Po svetu že več kot 33 milijonov okužb

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.

Objavljeno
28. september 2020 08.30
Posodobljeno
28. september 2020 21.08
Študenti unverze v Wuhanu, kjer je prišlo do prbvega izbruha virusa. FOTO:Str/Afp
Katja Miklavčič, Mirt Bezlaj, STA
Katja Miklavčič, Mirt Bezlaj, STA
KLJUČNI POUDARKI: 
  • Število okužb po svetu je preseglo 33 milijonov.
  • V Indiji je število okužb preseglo šest milijonov.
  • V Črni na Koroškem več kot 60 okuženih. 
  • Na Hrvaškem najmanj novih primerov od 10. avgusta.
  • Izboljšuje se epidemiološka situacija v avstralski zvezni državi Victoria.
  • Posodobljeni seznam držav glede na epidemiološko stanje začne veljati jutri.


21.00 Število okužb v Indiji je preseglo šest milijonov

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v Indiji je danes preseglo šest milijonov, s čimer se Indija umešča na drugo mesto na svetu in za ZDA zaostaja le še za milijon, poroča britanski tabloid Guardian. Indijsko ministrstvo za zdravje je danes potrdilo 82.170 novih okužb in 1039 novih smrtnih žrtev. Doslej je v Indiji zaradi koronavirusa po uradnih podatkih umrlo 95.542 ljudi. Dejansko število bi utegnilo biti znatno višje.

image
Število okužb v Indiji je preseglo šest milijonov. FOTO: Narinder Nanu/Afp


18.50 Doslej izdanih 80.630 karantenskih odločb

Ministrstvo za zdravje je do današnjega dne izdalo skupno 80.630 karantenskih odločb, od tega jih je v minulem tednu izdalo 5600. Trenutno je v obravnavi še 4700 predlogov Nacionalnega inštituta za javno zdravje za izdajo karantenske odločbe, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje. Ministrstvo za zdravje izda odločbo o karanteni v najkrajšem možnem času. Število karantenskih odločb se povečuje predvsem na račun odločb, ki jih ministrstvo izda osebam, ki so bile v kontaktu z osebo, okuženo z novim koronavirusom, so še zapisali na ministrstvu.

17.30 Vnovčenih že za 113 milijonov turističnih bonov

Do danes je bilo delno ali v celoti unovčenih več kot 820.000 turističnih bonov. Skupna koriščena vrednost je znašala več kot 113 milijonov evrov, kažejo sveži podatki Fursa, ki jih je posredovalo ministrstvo za gospodarstvo. Spomnilo je, da je nedavna raziskava pokazala, da namerava bon do konca leta unovčiti več kot 90 odstotkov državljanov. Kot so sporočili z gospodarskega ministrstva, je Valiconova raziskava, izvedena med 18. in 21. septembrom, pokazala, da je 36 odstotkov prebivalcev bon že uporabilo, polovica pa jih to še namerava storiti.

16.30 Nizko število novih okužb na zahodnem Balkanu

V Srbiji so v zadnjih 24 urah opravili 5268 testiranj na novi koronavirus in potrdili 30 novih primerov okužbe, od tega 21 v Beogradu, kažejo podatki srbskih oblasti. Doslej so v Srbiji potrdili 33.414 primerov okužbe. V zadnjem dnevu pa je umrl še en bolnik s covidom-19, skupaj 748. V srbskih bolnišnicah je 279 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 20 na ventilatorju, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V BiH so medtem potrdili 80 novih okužb s koronavirusom, pri čemer so opravili 1226 testov. 49 novih primerov so zabeležili v Federaciji BiH, 30 v Republiki srbski, enega pa v distriktu Brčko, poroča portal klix.ba. Pristojne oblasti danes poročajo o 12 novih smrtnih žrtvah covida-19 v državi, pri čemer je osem ljudi umrlo v zadnjem dnevu, štirje pa že prej. Tam so doslej potrdili 26.999 primerov okužbe z novim koronavirusom, trenutno imajo 3472 aktivnih okužb. Skupaj pa je umrlo 833 bolnikov s koronavirusno boleznijo 19.

Še 48 novih primerov okužbe ob 387 testih pa so v zadnjih 24 urah potrdili v Severni Makedoniji. Umrli so še štirje ljudje s covidom-19. Doslej so potrdili 17.674 okužb, umrlo je 729 ljudi, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. Aktivno okuženih je 2303 ljudi.

16.15 Po svetu že 33 milijonov potrjenih okužb

Število potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom je po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa po svetu preseglo 33 milijonov, poroča britanski tabloid Guardian. Po podatkih univerze je število smrtih žrtev po svetu 997.737. Nekateri drugi viri sicer navajajo nekoliko višje število okužb in smrti. Nedvomno pa je daleč največ primerov okužbe in smrti v ZDA, kjer je potrjenih več kot sedem milijonov okužb in več kot 200.000 smrtnih žrtev. Sledi Indija, ki je danes presegla šest milijonov potrjenih okužb. 

