Ministrstvo terja od koprske univerze 441.000 evrov

Sodni postopki za domnevno nenamensko porabljen denar povzročajo več stroškov kot je nenamenske porabe - tako univerzi kot ministrstvu

Objavljeno
15. januar 2014 20.30
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper - V sporu med Univerzo na Primorskem in ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport bo moralo odločati sodišče. Ministrstvo od Univerze terja vračilo 441.740 evrov zaradi domnevno nenamenske porabe sredstev pri kampusu Livade. Glede tega se je na izredni seji sestal upravni odbor Univerze na Primorskem in vsi člani so podprli vodstvo univerze.

Univerza na Primorskem je že 15. aprila 2010 sklenila pogodbo z GPG Grosuplje za gradnjo Centra mediteranskih kultur v okviru prvega objekta univerzitetnega kampusa Livade v Izoli.V njem bi bile tudi prve predavalnice Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. Gre za objekt velikosti 3300 kvadratnih metrov, ki bi ga moral GPG Grosuplje zgraditi v 15 mesecih za 4,6 milijona evrov.

Toda 10 mesecev kasneje je GPG prekinil dela na gradbišču, kasneje pa je moralo v stečaj. Stavba ni bila dograjena in že prejšnji rektor Rado Bohinc je skušal urediti nadaljevanje gradnje, saj je zaustavitev pomenila nastajanje dodatne škode. "Če drugega ne, plačuje Univerza na Primorskem za približno 550.000 evrov najemnin za predavalnice in druge prostore. Če bi imeli kampus Livade, bi bili letni stroški najemnin kakih 200.000 evrov nižji," je včeraj opozoril rektor Dragan Marušič. Pojasnil je, da je bilo stanje z investicijo ob nastopu njegove rektorske funkcije (konec leta 2011) povsem konfuzno in celo nezakonito.Stečajna upraviteljica GPG Grosuplje je v stečajnem postopku kasneje ugotovila celo, da je vodstvo univerze (v želji, da bi dokončali gradnjo) vnaprej plačalo delo, ki potem ni bilo opravljeno. "Ker bi moral tudi jaz konec leta 2011 brezglavo hiteti z odločitvijo in delati napake, sem se s tedanjimi ministri (Lukšič in Turk) dogovoril za podaljšano črpanje sredstev. Zato smo podpisali tri anekse k pogodbi, da smo lahko sredstva črpali tudi v letu 2012," je za Delo pojasnil rektor Dragan Marušič in dodal, da vsebine teh aneksov ministrstvo ne želi upoštevati.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, pa so nam v službi za odnose z javnostmi pojasnili, da so pri dograjevanju kampusa Livade nastali stroški, ki v pogodbi niso bili predvideni in da mora koprska univerza vrniti nenamensko porabljenih 441.740 evrov. Nenamenska poraba se nanaša na stroške pregleda projektne dokumentacije in pravne storitve pri Kampusu Livade, za odvetniške stroške, sodno takso, pravne storitve (pri Kampusu Sonce v Kopru) ter ostale neplačane račune. Neskladnost zahtevkov s pogodbo o sofinanciranju se nanašajo na leti 2011 in 2012 in niso samo iz obdobja rektorja Dragana Marušiča, smo zvedeli v službi ministrstva za odnose z javnostmi.

Iz katerih sredstev bi univerza vračala denar, ki ga nima?


Rektor je pri tem pojasnil še, da ima ministrstvo proti Univerzi v Kopru nerešeni še dve tožbi za vračilo investicijskih sredstev iz časa rektorice Lucije Čok. " Zagotavljamo lahko, da smo ves denar namenili za dokončanje kampusa Livade in za preprečevanje škode, ki še zmeraj nastaja. Zdaj bi potrebovali še tri milijone evrov za opremo, vendar nam ministrstvo že več kot leto dni zavlačuje s soglasjem za črpanje že zdavnaj odobrenega poroštvenega kredita. Kampus je skoraj končan, vseliti pa se ne moremo in drugje plačujemo najemnine. Koprska univerza že vsaj dve leti ni prejela denarja iz postavke za investicije. Tudi, če bi se izkazalo, da bi res morali vračati denar, nam tega denarja ne morejo vzeti iz sredstev za študijske dejavnosti, saj bi to šele bila nenamenska poraba denarja. To pomeni, da bi nam moralo ministrstvo najprej dati 441.000 evrov za investicije, da bi jih lahko vrnili," je absurdnost položaja predstavil rektor Marušič.