Opozicija: Vlada poskuša politično prevzeti neodvisne institucije

Vladi očitajo poskus podreditve sistema in ščitenje koruptivnih praks.

Objavljeno
05. oktober 2020 16.00
Posodobljeno
05. oktober 2020 16.48
Marjan Šarec, Tanja Fajon, Luka Mesec, Alenka Bratušek. FOTO: Delo
STA
STA
V opozicijskih LMŠ, SD, Levici in SAB so prepričani, da gre pri načrtu združitve osmih regulatorjev v dve agenciji za poskus političnega prevzema neodvisnih institucij in nastajanje avtokratskega nadzornega sistema. Kot poudarjajo, bodo storili vse, da to preprečijo.


Šarec: Gre za podreditev sistema in ščitenje koruptivnih praks


Vse od prisege nove vlade do danes po oceni predsednika LMŠ Marjana Šarca spremljamo vladno podrejanje institucij - od policije, drugih obrambno-varnostnih sistemov pa do finančne uprave in drugih institucij - in njeno prizadevanje, da bi prevzela nadzor v nadzornih institucijah ter tako preprečila preiskave zoper njo in nasprotna mnenja.

»Piko na i smo doživeli, ko se v nasprotju s pravnim redom EU in s kakršnimikoli normami skuša na hitro, praktično čez noč združiti vse regulatorje pod eno streho pod krinko racionalizacije. Vsem nam je jasno, da gre za podreditev sistema in ščitenje koruptivnih praks,« je izpostavil Šarec.


 

»Ne bi me presenetilo, če bi Janez Janša skušal razpustiti tudi DZ«


Voditeljica SD Tanja Fajon se je strinjala, da gre za poskus še zadnjega političnega prevzema neodvisnih institucij pod krinko debirokratizacije. »Ne bi me presenetilo, če bi Janez Janša skušal razpustiti tudi DZ,« je bila ostra. Državljanke in državljane je pozvala, naj bodo glasni, saj gre za njihove pravice. Gre namreč za edine neodvisne regulatorje in politični vplivi nanje pomenijo konec pravne države in demokracije. Izpostavila je tudi pričakovanje na oster odziv Evropske komisije.

»Drvimo v nevarno, avtoritarno smer. Predsednik vlade pri pripravi zakonodaje v tajnosti gre verjetno tudi v nasprotju z ustavo,« je ocenila Fajonova. Po njenih besedah to kaže, da vlada v času koronske krize, ko se zdravstveno stanje ljudi slabša, izkorišča razmere za uveljavljanje nekih zelo hudih političnih potez v družbene podsisteme države.
 

Mesec opozoril na preiskavo ravnanja ministra Vizjaka


Da za kuliso koronske krize vlada počne vse kaj drugega, kot se sooča z epidemijo, je poudaril koordinator Levice Luka Mesec. Kot je naštel, želi počistiti z ljudmi, ki v agencijah razmišljajo s svojo glavo, regulatorje združuje, ker si je lažje politično podrediti dve agenciji kot osem, poleg tega pa jih združuje zaradi ozkih lastnih interesov. Glede slednjega je Mesec spomnil, da Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) pravkar preiskuje ravnanje ministra za okolje Andreja Vizjaka zaradi nakupa Petrolovih delnic pred deregulacijo cen naftnih derivatov.

»SDS ruši vse, kar diši po demokraciji in pravni državi,« je bila ostra predsednica SAB Alenka Bratušek. Ocenila je, da gre za popolno podreditev sistema in nastajanje avtokratskega nadzornega sistema.

Predsedniki štirih opozicijskih strank ostro nasprotujejo vladnim načrtom glede združevanje regulatorjev in so enotni, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da to preprečijo. K nasprotovanju so opozicijski voditelji pozvali tudi stranke koalicije, ne izključujejo pa niti možnosti referenduma.