Janša: Cilj je z najmilejšimi ukrepi doseči največji učinek

Premier Janša je predstavil ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa. Trenutno vlada sprejema ukrepe, ki so predvideni v tako imenovani oranžni fazi.

Objavljeno
06. oktober 2020 14.45
Posodobljeno
06. oktober 2020 18.14
Premier Janez Janša. FOTO: Francisco Seco/AFP
Katja Miklavčič
Katja Miklavčič
Na podlagi števila vsakodnevno potrjenih novih okužb, števila hospitaliziranih oseb in števila oseb, ki potrebujejo zdravljenje na intenzivni negi, se je vlada odločila za sprejetje novih ukrepov za zajezitev širjenja virusa. Te je na novinarski konferenci ob 15. uri predstavil premier Janez Janša. 

Posnetek novinarske konference je dostopen na povezavi: 



Vlada je predvidila pakete ukrepov v sklopu treh faz: zelene, oranžne in rdeče. Potem ko je bila od maja do zgodnje jeseni Slovenija v zeleni fazi, kjer so predvideni splošni higienski ukrepi in vzdrževanje medosebne razdalje, smo zdaj  v oranžni fazi, ko se izvajajo ukrepi iz drugega od treh paketov te faze. Ti so po besedah premierja namenjeni zajezitvi trenutnega vala in preprečitvi tretjega vala v času hladnega obdobja, cilj vlade pa je, da se s čim milejšimi ukrepi doseže največji možni učinek.

image
Infografika: Delo

 
Premier je na novinarski konferenci prav tako potrdil, da bo minister za zdravje Črno na Koroško ali tamkajšnji varstveni zavod kmalu razglasil za ogroženo območje, kar daje ministru za zdravje in ministru za delo pristojnost za reorganizacijo zmogljivosti. 

Včeraj so v Sloveniji ob 2509 opravljenih testih potrdili 189 novookuženih (delež okuženih je bil 7,5 odstoten), tri osebe s covidom-19 so umrle, v bolnišnicah pa se zdravi 111 ljudi (20 na enotah intenzivne nege). Incidenca je v zadnjih dneh 106 okuženih na 100.000 prebivalcev. V zadnjem tednu so v Sloveniji potrdili skupno 1186 novih okužb, kar je 266 več od predhodnega tedna.