V torek 356 novih okužb, daleč največ doslej

Prejšnje rekordno število okužb je bilo 1. oktobra, in sicer 239.

Objavljeno
07. oktober 2020 09.10
Posodobljeno
07. oktober 2020 14.05
FOTO: Dejan Javornik/Slovenske novice
Včeraj do 24. ure so na območju Slovenije po podatkih sledilnika za covid-19 potrdili kar 356 novih okužb. Gre za daleč največji porast števila okužb doslej. Prejšnji rekord, ki je s prvega dne v oktobru, je bil 239. Včeraj so opravili 3998 testiranj.Umrl ni nihče. Hospitaliziranih je 122 obolelih, 22 na intenzivni negi. Odpustili so 11 ljudi. V Sloveniji je trenutno 2426 aktivnih primerov, skupnih okužb pa doslej 7120.

Največ okužb, kar 60, je bilo v Ljubljani, 15 v občini Kranj, 13 v Mariboru, 11 v občini Novo mesto, deset v občini Velenje, devet v občini Kamnik, po osem v občinah Domžale, Jesenice, Grosuplje in Šentjernej, sicer pa so nove okužbe evidentirali še v številnih drugih občinah.Janez Janša je včeraj predstavil ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Vlada je do včeraj sprejemala ukrepe, ki so predvideni v tako imenovani oranžni fazi. 

Vlada je predvidela pakete ukrepov v sklopu treh faz: zelene, oranžne in rdeče. Potem ko je bila od maja do zgodnje jeseni Slovenija v zeleni fazi, kjer so predvideni splošni higienski ukrepi in vzdrževanje medosebne razdalje, smo zdaj v oranžni fazi, ko se izvajajo ukrepi iz drugega od treh paketov te faze. Ti so po premierovih besedah namenjeni zajezitvi trenutnega vala in preprečitvi tretjega vala v hladnem obdobju.

image
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Med ukrepi, ki jih bo vlada predvidoma sprejela, je Janša omenil strežbo samo sedečim za mizami v gostinskih lokalih, omejitev števila oseb v zaprtih javnih prostorih glede na velikost prostora, denimo v trgovinah in na bankah, omejitev zbiranja ljudi na največ deset z nekaterimi izjemami ter prireditve brez zakusk. Predvidena je tudi prepoved obiskov v posameznih domovih za starejše in bolnišnicah, ki sicer ponekod že velja.

Vladi so pred prehodom v rdečo fazo, ki po Janševih besedah pomeni razglasitev epidemije, ostali na voljo le še ukrepi, kot so zapora posameznih občin, zaprtje gostinskih lokalov in športnih dvoran ter ustavitev nenujnih zdravstvenih storitev.

Če bi število okuženih preseglo 140 na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju ter bi bilo v bolnišnicah več kot 250 bolnikov, od teh več kot 50 na intenzivni negi, bi morali razglasiti epidemijo in sprejeti podobne ukrepe kot spomladi.
 

Nove okužbe tudi v domovih za starejše


Ob povečanju okužb z novim koronavirusom so nove okužbe zaznali tudi med varovanci in zaposlenimi v domovih za starejše. V Centru za starejše Murska Sobota so tako v torek potrdili nove okužbe pri treh stanovalcih in dveh zaposlenih. V Domu Petra Uzarja Tržič in Domu za varstvo odraslih Velenje pa so zaznali po eno okužbo med zaposlenimi.

Rezultati torkovega testiranja v Centru za starejše v Murski Soboti, ki je sicer enota Doma starejših Rakičan, so potrdili nove okužbe pri treh stanovalcih in dveh zaposlenih. Tako imajo skupaj 29 okužb z novim koronavirusom, od tega je okuženih 11 zaposlenih in 18 stanovalcev. Dva stanovalca sta nameščena v bolnišnici Murska Sobota, ostali stanovalci z okužbo pa so nameščeni v rdeči coni, medtem ko se zaposleni nahajajo v karanteni, je za STA sporočil direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj.

V Domu za varstvo odraslih Velenje so v ponedeljek zvečer izvedeli, da je bila na testiranju za covid-19 pozitivna ena njihova sodelavka, ki pa v zadnjem tednu dni zaradi koriščenja dopusta ni bila v službi, je za STA pojasnila direktorica Violeta Potočnik Krajnc. V torek so tako odvzeli brise vsem zaposlenim, ki so bili v stiku z okuženo, a so bili vsi testi negativni.

»Očitno uspešno uporabljamo zaščitno opremo in se okužba zaenkrat ni razširila,« je ocenila direktorica velenjskega doma ter dodala, da bodo še naprej budno spremljali situacijo.
 

Testiranja v Tržiču in Izlakah


V Dom Petra Uzarja Tržič so bili iz sobote na nedeljo obveščeni, da je uporabnica pomoči na domu pozitivna na koronavirusno bolezen. Že v nedeljo so izdali karantenske odločbe za dva zaposlena in ju s tem umaknili iz delovnega procesa. V ponedeljek so organizirali testiranje za oba zaposlena, ki sta bila v stisku z omenjeno uporabnico, eden izmed testov je bil pozitiven.

V torek so nato testirali zaposlene na enoti pomoči na domu in vse uporabnike, s katerimi je bil omenjeni zaposleni v stiku. Vsi testi tako zaposlenih in uporabnikov so bili negativni, je za STA navedel vršilec dolžnosti direktorja Urban Bole.

V Eberletovem domu v Izlakah nimajo okužb med stanovalci in zaposlenimi, so pa zaznali okužbo delavke s področja pomoči na domu, je za STA povedala direktorica Mateja Černi. Omenjena sodelavka pri tem ni imela konkretnega stika z drugimi sodelavci v domu starejših, kar zadeva stike z ostalimi sodelavkami pomoči na domu, pa prav tako ni imela takšnega stika, da bi epidemiološka služba odredila dodatna testiranja.