O prenovi letalnice bankirji in stečajni upravitelj

V prihodnjih dneh ali o skorajšnjem nadaljevanju prenove letalnice ali o novi zamudi.

Objavljeno
12. januar 2014 16.53
tlo+Planica
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Planica - Prenova letalnice bratov Gorišek v okviru gradnje nordijskega centra Planica se je po stečaju Tehnika ustavila. Ali se bo prenova nadaljevala kmalu ali pa bo prekinitev trajala dlje časa bo znano v nekaj prihodnjih dneh ali tednih. Prvi od pomembnejših sestankov med predstavniki zavoda za šport Planica in Gorenjske banke bo že danes.

Na sestanku bodo s predstavniki Gorenjske banke govorili o unovčitvi bančne garancije, ki jo je banka za projekt v Planici dala Tehniku, je v petek pojasnil Jelko Gros, direktor zavoda za šport Planica. Katero premoženje je Tehnik ponudil v zavarovanje banki, Gros ni vedel.

Ključni dnevi za prenovo letalnice bodo v prihodnjih dneh, napoveduje Gros. »Čimprej se želim sestati z Matjažem Nanutom, stečajnim upraviteljem Tehnika, ki ga je prejšnjo sredo skupaj z razglasitvijo stečaja določilo kranjsko okrožno sodišče,« je še povedal in dodal, da zaradi 14 dni zamude, ki bi lahko nastala zaradi dogovarjanja s stečajnim upraviteljem o morebitnem nadaljevanju prenove letalnice, ne bo velikih težav.

Za nadaljevanje prenove letalnice bratov Gorišek v okviru gradnje nordijskega centra Planica po začetku stečaja Tehnika ostajajo tri možnosti. Če bo dela nadaljeval ali Tehnik ali kateri od Tehnikovih podizvajalcev bistvene zamude pri prenovi na pričakujejo, če pa bi morali objaviti nov razpis za izvajalca, bi se prenova lahko zavlekla. Po prvih dveh različicah bi dela končali do avgusta letos, pričakuje Gros, če pa bi objavili nov razpis bi dela najprej lahko zaključili novembra letos. Izbira novega izvajalca z razpisom bi v najboljšem primeru trajala dobre tri mesece in pol kolikor je trajal postopek za podpis pogodbe s Tehnikom.

V primeru pritožb ali revizije izbirnega postopka bi izbor novega izvajalca lahko trajal precej dlje. V Planici se še spomnijo zamude zaradi zahteve po reviziji izbirnega postopka izvajalca prve faze gradnje nordijskega centra (vključno s prenovo Bloudkove velikanke), zaradi katere je leta 2011 na morebitno ogroženost evropskega financiranja projekta opozarjal tedanji minister za šport Igor Lukšič. Jelko Gros zagotavlja, da evropska sredstva za nordijski center za zdaj niso ogrožena.

Tehnik je sicer za prenovo letalnice po končanih pogajanjih z investitorjem podpisal polčetrti milijon evrov vredno pogodbo (prvotno ponudbo je po pogajanjih znižal za pol milijona evrov), na razpisu pa je bil izbran za izvajalca, ker je bil cenejši od Gorenjske gradbene družbe, ki bi dela opravila za pet milijonov evrov.