Knovs preverjal, ali je šel Aleš Hojs čez rob

Nadzor na policiji oziroma Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), pri čemer je Knovs zanimala predvsem usmeritve in navodila ministra za notranje zadeve.

Objavljeno
27. avgust 2020 13.30
Posodobljeno
27. avgust 2020 17.30
V zadnjem obdobju so odmevale predvsem ministrove usmeritve vršilcu dolžnosti generalnega direktorja policije Andreju Juriču, naj odredi nadzor nekaterih odmevnih primerov NPU. FOTO: Blaž Samec/Delo
Barbara Eržen, Suzana Kos
Barbara Eržen, Suzana Kos
»Dolžnost Knovsa je, da preveri vsebino usmeritev in obveznih navodil ministra Aleša Hojsa ter njihov vpliv na zakonito delo policije,« je po današnjem opravljenem nadzoru pooblaščene skupine, ki so ga najprej načrtovali že za torek, sporočil predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Matjaž Nemec.

Petčlansko pooblaščeno skupino je zanimala torej predvsem vloga notranjega ministra in nadzorov, ki jih je ukazal nad že zaključenimi primeri Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ter tudi nadzor Inšpektorata za notranje zadeve nad delom NPU, pri čemer naj bi jih po naših informacijah zanimalo predvsem, ali je pri tem prišlo do kompromitiranja tajnih sodelavcev ter ogrožanja posebnih metod in sredstev.

Vodstvo policije naj bi tem zavrnilo njihove strahove, s parlamentarnimi nadzorniki pa naj bi sicer korektno sodelovalo.

Kot je potrebno izvajati nadzor nad delom organa, da ta dela zakonito, je po mnenju Matjaža Nemca, sicer poslanca SD, potrebno izvajati tudi nadzor nad nadzorniki in tistimi, ki nadzorovani službi dajejo (ne)zakonite usmeritve, ki vplivajo na njeno delo. »Vladavina prava zahteva, da ni nikogar nad pravom, da pravna pravila veljajo za vse enako. Za državljane, policijo in seveda tudi politiko, ki vodi MNZ in preko njega organe v sestavi,« je še zapisal predsednik Knovs.

Ob tem se je med nekdanjimi in aktualnimi člani Knovs v času vlade Marjana Šarca že razvila zimzelena polemika o pristojnosti nadzorov Knovs. Tako je aktualni državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič čivknil, da ko je to počel Knovs v času, ko ga je vodil Matej Tonin, sta bila Jerca Korče in Matjaž Nemec najbolj glasna, da smo pristojni samo za nadzor prikritih preiskovalnih ukrepov, v vse ostalo pa se nimamo kaj vtikati. Kako je zdaj s tem, drugačna merila po menjavi vlade, se je vprašal.

Poslanka LMŠ mu je na to odgovorila, da se nadzor lahko opravi tudi brez žaljivih pritiskov in opazk do vodilnih. »Vsak si mora postaviti meje, do kje in kako bo postopal kot organ nadzora in kako bo ravnal v odnosu do nadzorovanca. V LMŠ smo in bomo zagovorniki zakonitega ravnanja. Vemo pa kako to dela SDS,« je še dejala.