivki in Braslovčah. Občinam z najmanj eno doslej potrjeno okužbo se je pridružila Divača.

Vladno novinarsko konferenco, na kateri sta o aktualnem dogajanju glede širjenja novega koronavirusa spregovorila vladni govorec Jelko Kacin in dr. Urška Blaznik (NIJZ), smo na delo.si prenašali v živo

12.08 V Izraelu rekordnih skoraj 5000 okužb s koronavirusom

V Izraelu so v ponedeljek potrdili skoraj 5000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ doslej, je danes sporočilo izraelsko ministrstvo za zdravje. O novem rekordu poročajo nekaj dni pred ponovno uvedbo karantene za celotno državo, s katero želijo zajeziti širjenje novega koronavirusa. V ponedeljek so v Izraelu potrdili 4973 okužb s koronavirusom, kar je največ doslej. Prejšnji rekord iz preteklega tedna je znašal 4149, poroča DPA.

Skupaj so v državi, ki ima približno devet milijonov prebivalcev, potrdili 162.273 primerov okužbe, umrlo je 1141 bolnikov s covidom-19. Trenutno se v bolnišnicah zdravita 1102 bolnika s to boleznijo, približno polovica jih je hudo bolnih. V nedeljo so se oblasti odločile za ponovno uvedbo karantene za celotno državo, ki bo začela veljati v petek, ko Judje praznujejo novo leto. Med drugim bodo šli lahko ljudje največ 500 metrov od doma. Zaprli pa bodo šole in vrtce.

11.37 Uradno: Tour de France brez pozitivnega koronavirusnega testa

Potem ko so po opravljenih testiranjih na novi koronavirus na kolesarski dirki po Franciji že v ponedeljek zvečer iz nekaterih ekip sporočili, da so bili testi negativni, so danes organizatorji vsem kolesarjem prižgali zeleno luč za nadaljevanje dirke. Tudi uradni izvidi so vsi negativni, so sporočili organizatorji francoske pentlje.

Že v ponedeljek zvečer so pri ekipah Jumbo Visma vodilnega Primoža Rogliča ter UAE Emirates drugouvrščenega Tadeja Pogačarja sporočili, da nihče od kolesarjev po zadnjih testiranjih nima covida-19, kar so danes potrdili tudi uradni rezultati. Tako bodo vsi kolesarji, nihče med njimi v treh tednih ni oddal pozitivnega izvida za covid-19, lahko nadaljevali Tour še zadnjih šest etap do cilja na Elizejskih poljanah.

image
Tour de France se danes nadaljuje z vsemi kolesarji, nihče ni okužen. FOTO: Marco Bertorello/AFP


11.35 Kitajska cepiva proti covidu-19 morda na voljo že novembra

Cepiva proti covidu-19, ki jih razvijajo na Kitajskem, bi lahko bila splošni javnosti na voljo že novembra ali decembra, so sporočili iz kitajskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni. Na Kitajskem so v zadnji fazi kliničnega testiranja štiri cepiva proti koronavirusni bolezni 19. Najmanj tri so že od julija na voljo tistim, ki so pri delu najbolj izpostavljeni okužbi z novim koronavirusom. Tretja faza kliničnih testiranj poteka gladko, tako da bi bila lahko cepiva na voljo splošni javnosti že novembra ali decembra, je povedala strokovnjakinja za biološko varnost pri kitajskem centru za nadzor in preprečevanje bolezni Guizhen Wu, na spletu poroča Reuters. Katera cepiva bi bila lahko na voljo do konca leta, ni povedala.

image
Kitajska cepiva naj bi bila na voljo že oktobra. FOTO: Voranc Vogel/Delo


11.28 Ukrepi za zajezitev epidemije tudi julija močno okrnili transport v državi

Pandemija covida-19 je močno zdesetkala promet v slovenskih pristaniščih. Julija so našteli 39 odstotkov manj ladij kot julija lani, med njimi ni bilo nobene ladje za križarjenje. Našteli so vsega šest potnikov, kar ni niti odstotek števila iz lanskega julija. Na brniškem letališču so statistiki izračunali 90-odstotni padec števila potnikov. V koprskem pristanišču je bilo julija pretovorjenega malo več kot en milijon ton blaga, kar je skoraj 35 odstotkov manj kot julija lani, so mesečno statistiko strnili na državnem statističnem uradu. Kot so dodali, so se ukrepi za zajezitev epidemije čutili tudi v avtobusnem in letalskem prometu.

image
Virus je ustavil ves transport, le avtomobilov smo kupili več. FOTO: Jure Eržen/Delo


Avtobusi v mestnem javnem linijskem prevozu so julija prepeljali malo manj kot dva milijona potnikov, kar je za 43 odstotkov manj kot julija lani, v medkrajevnem in mednarodnem prevozu pa so jih prepeljali približno 710.200, kar je 29 odstotkov manj kot julija lani. Pri tem so opravili približno 10,2 milijona potniških kilometrov, kar je skoraj 43 odstotkov manj kot julija lani, so dodali statistiki. Se je pa julija povečalo število prvič registriranih cestnih motornih vozil v Sloveniji.

