V CUDV Črna na Koroškem dobrodošle kadrovske okrepitve

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.

Objavljeno
06. oktober 2020 08.07
Posodobljeno
06. oktober 2020 21.44
Največje žarišče novega koronavirusa v Sloveniji je v CUDV Črna na Koroškem. Fotografija je simbolična. FOTO: Igor Mali/Delo
Vojko Urbančič, Katja Miklavčič, STA
Vojko Urbančič, Katja Miklavčič, STA
Ključni poudarki:
  • Evropska agencija za zdravila je začela preverjati prve podatke o cepivu podjetja BioNTech in Pfizer.
  • Italija bo še danes uvedla obvezno nošenje mask na prostem.
  • Po svetu že okoli 35.270.000 okužb in 1.038.062 smrti.
  • V ponedeljek v Sloveniji 189 novih okužb, umrli so trije oboleli.


18.45 V CUDV Črna na Koroškem zaželena kadrovska pomoč

Potem ko je na današnji novinarski konferenci premier Janez Janša napovedal, da bo minister za zdravje Tomaž Gantar Črno na Koroškem ali tamkajšnji Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) razglasil za ogroženo območje, so iz CUDV Črna na Koroškem sporočili, da še niso seznanjeni s predvideno razglasitvijo. »Če je s tem sproščena kakršnakoli pomoč, je to za nas pozitivno,« je v zvezi s tem za STA dejala direktorica CUDV Črna Dalja Pečovnik. Potrebovali bi predvsem diplomirane medicinske sestre, da bi dobro pokrili rdeče cone, prav tako bi bila dobrodošla dodatna pomoč za zamenjavo zaposlenih, ki so po dobrih dveh tednih kriznih razmer izčrpani.

Preberite še: Kaj predvideva načrt za drugi val

Doslej so v CUDV okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 103 osebah. Od prve potrjene okužbe pri zaposleni osebi je minilo dva tedna in pol, od takrat pa so okužbo potrdili pri skupno 73 uporabnikih, 27 zaposlenih in treh prostovoljcih. Dalja Pečovnik bo razmere v CUDV jutri predstavila ministru za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janezu Ciglerju Kralju, s katerim se bo srečala ob njegovem obisku Raven na Koroškem.

17.55 V Črni gori skoraj štiri tisoč aktivno okuženih oseb

Medtem ko iz Bosne in Hercegovine poročajo o 261 novookuženih, so v Srbiji ob več kot 7000 testiranjih potrdili 120 novih primerov okužb. V Severni Makedoniji imajo 225 novih primerov, od tega 120 v Skopju, v Črni gori pa so v zadnjem dnevu našteli 225 okužb. Imajo 3839 aktivnih primerov. 

17.05 Rekordno število novookuženih na Finskem

Na Finskem so danes potrdili 227 okužb z novim koronavirusom, kar je rekordno dnevno število okužb od izbruha epidemije (doslej so jih v državi največ potrdili 211, in sicer aprila). Finska je za vse, ki prihajajo iz držav, kjer imajo v 14 dneh 25 okužb na 100.000 prebivalcev, odredila karanteno, kar je ena od najstrožjih omejitev v Evropi.

image
Finska predsednica vlade Sanna Marin je napovedala, da bodo preučili možnosti za dodatne ukrepe zoper širjenje virusa. FOTO: Olivier Matthys/Reuters


16.20 Cepivo BioNTecha in Pfizerja pod drobnogledom regulatorja Unije

Evropska agencija za zdravila (Ema) je začela preverjati prve podatke o cepivu proti covidu-19, ki ga razvijata nemško biotehnološko podjetje BioNTech in ameriški farmacevtski velikan Pfizer. To je drugo potencialno cepivo, ki ga preverja Ema, prvo razvijata britansko podjetje AstraZeneca in univerza v Oxfordu.

Ema bo izvedla t. i. tekoči pregled, ki je namenjen hitri oceni potencialnega zdravila ali cepiva med zdravstveno krizo. Ta postopek ji omogoča, da pregleda podatke sproti, ko klinično testiranje še poteka. V testiranje BioNTecha in Pfizerja je trenutno vključenih več kot 37.000 ljudi, med drugim iz ZDA, Brazilije, Južne Afrike in Argentine. Med njimi jih je več kot 28.000 nedavno prejelo drugi odmerek cepiva.

15.20 V BiH porast umrlih

V Bosni in Hercegovini je v zadnjem dnevu koronavirusni bolezni 19 podleglo 15 ljudi, kar je porast v primerjavi s ponedeljkom, ko so potrdili devet smrti. Iz države poročajo o še 261 novih okužbah z novim koronavirusom.

