Po depeši o medijih v Bruselj pišemo še o krivosodju

Ob sestavljanju aktualne koalicije je bilo slišati zaveze, da se z ideologijo ne bo ukvarjala, a dogaja se prav to.

Objavljeno
11. maj 2020 17.30
Posodobljeno
11. maj 2020 19.21
Na vrhovnem sodišču so presenečeni nad subjektivnim dopisom zunanjega ministra Anžeta Logarja, ki ga je ta naslovil na Evropsko komisijo. FOTO: Blažž Samec
Koalicijski partnerji SDS so se zavili v molk. Nihče namreč ni komentiral »ideološke depeše o krivosodju«, ki je minuli teden romala v Bruselj. Dopis, ki ga je v zvezi z medresorskim poročilom o vladavini prava v Sloveniji zunanji minister
Anže Logar naslovil na evropsko komisijo, je napad na pravosodje, ki je presenetil tako sodno vejo oblasti kot tudi resorno ministrico.    

Preberite še: Logarjev globinski pogled


Koalicija se je zjutraj sestala na Brdu pri Kranju, a o dopisu, ki si ga je privoščil zunanji minister Anže Logar, niso govorili. Koalicijske stranke se niso odzvale niti na našo prošnjo za komentar vsebine dopisa o krivosodju pri nas. »Poročilo je v večjem delu pripravilo ministrstvo za pravosodje. To je tehnična vsebina, na podlagi katere evropska komisija na temelju štirih stebrov ocenjuje vladavino prava. Oceno bo dala torej komisija. Moje stališče do pravosodja je pozitivno. Podajanje mnenj k poročilu ni potrebno,« komentira ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič.

image
Sodišče v Ljubljani. FOTO: Leon Vidic


Glede stanja v pravosodju pa podatki že kar nekaj let kažejo, dodaja, napredek pri zniževanju zaostankov in izboljšanju številnih drugih elementov. Na področju zastaranja so še možnosti za izboljšave. Na to je opozorila sicer tudi na predstavitvi svoje ministrske kandidature pred parlamentarnim odborom za pravosodje. Na leto namreč zastara kar 40 zadev (zastarala je, na primer, tudi zadeva Patria Janeza Janše, ki je bila po razveljavitvi sodbe na ustavnem sodišču vrnjena na prvo stopnjo). Temu je po mnenju ministrice treba nameniti posebno pozornost, saj je številka velika. Zastaranje je namreč najslabše, zato je treba zagotoviti, da se zadeve končajo v razumnem roku.

»Do nošenja različnih simbolov so organi pravosodja zavzeli stališče in se s takim ravnanjem ne strinjajo. V celotno pravosodje imam zaupanje, možnosti za izboljšave pa je tako v pravosodju kot tudi na drugih področjih vedno dovolj. Sprememba oziroma prilagajanje morajo glede na družbeno dogajanje biti stalen proces,« dodaja.

image
Lilijana Kozlovič. FOTO: Jure Eržen


Vrhovno sodišče: Gre za subjektivno oceno

Na vrhovnem sodišču so presenečeni nad dopisom zunanjega ministra Anžeta Logarja, ki ga je ta naslovil na evropsko komisijo. Z dopisom niso seznanjeni. Ko ga bodo prejeli, se bomo do njega opredelili in s svojim mnenjem seznanili tudi komisarja za pravosodje, če bo treba. Na vrhovnem sodišču ne vedo, na katerih podlagah je bil dokument sestavljen, in tudi ne, kakšna je bila morebiti vloga ministrstva za pravosodje pri njegovi pripravi. »Če držijo poudarki, kot so jih predstavili mediji, dodajamo še oceno, da gre za povsem subjektivizirana stališča, na katerih ni mogoče opredeljevati splošne slike o stanju sodstva pri nas, saj tako mednarodne raziskave kot naši podatki kažejo, da sodstvo že več let posluje vse bolj učinkovito in uspešno, tudi v primerjavi s tujino. Uživa pa tudi višjo stopnjo zaupanja javnosti kot drugi dve veji oblasti,« poudarjajo.


Ivo Vajgl: Poteza nenavadna


Nekdanji zunanji minister in evropski poslanec Ivo Vajgl opozarja, da ideološki dopisi, kakršnega si je privoščil aktualni zunanji minister Anže Logar v mednarodni politiki, niso običajni. Kritiziranje lastne države v tujini bi morda razumel, pravi Vajgl, če bi šlo za »ovajanje« Slovenije, kot si ga je SDS privoščila v preteklosti kot opozicijska stranka, a zdaj to ni več. »To so zame že skoraj patološke stvari. Bolj gre pravzaprav za vprašanje medicine kot za vprašanje politike. SDS gre v svojem načinu avtoritarnega vladanja predaleč, njeni ministri kar tekmujejo, kdo bo bolj všečen svojemu vodji. Ravnanje koalicijskih partnerjev pa je po drugi strani eno samo sprenevedanje in pove vse o odnosih v koaliciji, ki se ukvarja z ideološkimi vprašanji, čeprav so napovedovali drugače. Janez Janša je svoje koalicijske partnerje z obljubami naplahtal in ne zavedajo se, da so izgubili vso politično težo in tudi prihodnost,« je oster Vajgl.

»Gospod Logar ima svoje mnenje o stanju v pravosodju, to ni bilo stališče vlade,« Lilijana Kozlovič, ministrica za pravosodje


Dimitrij Rupel: Gre za odkritosrčno pismo


»Pismo ministra Logarja komisarju EU je osebno in odkritosrčno. To ni uradna depeša vlade, ki bi vsebovala sklepe vlade. Ministrovo stališče je zelo podobno temu, kar je minister ali poslanec Logar govoril v preteklosti, torej ni nekaj prelomno novega. Ministri, še posebno zunanji, imajo navado in pravico svoja stališča sporočati kolegom v Bruslju. Ali utegne to pismo imeti posledice za razpoloženje v koaliciji, ne vem, seveda je stvar občutljiva, ker je bil del aktualne koalicije tudi del prejšnje oziroma prejšnjih koalicij in v sporu s SDS. Kar zadeva razburjanje 'dela javnosti', je po mojem mnenju nekoliko zrežirano. Javnost kar pozitivno sprejema delo vlade,« pa je prepričan nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel.

SDS in njen minister uporabljata priložnost za razbremenjevanje starih bremen, dodaja. »Čudil bi se, ko ne bi bilo tako. Zadeve, ki jih navaja zunanji minister – tisti minister, ki je najbolj pooblaščen za komunikacijo s tujino – so resničen problem. Da je slovensko pravosodje včasih čudaško in pod vplivom določenega dela politike (ne SDS ali NSi), je jasno. To je treba razčistiti. Ali je to tudi mogoče razčistiti in ravno zdaj, pa ne vem,« še komentira.