NIJZ s sms-sporočilom vabi k prenosu aplikacije #OstaniZdrav

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.

Objavljeno
10. september 2020 07.15
Posodobljeno
10. september 2020 21.11
Uporabnikom naprav s sistemom android je aplikacija za obveščanje o stikih z okuženimi s koronavirusom na voljo od 17. avgusta, uporabnikom pametnih naprav z operacijskim sistemom iOS pa je aplikacija na voljo od 1. septembra. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Borut Tavčar, Aljaž Vrabec, Be. B., STA
Borut Tavčar, Aljaž Vrabec, Be. B., STA

KLJUČNI POUDARKI:

  • V Osnovni šoli Braslovče dvajset okuženih.
  • Z nedeljo se na meji odrejena karantena skrajšuje s 14 na 10 dni.
  • V Sloveniji 77 novih okužb.
  • Klicni center za bone po novem le med tednom.
  • Nevada prepovedala dve Trumpovi predvolilni zborovanji.
  • Dan prej pri nas rekord z 79 okužbami.


20.46 V Franciji skoraj 10.000 novih okužb s koronavirusom

V Franciji so v zadnjem dnevu zabeležili skoraj 10.000 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. V petek bo sicer potekalo srečanje ministrov in strokovnjakov, na katerem bodo odločali o morebitni zaostritvi ukrepov za zajezitev virusa. Francosko zdravstveno ministrstvo je sporočilo, da so v zadnjem dnevu potrdili 9843 novih primerov okužbe, kar je največ, odkar so začeli množično testirati na novi koronavirus, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zadnjem tednu so tako ob več kot milijon opravljenih testih potrdili 48.542 primerov okužb. Ob tem se je povečal delež pozitivnih testov. Med 1. in 7. septembrom je znašal 5,4 odstotka. V preteklih 24 urah je v Franciji umrlo še 19 bolnikov s covidom-19, skupaj pa 30.813, je navedlo ministrstvo za zdravje.

20.20 Velika Britanija uvaja karanteno za potnike iz Madžarske in Portugalske

Britanska vlada je danes Madžarsko in Portugalsko uvrstila na seznam držav, ob prihodu iz katerih je obvezna 14-dnevna karantena. Omejiti želi število vnesenih okužb z novim koronavirusom, so sporočile tamkajšnje oblasti. Za potnike iz Madžarske bo ob prihodu v Anglijo od sobote zjutraj obvezna 14-dnevna karantena, je danes odločila britanska vlada, ki je pristojna samo za Anglijo. Karantena bo za potnike iz Madžarske obvezna tudi ob prihodu v Wales in na Škotsko, navaja britanski BBC.

Na Madžarskem so sicer v zadnjem dnevu zabeležili 476 novih primerov okužbe s koronavirusom, skupaj pa doslej 10.191. Umrla sta še dva bolnika s covidom-19, skupaj pa 630. V tej državi imajo 5571 aktivnih okužb, poročajo tuje tiskovne agencije.
Karantena pa bo od sobote ob prihodu v Anglijo obvezna tudi za potnike iz Portugalske, z izjemo otokov Madeira in Azori. Za tiste, ki pridejo iz Portugalske na Škotsko ali v Wales, pa je karantena obvezna že od preteklega petka. Na Portugalskem so v zadnjih 24 urah potrdili 646 novih okužb s koronavirusom, kar je največ po 20. aprilu. Zaradi porasta okužb tam zaostrujejo ukrepe za zajezitev virusa. Od torka bo zbiranje omejeno na deset oseb namesto na 20. V državi z desetimi milijoni prebivalcev so doslej potrdili 62.126 primerov okužbe. Za covidom-19 je umrlo 1852 ljudi.

image
Na Madžarskem so sicer v zadnjem dnevu zabeležili 476 novih primerov okužbe s koronavirusom, skupaj pa doslej 10.191. FOTO: Christophe Archambault/AFP


19.48 Arcelormittal napovedal odpuščanje v Luksemburgu

Največji jeklarski koncern na svetu Arcelormittal bo v Luksemburgu odpustil okoli 570 ljudi. Podjetje je odpuščanje danes utemeljilo z velikim padcem v evropski avtomobilski industriji in gradbeništvu v drugem četrtletju zaradi pandemije covida-19, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V Luksemburgu, kjer ima Arcelormittal sedež, je jeklarski velikan doslej zaposloval okoli 3900 ljudi. V celotnem letošnjem letu koncern pričakuje 26-odstotno krčenje avtomobilske industrije v Evropi. V gradbeništvu je bil padec v drugem četrtletju 15-odstoten, tudi po tem obdobju pa ni videti večjega zagona, so zapisali v sporočilu za javnost.