14.00 Johnson v krizi zaradi covida-19 vidi katalizator sprememb

Britanski premier Boris Johnson je v današnjem govoru na letni konferenci svoje konservativne stranke izpostavil, da si njegova vlada dan in noč prizadeva za odpravo novega koronavirusa. Prepričan je, da ji bo to uspelo in da morajo nazaj zgraditi boljšo državo.

13.48 Sviz kritičen do odprave nošenja mask v šolah

V sindikatu Sviz od premiera Janeza Janše ter ministrice za izobraževanje Simone Kustec pričakujejo, da bosta priskrbela ustrezne razlage za učence in dijake, zakaj ob povečevanju števila okužb z novim koronavirusom v državi maske v šolah niso več tako nujne. V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) od Janše pričakujejo tudi opravičilo za njegova tvita izpred dveh tednov, v katerih je sindikalne kritike takratne zahteve, da tudi vzgojitelji in učitelji nosijo maske, označil za skrajno neodgovorne in jim očital nesramno ter nevarno ščuvanje. S tem je po navedbah Sviza škodil ugledu sindikata.

Kot ugotavljajo v Svizu, je vlada kmalu zatem sicer prisluhnila njihovim kritikam in ukrep obveznega nošenja mask sprva omilila, ta konec tedna pa tudi preklicala obveznost nošenja mask za učence in dijake v razredih. »Če bi sindikat odgovarjal v maniri predsednika vlade, bi lahko zgolj ugotovili, da se je gospod Janez Janša pridružil nesramnemu in nevarnemu ščuvanju, ki ogroža življenje otrok, učiteljev, staršev in vseh drugih prebivalcev Slovenije. A to ni naš način delovanja, opravičilo predsednika vlade za povsem neutemeljene obtožbe o ogrožanju življenj bo zadoščalo,« so zapisali.

image
FOTO: Remo Casilli/Reuters


12.27 Italija uvaja obvezno nošenje mask tudi na prostem

Italija bo v boju za zajezitev širjenja novega koronavirusa še danes uvedla obvezno nošenje mask tudi na prostem, je v parlamentu v Rimu napovedal minister za zdravje Roberto Speranza. Ljudje bodo tako morali masko čez nos in usta nositi vedno in vseskozi, ko bodo zapustili svoje stanovanje, je povedal minister.

Doslej so bile maske obvezne predvsem v javnem prevozu in zaprtih prostorih, tudi v pisarnah. Zdaj bodo ta pravila zaostrili, tako da bodo maske obvezne vedno in povsod, razen v domačem stanovanju, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pojasnil minister Speranza. Prav tako bodo zaostrili nadzor nad izvajanjem teh zaščitnih ukrepov. Varnostni organi pa bodo skrbeli tudi, da se ljudje ne bodo zbirali.

12.21 Na Hrvaškem 287 novih okužb s koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 4849 testih potrdili 287 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 so umrli še štirje bolniki, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Hrvaški epidemiologi napovedujejo nove ukrepe za gostinske lokale, med drugim naj bi bile zaščitne maske obvezne v zaprtih delih lokalov. Nacionalni štab civilne zaščite je danes potrdil, da se je število novih okužb v primerjavi ponedeljkom, ko so potrdili 138 novih primerov, več kot podvojilo. V zadnjih 24 urah so opravili tudi veliko več testov; teh je bilo od nedelje do ponedeljka 2233.

Glede na danes objavljena poročila županijskih štabov civilne zaščite je bilo znova največ novih primerov okužb z novim koronavirusom v splitsko-dalmatinski županiji, kjer so potrdili še 62 primerov. Med njimi je devet študentov študija v angleškem jeziku na splitski medicinski fakulteti ter en delavec splitske ladjedelnice Brodosplit, je potrdil tamkajšnji štab civilne zaščite.

11.56 V Avstriji rekordno število aktivnih okužb

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 923 novih okužb s koronavirusom, trenutno pa imajo v državi rekordnih 9207 aktivnih okužb. V bolnišnicah je zaradi covida-19 na zdravljenju že skoraj 500 ljudi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V Avstriji so v zadnjem dnevu koronavirusni bolezni 19 podlegli še štirje bolniki, skupno je umrlo 822 ljudi. V bolnišnicah je sicer 498 bolnikov, od tega 101 na intenzivni negi. Največ novih okužb so spet potrdili na Dunaju, kjer imajo 399 novih okužb.

10.29 V Sloveniji 189 novih okužb in tri nove smrti

V Sloveniji so do včeraj opolnoči po podatkih sledilnika za covid-19 potrdili 189 novih okužb, umrli so trije oboleli, okuženi s koronavirusom.

Opravili so 2509 testiranj. Hospitaliziranih je 111 bolnikov, 20 v intenzivni terapiji. Potrjeno okuženih je na območju Slovenije trenutno 6764. 