15.00 Brez novih ukrepov v domovih za starejše

Minister za delo Janez Cigler Kralj je danes obiskal nekatere institucije pod njegovim resorjem v Litiji in Domžalah. Po njegovih besedah v domovih za starejše kljub novim okužbam z novim koronairusom še ne bo dodatnih ukrepov. V izjavi po obisku Doma upokojencev Domžale je Cigler Kralj poudaril, da si želijo na ministrstvu sprejemati ukrepe, ki bi starejše kar najbolj zaščitili in hkrati omogočali kar najbolj normalno življenje. Kot je pojasnil, je ministrstvo vodstvom domov naložilo, da v kolikor ocenijo, da je lokalna epidemiološka situacija zahtevna, uvedejo tudi omejevanje stikov ali obiskov in drugih vrst dejavnosti. V primeru pa, če bi bil dom neupravičeno zaprt prekomerno, lahko razmere na predlog ministra preveri socialna inšpekcija. Trenutno kljub naraščanju števila okužb v domih starejših po ministrovih besedah z zdravstvenim ministrstvom ocenjujejo, da so ukrepi, ki so jih zastavili v protokolu po izkušnjah prvega vala epidemije, dovolj za uspešno zajezitev širjenja virusa v domovih starejših. Prvi ukrep je tako obisk strokovne ekipe ministrstva za zdravje in ministrstva za delo, ki preveri razmere, prostore in ekipo in vodstvu ter zaposlenim poda navodila. Drugi, hkratni ukrep pa je, da se prve okužene, prve pozitivne iz doma umakne v bolnišnice, ne glede na to, ali zdravljenje potrebujejo ali ne. S tem se dom lahko ustrezno prostorsko in kadrovsko pripravi na zagotovitev rdeče in sive cone, je navedel minister.

image
V nedeljo sta v Sloveniji umrli dve okuženi osebi. FOTO: Jure Eržen/Delo


13.40 Zaskrbljujoče stanje v Nemčiji

Nemška kanclerka Angela Merkel je izrazila zaskrbljenost zaradi ponovnega naraščanju okužb s koronavirusom v državi. Če ne bodo uspeli učinkovito zajeziti lokalnih žarišč okužb, bi lahko za božič v Nemčiji beležili po več kot 19.000 okužb dnevno. V Nemčiji v zadnjem času sicer beležijo okoli 2000 novih okužb dnevno. V nedeljo so jih po današnjih podatkih inštituta Roberta Kocha (RKI) potrdili 1192, dan pred tem pa 1411. Nižji številki sta posledica dejstva, da je bil konec tedna, saj so jih pred tem v petek potrdili več kot 2500, kar je največ po aprilu.

11.30 Hojs ne izključuje razglasitve epidemije

O spremembah v režimu prehajanja meja je poleg vladnega govorca Jelka Kacina na novinarski konferenci govoril notranji minister Aleš Hojs. Med drugim ni izključil možnosti ponovne razglasitve epidemije.

Več: Na zelenem seznamu epidemiološko varnih ostaja le šest držav Unije

11.10 V samoizolaciji še en podpredsednik evropske komisije

Potem ko je bil v samoizolaciji že sredi marca, je izvršni podpredsednik evropske komisije Frans Timmermans, pristojen za uresničevanje zelenega dogovora, sporočil, da je ponovno v samoizolaciji in dela od doma. V samoizolaciji sta tako dva od treh izvršnih podpredsednikov komisije, saj je poleg Timmermansa v samoizolaciji tudi Valdis Dombrovskis, izvršni podpredsednik za gospodarske zadeve. 

10.40 Na Hrvaškem 48 novih okužb

V minulih 24 urah so na Hrvaškem ob 3029 testih potrdili 48 okužb z novim koronavirusom. To je najmanjši dnevni porast okužb od 10. avgusta, ko se je na Hrvaškem z novim koronavirusom okužilo 45 ljudi.

Več županij ni zabeležilo novih primerov, med njimi tudi istrska. Iz splitsko-dalmatinske županije poročajo o osmih novih okužbah, šest novih primerov pa je bilo v vukovarsko-sremski županiji. Na Hrvaškem je sicer trenutno 1180 aktivnih okužb,  bolnišnicah se zdravi 291 bolnikov, med njimi jih je 24 priključenih na ventilatorje.

10.20 Dve smrtni žrtvi in manj potrjenih novih okužb

V nedeljo so v Sloveniji našteli 39 novih okužb s koronavirusom, umrli pa sta dve okuženi osebi, je Vlada RS sporočila na twitterju. Opravili so 909 testiranj. Hospitaliziranih je 79 oseb, od tega 16 na enotah intenzivne nege. Med slednjimi je 11 takih, ki so na ventilatorju.