19.11 NIJZ s sms-sporočilom državljane vabi k prenosu aplikacije #OstaniZdrav

Nekatere Slovenke in Slovence je danes presenetilo sms-sporočilo, s katerim jih Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) vabi k prenosu aplikacije #OstaniZdrav. NIJZ je namreč k sodelovanju povabil vse slovenske mobilne operaterje, ki so svojim uporabnikom delili kratko sporočilo, je zapisano na spletni strani inštituta. »Spoštovani! Pomagajte zajeziti širjenje novega koronavirusa in si čim prej naložite aplikacijo #OstaniZdrav. Aplikacija je pomembna za vašo obveščenost o tveganju okužbe. Pomaga vam preprečiti, da bi z virusom nevede okužili svoje najbližje in lahko tudi najbolj ranljive,« je zapisano v sms-sporočilu, poleg pa je bila vključena spletna povezava za prenos aplikacije.

NIJZ pri tem ni imel dostopa do telefonskih številk državljanov, tudi sam prenos in uporaba aplikacije sta popolnoma prostovoljni, so ob tem zagotovili na NIJZ.

17.47 Pandemija močno prizadela newyorški nepremičninski trg

Avgusta letos je bilo na newyorškem Manhattnu na voljo za najem 15.000 praznih stanovanj, kar je krepko več kot avgusta lani, ko jih je bilo 5600. Praznjenje nekoč najbolj privlačne in drage lokacije za življenje v ZDA je opazno na vsakem koraku, saj so ulice polne selitvenih tovornjakov. Ljudje bežijo z Manhattna, ker več ne vidijo smisla plačevati drage najemnine za življenje brez restavracij, barov, gledališč in vsega, kar je tja nenehno privlačilo nove in nove mlade priseljence z dobrimi službami, ki so bili pripravljeni plačevati astronomske najemnine. Prihajali so tudi tisti brez dobrih služb in denarja in se zaradi lokacije gnetli v stanovanjih, primerljivih z malce večjimi omarami.

Ukrepi proti koronavirusu so to ustavili, nihče pa še nima odgovora na vprašanje, ali bo praznjenje Manhattna trajno ali začasno. Podjetji Douglas Elliman in Miller Samuel poročata, da so zaloge praznih stanovanj na Manhattnu največje v zadnjih 14 letih, odkar vodita statistiko.

17.26 V delu Palme de Mallorca zaradi izbruha koronavirusa uvajajo karantenske ukrepe

Regionalne oblasti na španskem otoku Majorka so danes napovedale stroge ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa za dele prestolnice otoka, potem ko so potrdili večje število novih okužb. Prebivalci štirih četrti zunaj zgodovinskega središča mesta bodo lahko od petka zvečer zapustili območje le za odhod v službo in šolo ali obisk zdravnika.

Prebivalci štirih delavskih četrti mesta Palma de Mallorca od petka od 22. ure ne bodo smeli iz zaprtega območja, izjema bo veljala za odhod na delo, šolanje ali obisk zdravnika. Na območju bodo od takrat zaprte telovadnice in parki. Bari, kavarne in restavracije pa bodo lahko delovali le po polovični zmogljivosti in se bodo morali zapreti do 22. ure. Druženje bo omejeno na največ pet ljudi. Regionalna vlada je poudarila, da čeprav prebivalci lahko zapustijo svoje domove, odsvetujejo kakršnekoli nenujne aktivnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Regionalna ministrica za zdravje Patricia Gomez je utemeljila karantenske ukrepe, ker so na teh območjih potrdili največ prenosov okužb na Balearskih otokih. V obdobju zadnjih sedmih dni do 5. septembra so imeli na 100.000 prebivalcev 496 okužb. To je trikrat več v primerjavi s celotnim otokom.