11.10 V UKC Maribor 11 zaposlenih okuženih z novim koronavirusom

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so ta konec tedna potrdili okužbo z novim koronavirusom pri 11 zaposlenih na kliniki za interno medicino. Dodatno je zaradi tega v samoizolaciji še okoli 30 ljudi in glede na naraščanje bolnikov s težjimi poteki covida-19 je stanje skrb vzbujajoče, je danes povedal direktor UKC Vojko Flis.

Okužba z novim koronavirusom se je na zaposlene na kliniki za interno medicino prenesla z dveh okuženih oseb, ki so ju zaradi urgentnega stanja, ne zaradi covida-19, prepeljali k njim na zdravljenje iz Doma Danice Vogrinec Maribor. Okužene so medicinske sestre in fizioterapevt, zdravniki po trenutno razpoložljivih podatkih niso, a testiranja še potekajo. »Razmere so precej nepredvidljive, in ko gre za vnos, neobvladljive,« je v današnji izjavi za medije povedal Flis. »Od preklica epidemije ukrepov varovanja nismo sprostili, a glede na to, da narašča število okužb v regiji, je zelo zelo težko preprečiti vnos v ustanovo. Največ težav imamo pri izpadu osebja zdravstvene nege, ker moramo delavce prerazporejati. Narašča število bolnikov s težjimi oblikami covida-19, treba pa je poskrbeti tudi za druge bolnike,« je pojasnil.

image
Vojko Flis opozarja na čedalje težje razmere v UKC Maribor. FOTO: Mariborinfo


11.04 Poročilo: Pandemija globalni razvoj porinila za 20 let nazaj

Pandemija covida-19 je v le pol leta globalni razvoj na številnih področjih porinila za več kot 20 let nazaj, v novem poročilu ugotavlja Fundacija Billa in Melinde Gates. Ta izpostavlja zlasti nazadovanje na področju boja proti revščini, zmanjševanja neenakosti pa tudi boja proti boleznim. Tako rekoč pri vseh kazalnikih je bil svet v prizadevanjih za dosego trajnostnih ciljev Združenih narodov potisnjen nazaj. Zaradi pandemije se je izjemna revščina povečala za sedem odstotkov.

image
Priprava in razvoz kosil iz kuhinje Osnovne šole Nove Fužine za otroke iz socialno ogroženih družin. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


10.44 Pandemija stopnjo brezposelnosti na Otoku potisnila nad štiri odstotke

Stopnja brezposelnosti v Veliki Britaniji se je v treh mesecih do konca julija povzpela na 4,1 odstotka, potem ko je bila v trimesečju prej pri 3,9 odstotka. Avgusta je zahtevke za nadomestilo v primeru brezposelnosti na Otoku vložilo 2,7 milijona ljudi, kar je 121 odstotkov več kot marca, pred uvedbo karantene za zajezitev pandemije covida-19.

Glede na to, da se je število zaposlenih ljudi avgusta ponovno zmanjšalo, povečali pa so se zahtevki za primer brezposelnosti in stopnja brezposelnosti, vidimo, da ima koronavirus še vedno močan vpliv na trg dela, je najnovejšo statistiko komentiral direktor britanskega statističnega urada Darren Morgan. Analitiki pri tem pričakujejo, da se bodo razmere v prihodnjih mesecih še poslabšale, saj se oktobra izteče vladni ukrep čakanja na delo, v katerega je bilo na Otoku po poročanju francoske tiskovne agencije AFP vključenih približno deset milijonov ljudi. Velik padec zaposlenosti blaži zaposlovanje v prehranskem sektorju, ki je zaradi povečanega spletnega nakupovanja ustvaril več tisoč delovnih mest. Trenutno je največji iskalec dodatne delovne sile trgovski velikan Tesco, ki bo na plačilno listo dodal 16.000 zaposlenih.



10.34 Na Hrvaškem 151 novih okužb s koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili še 151 primerov okužbe z novim koronavirusom, covid-19 pa je bil usoden za še tri osebe, je danes potrdil hrvaški štab civilne zaščite. Današnje število je več kot še enkrat večje, kot je bilo v ponedeljek, ko so odkrili 67 novih primerov, kar je bilo najmanjše dnevno število v več kot mesecu dni.

Glede na današnja poročanja nekaterih štabov civilne zaščite iz posameznih županij so v zadnjih 24 urah največ novih okužb znova potrdili v splitsko-dalmatinski županiji, in sicer 53. Sledi požeško-slavonska županija s 13 novookuženimi. Iz primorsko-goranske županije so poročali o štirih novih primerih od ponedeljka, v istrski županiji pa o dveh. Trenutno je v sosednji državi 2107 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišničnem zdravljenju je 299 ljudi, med njimi jih je 22 priključenih na medicinske ventilatorje. V samoizolaciji je 8598 ljudi, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite v svojem rednem dnevnem poročilu.

image
Pri sosedih imajo po padcu spet več okužb. FOTO: Voranc Vogel/Delo


10.30 V ponedeljek v Sloveniji 82 novih okužb

Po podatkih, ki jih je na twitterju objavila Vlada RS, so v ponedeljek ob 2247 opravljenih testih v Sloveniji potrdili 82 novih okužb s koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 50 oseb s covidom-19, v enotah intenzivne nege je deset okuženih. 



