Le še peščica varnih držav, Hojs ni izključil razglasitve epidemije

Na zelenem seznamu so od držav Evropske unije Ciper, Finska, Latvija, Lihtenštajn, Litva in Poljska.

Objavljeno
28. september 2020 10.55
Posodobljeno
28. september 2020 14.54
Vlada RS je posodobila seznam epidemiološko (ne)varnih držav. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Katja Miklavčič
Katja Miklavčič
V nedeljo so (ob sicer nižjem številu opravljenih testov) našteli manj novih okužb s koronavirusom kot v preteklih dneh, ko je število dnevno potrjenih novih okužb praviloma preseglo število sto. Medtem ko so včeraj potrdili 39 okužb, je Vlada RS posodobila seznam epidemiološko (ne)varnih državah. 



Vlada RS je v soboto sprejela odlok, ki predvideva, da negativen test na covid-19, ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi Evropske unije, nadomesti karanteno (tudi ob odločitvi za naknadno testiranje se karantena prekine v primeru negativnega testa). V nedeljo je sledil še sklep o posodobljenih seznamih epidemiološko (ne)varnih držav, za katere je minister za notranje zadeve Aleš Hojs pojasnil, da temeljijo na priporočilih evropske komisije. Ta predvidevajo štiri sezname – rdečega, oranžnega, zelenega in sivega (za sivi seznam se Slovenija še ni odločila, gre pa za države, o katerih ni dovolj podatkov).



Slovenija je uvrstitev držav na rdeč, oranžen oziroma zelen seznam povzela po nemškem, spremembe pa začnejo veljati jutri. Na zeleni listi imamo le še nekaj evropskih držav, in sicer so to Ciper, Finska, Latvija, Lihtenštajn, Litva in Poljska. Od tretjih držav so na zelenem seznamu še Avstralija, Južna Koreja, Nova Zelandija, Srbija in Urugvaj. Spremenil se je tudi kriterij uvrščanja držav na sezname, mejne vrednosti so po novem višje: na zelenem seznamu bodo države z do 25 okuženih na 100.000 prebivalcev, na oranžnem tiste z med 25 in 50 okuženih na 100.000 prebivalcev, na rdečem pa države z nad 50 okuženimi na 100.000 prebivalcev. 

Minister Hojs je povedal še, da bo vlada jutri ali v sredo predvidoma o razpravljala o razmerah v Sloveniji ter o morebitnih novih ukrepih. Ni izključil možnosti, da bi ponovno razglasili epidemijo, ob tem pa si vlada želi preprečiti ponovno zapiranje gospodarstva in omejitve gibanja. 


Novo žarišče v Črni na Koroškem


Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da okužbe ostajajo razpršene po vsej državi, se pa najhitreje širijo v domovih za starejše, bolnišnicah, šolah in delovnih organizacijah. Nove okužbe so med zaposlenimi med drugim zabeležili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana in UKC Maribor ter v slovenjgraški bolnišnici.

V Pegazovem domu Rogaška Slatina so po Kacinovih podatkih potrdili tri nove okužbe (skupno je tam okuženih 25 stanovalcev in šest zaposlenih), v Domu Danice Vogrinc Maribor pa je okuženih 42 stanovalcev in 23 zaposlenih. V Centru za usposabljanje, delo in varstvo v Črni na Koroškem je okuženih več kot 40 uporabnikov in 15 zaposlenih, v Koroškem domu starostnikov pa stanje ostaja nespremenjeno: okuženih je sedem stanovalcev in štirje zaposleni.

Okužbe so zabeležili tudi v Domu starejših občanov Šiška, kjer so potrdili okužbo pri stanovalki, zaposleni in študentki (so nepovezane). Okužbo so prav tako zabeležili v Domu upokojencev Ptuj (enota Muretinci) in v Domu starejših občanov Radenci, kjer je bila preventivno odrejena karantena sedmim zaposlenim. Dve okužbi so potrdili tudi v Domu Počitka v Mengšu.