Črna na Koroškem razglašena za ogroženo območje

Ogrožena občina bo predvidoma prejela strokovno pomoč, kadrovske okrepitve in zaščitna sredstva.

Objavljeno
07. oktober 2020 15.06
Posodobljeno
07. oktober 2020 16.43
Črna na Koroškem. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
M. B., STA
M. B., STA
Danes je začela veljati odredba ministra za zdravje Tomaža Gantarja, ki zaradi nalezljive bolezni covid-19 razglaša Črno na Koroškem za ogroženo območje. Odredba, ki je bila včeraj napovedana na vladni novinarski konferenci in objavljena v Uradnem listu Republike Slovenije, sicer pomeni, da bo občina, ki je razglašena za ogroženo območje, prejela strokovno pomoč, kadrovske okrepitve in zaščitna sredstva. 

Po današnjem obisku Splošne bolnišnice Slovenj Gradec minister Gantar dejal, da je bila razglasitev Črne za ogroženo območje nujen ukrep zaradi tamkajšnjega slabšanja razmer. Olajšal bo delo, da bodo lahko pomagali. »To pomeni samo možnost dodatne kadrovske pomoči, manj pravnih ovir,« je razložil minister, ki se danes skupaj z drugimi člani vlade mudi na obisku na Koroškem.

Črna na Koroškem je že nekaj dni v slovenskem vrhu po deležu aktivno okuženega prebivalstva. Ta je za torek znašal 1,463 odstotka, kar je rahlo manj kot dan prej. Največje žarišče je Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem, kjer je število potrjeno okuženih z novim koronavirusom med uporabniki, zaposlenimi in prostovoljci skupaj preseglo sto.
Minister Gantar bo Črno na Koroškem in tamkajšnji CUDV skupaj z ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezom Ciglerjem Kraljem obiskal popoldne in podrobneje razložil nadaljnje načrte. Ocenjuje, da imajo v CUDV zaradi trenutnih razmer težave na vseh področjih, prepričan pa je, da je ob pomoči ureditev razmer možna.

Po zagotovilih ministrstva za delo v CUDV Črna v teh dneh prihajajo dodatne kadrovske okrepitve, obe ministrstvi pa zavodu nudita tudi vso potrebno pomoč. Sredstva za dodatne kadre v socialno varstvenih zavodih so zagotovljena in nove zaposlitve so ponekod že v teku, so navedli.

Na včerajšnji vladni novinarski konferenci je premier Janez Janša o Črni na Koroškem dejal, da so »tam številke okuženih izjemno visoke, k sreči pa število tistih, ki so dejansko zboleli, ni visoko.« Pojasnil je, da razglasitev ogroženega območja pomeni predvsem to, da imata ministra za zdravje ter za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na območju formalne pristojnosti za prerazporejanje kapacitet.

image
Ogroženo območje. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


Ogroženo območje zaradi nalezljive bolezni lahko na podlagi četrtega odstavka 7. člena zakona o nalezljivih boleznih razglasi minister za zdravje. Za okuženo območje velja območje, na katerem je ugotovljen eden ali več virov okužbe in na katerem so možnosti za njeno širjenje, ali območje, na katero se lahko prenese nalezljiva bolezen z okuženega območja in na katerem so možnosti za širjenje okužbe.

Danes se je na delovni obisk na Koroško odpravila tudi vlada. Medtem je Nemčija Koroško zaradi slabe epidemiološke slike že uvrstila na seznam nevarnih območij.