Rekordi ne vplivajo na število prenosov aplikacije #OstaniZdrav

Doslej si jo je naložilo okoli 117.000 uporabnikov pametnih telefonov.

Objavljeno
07. oktober 2020 15.45
Posodobljeno
07. oktober 2020 15.49
Prenos aplikacije je prostovoljen. FOTO: Voranc Vogel/Delo
S. B.
S. B.
Aplikacijo #OstaniZdrav si je doslej na pametni telefon naložilo nekaj več kot 117.000 uporabnikov, natančneje 9200 tistih, ki imajo na pametnih telefonih operacijski sistem ios (do 5. oktobra), in 108.160 tistih, ki imajo naprave z operacijskim sistemom Android (do včeraj), so sporočili z ministrstva za javno upravo.



Največ prenosov so prešteli na dan, ko so državljankam in državljanom posredovali SMS-sporočilo o aplikaciji; takrat si jo je naložilo okoli 5000 ljudi. Rekordne številke, kakršna je bila včerajšnja, pa po njihovih izkušnjah ne vplivajo na povečanje števila uporabnikov. Prav tako nimajo evidence o tem, ali uporabniki vnašajo podatke o morebitni okužbi. 

image
Aplikacija apelira na odgovornost vsakogar od nas in je le eden v okviru vrste ukrepov, pravijo na ministrstvu za javno upravo. FOTO: MJU


Čeprav so zadnje raziskave pokazale učinkovitost pri vsaj desetih ali dvajsetih odstotkih uporabnikov (pri nas torej 200.000 oziroma 400.000), so na ministrstvu prepričani, da njihova prizadevanja niso zaman: »Že ena sama aktivna uporaba #OstaniZdrav, ki pomeni prekinitev verige morebitnih okužb z virusom covid-19, pomeni, da je aplikacija, ki deluje na povsem prostovoljni osnovi, pri čemer apelira na odgovornost vsakogar od nas in je le en v okviru vrste ukrepov, dosegla svoj namen.«

Si pa prizadevajo, da bi si jo naložilo čim več ljudi, pri čemer poudarjajo, da je to smiselno storiti, ko smo še zdravi.