Največ okužb so potrdili v starostni skupini med 35 in 44 let, in sicer dvanajst. Osem novih okužb je med starimi od 25 do 34 let, ena manj pa v skupini od 15 do 24 let. Po štiri okužbe so potrdili v starostnih skupinah od 45 do 54 in od 55 do 64 let, dve v skupini od 75 do 84 let ter eno v skupini od 5 do 14 let.



10.00 Črna na Koroškem in Rogaška Slatina z novimi okužbami

V Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem je danes število okuženih z novim koronavirusom poraslo na 45 uporabnikov in 16 zaposlenih, je za STA povedala direktorica centra Dalja Pečovnik. Konec tedna so v organizacijski enoti Peca na dislocirani lokaciji v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Mežica vzpostavili rdečo cono, kjer so namestili vse okužene uporabnike. Trije uporabniki centra so po navedbah direktorice Pečovnik na zdravljenju v bolnišnici, a je njihovo stanje stabilno, večina okuženih pa ima lažje simptome okužbe, nekateri so celo brez znakov bolezni. CUDV Črna, v katerem prebivajo osebe z motnjami v duševnem razvoju, s svojimi z dislociranimi enotami in dnevnimi centri sicer skrbi za okoli 300 uporabnikov in ima približno 250 zaposlenih.

V Pegazovem domu starejših v Rogaški Slatini, kjer stanuje 130 oseb, je okuženih 25 stanovalcev in šest zaposlenih, en stanovalec je konec tedna umrl. V Pegazovem domu so imeli konec tedna med stanovalci tri nove okužbe, je za STA povedala direktorica doma Kristina Kampuš. V rdeči coni doma je nameščenih 17 okuženih stanovalcev, trije se zdravijo v bolnišnici.

image
Prizor s Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem pred izbruhom novega koronavirusa. FOTO: Tadej Regent/Delo


9.45 Koronavirus se še vedno širi po grških centrih za begunce in migrante

Covid-19 je zahteval prvo smrtno žrtev v migrantskem centru v Grčiji. Umrl je 61-letni Afganistanec, ki je bil nameščen v migrantskem centru Malakasa blizu Aten. Grške oblasti so za taborišče Malakasa in še dva migrantska centra blizu grške prestolnice v začetku meseca razglasile karanteno zaradi okužb z novim koronavirusom. O okužbah med begunci in migranti poročajo tudi z grškega otoka Lezbos. Po nedavnem požaru v tamkajšnjem prenatrpanem centru Moria so v začasnem taborišču, kamor so premestili del prosilcev za azil, potrdili več kot 240 okužb z novim koronavirusom.

Preberite še: Ljudje potrebujejo takojšnjo evakuacijo​

8.25 Avstralija beleži uspeh v boju s koronavirusom

V avstralskem mestu Melbourne (Victoria), ki je dalj časa veljalo za žarišče novega koronavirusa v Avstraliji, se epidemiološko stanje izboljšuje. Medtem ko so avgusta v zvezni državi Victoria dnevno potrdili približno 700 novih okužb, danes poročajo o petih. Opustili so najstrožje ukrepe, kot je nočna policijska ura, navaja Reuters, pri čemer je po besedah premierja zvezne države Victoria Daniela Andrewsa do zamejitve okužb prišlo pred pričakovanim rokom. Na delovna mesta se je z današnjim dnem vrnilo 127.000 oseb. 

image
V drugem največjem mestu Avstralije, Melbournu, ne bo več policijske ure. FOTO: William West/AFP


8.05 V Indiji potrdili več kot 6 milijonov okužb 

V Indiji je število okužb z novim koronavirusom preseglo šest milijonov. Samo v zadnjem dnevu so potrdili več kot 82.000 okužb. Doslej je v Indiji zaradi covida-19 umrlo 95.542 ljudi, od tega v zadnjem dnevu 1039. Število potrjenih okužb se v Indiji širi najhitreje na svetu, zaradi česar bo ob nadaljevanju trenda po številu zabeleženih okužb v prihodnjih tednih prehitela ZDA, kjer so doslej skupno potrdili največ, več kot sedem milijonov okužb. 

8.00 Od jutri veljaven posodobljen seznami držav glede na epidemiološko stanje

Vlada je po spremembah režima za preprečitev širjenja covida-19 na mejah na novo določila sezname držav oziroma regij glede na epidemiološke tveganje. Posodobljeni seznam začne veljati jutri. Med drugim se na zeleni seznam vrača Srbija, Italija pa bo po novem na oranžnem, kamor so se z rdečega premaknile tudi hrvaške obmejne županije; deli Avstrije (Dunaj, Tirolska in Predarlska) in Madžarske (administrativna enota Budimpešta in Györ-Moson-Sopron) so pristali na rdečem. 

Preberite še: Srbija zelena, nekatere hrvaške županije ob meji oranžne