Več v članku: V Sloveniji 189 novih okužb, umrli so trije oboleli

9.02 V soboškem Centru za starejše okužen še eden zaposleni, dva oskrbovanca sta umrla

V Centru za starejše Murska Sobota, ki je enota Doma starejših Rakičan, so v ponedeljek ponovili testiranje vseh zaposlenih, katerih testi so bili na prvem testiranju negativni. Okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri še enem zaposlenem, dva oskrbovanca centra s potrjeno okužbo pa sta umrla.

Umrla sta bivala v soboškem centru in sta imela pridružene bolezni, eden je bil nameščen v bolnišnici Murska Sobota, so sporočili iz doma starejših. Trenutno je v soboškem centru okuženih 15 stanovalcev, eden od njih je nameščen v bolnišnici Murska Sobota, preostali so v domu v rdeči coni. Okuženih zaposlenih je devet.

9.01 Po svetu že okoli 35.270.000 okužb in 1.038.062 smrti

Od začetka pandemije novega koronavirusa so po svetu po poročanju Reutersa potrdili že okoli 35.270.000 okužb. Te so bile usodne za 1.038.062 ljudi. Pandemija se je iz Kitajske, kjer so prve primere potrdili decembra lani, razširila v več kot 210 držav.

8.21 Sebastian Kurz negativen na testu za covid-19

Avstrijski kancler Sebastian Kurz in podkancler Werner Kogler, ki sta se v ponedeljek testirala na covid-19, potem ko so okužbo s koronavirusom potrdili pri enem od vladnih svetovalcev, nista okužena, so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočili iz kanclerjevega urada. Kurza in večji del njegove ministrske ekipe so v ponedeljek testirali, potem ko so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri enem od vladnih svetovalcev. Testirali so skupno 20 ljudi.

Po navedbah iz kabineta avstrijskega kanclerja sta bila Kurz in Kogler nazadnje v stiku s pozitivno osebo prejšnjo sredo na seji vlade. Kljub temu sta v ponedeljek odpovedala vse zadolžitve. Po negativnem testu lahko Kurz nadaljuje svoje aktivnosti in mu ni treba v karanteno, poročajo tuje tiskovne agencije. Kot so sporočili iz njegovega urada, pa bo imel sestanke le po telefonu in prek videopovezav.

image
Argentinec, ki je okreval po okužbi, med doniranjem krvi na inštitutu v La Plati v Argentini. FOTO: Agustin Marcarian/Reuters


7.39 Največji delež pozitivnih testov na svetu je v Argentini

Kar okoli 60 odstotkov testov za okužbe z novim koronavirusom, ki jih opravijo v Argentini, je po statistiki portala Our World in Data pozitivnih, poroča Reuters. Ta delež je največji na svetu, razlagajo ga z nižjimi števili opravljenih testov in neučinkovitimi ukrepi proti pandemiji. V državi so do včeraj potrdili 809.728 okužb, število smrti je preseglo 20.000.

V državi so se med prvim valom spomladi uspešno borili proti epidemiji, zatem pa so v državi zaradi oživljanja gospodarstva, ki je že dve leti v recesiji, ukrepe omilili. 

7.29 Okužba s koronavirusom Trumpu prinesla večji zaostanek v anketah za Bidnom

Zadnje ankete, opravljene po tem, ko so predsednika ZDA Donalda Trumpa odpeljali v bolnišnico na zdravljenje za covidom-19, kažejo, da republikanec povečuje svoj zaostanek za demokratom Josephom Bidnom pred volitvami 3. novembra. Najbolj opazen je zaostanek na nacionalni ravni, pa tudi v ključnih državah, ki bodo odločale o zmagovalcu.

Zadnja nacionalna anketa časopisa Wall Street Journal in televizije NBC kaže, da ima Biden 53 odstotkov podpore med volivci, Turmp pa 39 odstotkov. Anketa YouGov ugotavlja razmerje 51 proti 43 odstotkov v prid Bidnu, anketa Ipsos pa 51 proti 41 odstotkov v prid demokratskemu kandidatu.

Več v članku: Trump spet nazaj v Beli hiši

6.30 Nekaj dodatnih bolnišničnih postelj je še mogoče zagotoviti, a rezerv ni veliko

V slovenskih bolnišnicah se je včeraj zdravilo 107 ljudi, okuženih z novim koronavirusom, od tega 21 v intenzivni enoti. Po podatkih, ki smo jih zbrali, je bilo v osmih do zdaj aktiviranih bolnišnicah za covid-19 na voljo le še 19 prostih postelj za bolnike s covidom-19 na intenzivnih oddelkih in 30 navadnih postelj. To pa je glede na povečanje števila okuženih odločno premalo.

Več v članku: Potrebujemo še najmanj sto postelj