Populacija medvedov se ne bo drastično zmanjšala

Upravljanje velikih zveri: Vlada sprejela odlok o odvzemu 200 medvedov, ne pa tudi volkov

Objavljeno
27. november 2018 08.00
Posodobljeno
27. november 2018 08.00
Po zadnjem štetju v Sloveniji živi približno 600 medvedov. Foto Ljubo Vukelič
Ljubljana – »Z odločitvijo vlade o številu medvedov, ki jih bodo lovci odstrelili do konca septembra 2019, nismo zadovoljni, ker prebivalci, ki živimo na osrednjem območju rjavega medveda, že vrsto let opozarjamo, da jih je preveč,« pravi župan Sodražice Blaž Milavec.

Vlada je pred dnevi sprejela odlok o odvzemu rjavega medveda iz narave, po katerem je do 30. septembra prihodnje leto predviden odvzem 200 medvedov. Za odstrel je predvidenih 175, 25 pa jih bo predvidoma poginilo v prometnih nesrečah ali iz drugih vzrokov. Strokovnjaki so v proceduro dali višji predlog, tako da bi odstrelili 200 medvedov, še dodatnih 25 pa bi poginilo iz drugih vzrokov.

»Odstrel bi se moral začeti že 1. oktobra, ne pa, da je vlada šele v četrtek potrdila odlok in bo trajalo, preden se bo začel odstrel,« pravi Franc Prelesnik, predsednik kočevske območne enote Kmetijsko-gozdarske zbornice, ki že 15 let opozarja na probleme, ki jih imajo z velikimi zvermi prebivalci osrednjega območja, kjer živijo medvedi, to je kočevsko-belokranjskega območja in Notranjske. »Kmalu se bo res shladilo in medvedi bodo odšli v brlog, tako da ne bo nič z zmanjševanjem njihovega števila.«

Toda medvedov je ogromno, njihovo število pa se še povečuje, opozarja Franc Prelesnik, ki je prepričan, da bo osrednje območje medveda kmalu zverinjak Evrope. »Letos je bilo prebivalcem nekoliko lažje in ni bilo toliko konfliktov med ljudmi in medvedi,« pravi Blaž Milavec, a dodaja, da je bilo tako zato, ker je bilo v gozdu dovolj hrane in zato medvedi niso silili v naselja.
 

V osmih letih 41 odstotkov več medvedov


»Mi živimo z medvedi, tu so bili, so in – upajmo – bodo tudi v prihodnje,« pravi Blaž Milavec, ki opozarja, da ljudje na območju, kjer so velike zveri, ne gojijo sovraštva do teh markantnih živali. »Vendar jih je preveč,« pravi župan Sodražice, ki meni, da je konfliktov med ljudmi in velikimi zvermi preveč. Franc Prelesnik temu le pritrdi in doda: »Številke o medvedih to potrjujejo.«
Zadnje štetje medvedov s pomočjo genetike, ki je bilo opravljeno konec leta 2015, je z 95-odstotno verjetnostjo pokazalo, da je na območju Slovenije 599 medvedov oziroma od 545 do 655. Franc Prelesnik ocenjuje, da jih je več, okoli 1000. Toda tudi če ostanemo pri številkah, ki jih zagovarjajo strokovnjaki, je dejstvo, da je populacija medvedov v osmih letih narasla za 41 odstotkov. In ti niso po vsej Sloveniji, ampak na osrednjem območju velikih zveri, na kočevsko-belokranjskem območju in na Notranjskem.

Dr. Ivan Kos z ljubljanske biotehnične fakultete meni, da je število medvedov za odvzem iz narave, za katero se je odločila vlada, primerno za ohranjanje populacije, čeprav je za 25 živali manjše od prvotnega predloga. »Odstrel je glede na pretekla leta dovolj visoko dvignjen, da se bo rast populacije zaustavila oziroma celo rahlo zmanjšala. Ne bo pa drastičnega zmanjšanja,« pravi Kos. Po njegovem je smiselno, da se populacija medvedov ne bi več povečevala in da se ne bi zgodilo tako kot z volkom, ki ga letos ne bodo streljali.

Strokovnjaki so namreč pripravili predlog, da bi iz narave odvzeli 11 volkov, kar je približno toliko kot v preteklih letih. Po ocenah iz projekta SloWolf, ki je potekal od leta 2009 do 2014, smo imeli v Sloveniji od 45 do 55 volkov, njihovo število pa je do danes naraslo. Toda kljub predlogu za odstrel so na ministrstvu za okolje in prostor volka izvzeli iz odloka zaradi dveh sodb upravnega sodišča.

»Upravno sodišče v obeh primerih ugotavlja, da vzrok družbene sprejemljivosti za odstrel volkov ni dovolj utemeljen,« pravijo na ministrstvu. Ivan Kos, ki ne oporeka odločitvi sodišča, zagovarja strokovno stališče, da odstrel v vseh letih ni vplival na populacijo volka pri nas: »V kulturni krajini je odstrel eden od načinov upravljanja te zavarovane vrste.«