9.37 Na Lezbosu v začasni šotorski center namestili približno 800 migrantov

Na grškem otoku Lezbos, kjer je prejšnji teden požar uničil begunski center Moria, so doslej v začasni šotorski center, ki so ga postavile grške pristojne službe, namestili 800 migrantov. Med njimi jih je po podatkih grškega ministrstva za migracije 21 okuženih z novim koronavirusom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V begunskem centru Moria, ki so ga odprli pred petimi leti na vrhuncu migrantske krize, je v nemogočih razmerah živelo več kot 12.000 migrantov, mnogi so bili tam tudi več let. Po požaru so ljudje čez noč ostali brez vsega, večina jih od takrat spi na poljih, pločnikih ali v zapuščenih stavbah.

V začasni šotorski begunski center Kara Tepe, ki so ga pristojni postavili severno od mesta Mitilena, se prebežniki nočejo vseliti, saj se bojijo, da bodo v centru ostali zaprti in otoka ne bodo mogli zapustiti. Grške službe jih z letaki v sedmih jezikih zdaj obveščajo, da za odhod z otoka ni druge možnosti, kot da pridobijo azil, azilni postopek pa se lahko zaključi le v novem centru, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

image
Med 800 preseljenimi prebežniki je 21 okuženih. FOTO: Angelos Tzortzinis/AFP


9.35 Ponedeljek z več okužbami od nedelje 

V Sloveniji so v ponedeljek po neuradnih, a zanesljivih informacijah potrdili 78 primerov novih okužb s koronavirusom. Podatek o številu opravljenih testov in hospitaliziranih osebah z boleznijo covid-19 še pričakujemo. 

7.14 Uradno se začenja 75. zasedanje Generalne skupščine ZN, prvič virtualno

Danes se uradno začenja 75. zasedanje Generalne skupščine ZN, splošna razprava svetovnih voditeljev članic ZN pa bo potekala od 22. do 30. septembra, vendar zaradi pandemije koronavirusa prvič doslej virtualno brez fizične prisotnosti delegacij iz vsega sveta.

6.00 Fotografska razstava o življenju Britancev v časih koronavirusa

V londonski Narodni galeriji portretov bodo na ogled postavili izbor stotih fotografij, ki so jih poslali Britanci in prikazujejo njihova življenja med epidemijo koronavirusa. Zgodovinarji prihodnosti bodo tako videli stare starše, ki prek plastičnega pregrinjala objemajo vnuke, po spletu predvajane pogrebe in izmučene zdravstvene delavce.

image
Ukrepi za preprečitev širjenja covida-19 so izpraznili ulice in omejili stike. FOTO: Jason Cairnduff/Reuters


Prav tako bodo videli svetlejše plati pandemije: prikaze dobrote, kot so salti gibčnega Spidermana pred oknom, polnim otrok, in kako žena striže moževe predolge lase s pasjim ščipalnikom za nohte, piše britanski The Guardian. Pri galeriji so fotografije zbirali v sklopu družbenega fotografskega projekta Hold Still. Predstavili bodo izbor stotih fotografij, sicer pa so jih Britanci galeriji poslali več kot 31.000.

0.30 Ministri pobude C5 o usklajevanju ukrepov za zajezitev pandemije

Zunanji minister Anže Logar danes na Brdu pri Kranju gosti kolege iz Avstrije, Češke, Madžarske in Slovaške na tretjem srečanju v okviru neformalne pobude Central 5 (C5). V ospredju pogovorov bodo po napovedih usklajevanje ukrepov za omejevanje novega koronavirusa ter blažitev gospodarskih in družbenih posledic pandemije covida-19. O tem so ministri pobude, ki združuje države s podobnimi pogledi na nekatera vprašanja, govorili že na srečanjih na Dunaju in v Budimpešti junija in julija. Zdaj so razmere še resnejše, saj število okužb z novim koronavirusom v regiji po poletnih počitnicah in z vrnitvijo otrok v šolske klopi strmo narašča in je celo višje kot spomladi, države pa znova sprejemajo ukrepe za omejitve potovanj.

image
Virus se širi zaradi druženja brez zaščitne opreme, pravijo epidemiologi. FOTO: Leon Vidic/Delo


0.00 Poleg druženj omejiti še delovni čas lokalov

V pivški občini velja prepoved vseh druženj v zaprtih prostorih, vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović pa meni, da bi bilo treba za neupoštevanje ukrepov uvesti inšpekcijo, morda tudi kazni in sankcije. Enak položaj, kot je bil spomladi v Italiji, se lahko trenutno ponovi pri nas v mesecu dni ali celo prej. Beovićeva je omenila, da bi pri zaostrovanju ukrepov najprej lahko začeli omejevati delovni čas gostinskih lokalov, saj v njih »po 22. uri življenje postane bolj sproščeno«.