16.49 V enoti Doma Danice Vogrinec Maribor na Taboru sedem novih okužb

V enoti Doma Danice Vogrinec Maribor na Taboru po ugotovljeni okužbi stanovalke z novim koronavirusom v ponedeljek in posledičnih testiranjih narašča število okuženih. Po besedah direktorja doma Marka Slaviča je zaenkrat potrjeno okuženih s covidom-19 skupno deset stanovalcev in sedem zaposlenih. Zaradi tega so v tej enoti vzpostavili rdečo cono. Medtem ko so prve potrjeno okužene takoj premestili v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, zdaj zaradi polnjenja tamkajšnjih zmogljivosti okuženi stanovalci ostajajo v rdeči coni v taborski enoti. Nihče od njih namreč nima zdravstvenih težav, vezanih na to okužbo.
»Še vedno nihče od okuženih nima značilnih simptomov za koronavirusno bolezen, ne povišane temperature ne kašlja, zato je situacija res nepredvidljiva,« je direktor danes povedal za STA.

image
Iz delovnega procesa so že v torek preventivno izključili 28 zaposlenih. To je tretjina vseh zaposlenih v omenjeni enoti, kar se pozna tudi v organizaciji dela. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo


16.39 V BiH 286 novih okužb s koronavirusom, v Srbiji 58

V Bosni in Hercegovini so v zadnjih 24 urah potrdili 286 novih okužb z novim koronavirusom, od tega večino, 212, v Federaciji BiH. V zadnjem dnevu je za covidom-19 v državi umrlo pet ljudi. V Srbiji pa so potrdili 58 novih primerov okužbe in eno smrtno žrtev covida-19. V BiH so okužbo z novim koronavirusom doslej potrdili pri več kot 14.200 ljudeh. Vse smrtne žrtve v zadnjem dnevu so potrdili v Federaciji BiH , v Republiki srbski pa nobene. Svet ministrov BiH pa je na današnji seji sklenil, da v državo lahko vstopijo vsi z negativnim testom na koronavirus, ki ni starejši od 48 ur, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Doslej je to veljalo le za državljane članic EU in schengna, državljani Srbije in Črne gore pa so v BiH lahko vstopili tudi brez testa na novi koronavirus.

V Črni gori, kjer te dni poročajo o naraščanju okužb, so v zadnjih 24 urah potrdili 128 novih okužb po 569 testih. Največ novih okužb so potrdili v Podgorici (46) in kraju Berana (42). Aktivnih okužb v državi je trenutno 1715. Zaradi covida-19 je doslej umrlo 114 bolnikov, od tega 105 od začetka junija, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Iz Severne Makedonije poročajo o 121 novih okužbah, umrli pa so še trije bolniki, skupno 637. Aktivnih okužb v državi je 1881. V bolnišnicah se zdravi 84 bolnikov, od katerih jih je 41 na kisiku. Na Kosovu so po 532 testih potrdili 69 novih primerov okužbe, sedem bolnikov pa je umrlo, še poroča Tanjug.

Preberite še: Šarec tvitnil, da je zdrav, stanje v LMŠ zamaknilo interpelacijo Hojsa

16.22 V Osnovni šoli Braslovče dvajset okuženih

Župan občine Braslovče Tomaž Žohar je sporočil, da so do opoldneva v Zavodu Osnovna šola Braslovče potrdili dvajset okužb s koronavirusom, od tega enajst zaposlenih in devet učencev. Podružnična osnovna šola Trnava in tamkajšnji vrtec ostajata zaprta, v karanteni pa so še trije oddelki v OŠ Braslovče. Kot je poudaril Žohar, se podatki razlikujejo od podatkov NIJZ, saj občina vodi evidenco okuženih v zavodu, NIJZ pa glede na stalno prebivališče. Župan je še dodal, da so se mnogi zaradi situacije znašli v stiski. Zanje imajo organizirano psihološko pomoč na telefonski številki 051 668 416 vsak delovnik med 11. in 13. uro. Š. K. 

image
FOTO: Jure Eržen/Delo


15.10 AstraZeneca kljub prekinitvi testiranja napoveduje cepivo proti covidu-19 do konca leta

Farmacevtsko podjetje AstraZeneca je danes sporočilo, da bi bilo lahko kljub prekinitvi testiranja cepivo proti covidu-19 še vseeno na voljo do konca leta. »Cepivo bi lahko imeli do konca tega leta ali v začetku prihodnjega,« je povedal izvršni direktor podjetja s sedežem v Združenem kraljestvu Pascal Soriot, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podjetje je v torek sporočilo, da je prekinilo klinično testiranje cepiva proti covidu-19, ki ga razvijajo skupaj z univerzo Oxford. Pojasnili so, da gre za rutinsko ravnanje, potem ko se je pri enem od sodelujočih prostovoljcev pojavila bolezen, ki je ni mogoče pojasniti. Imenovan je bil neodvisni odbor, ki bo pregledal podatke o varnosti, so navedli. »Pri odločitvi o nadaljevanju testiranja bomo upoštevali ta odbor,« je danes dejal Soriot. Izrazil je željo, da bi to storili čim prej. Prekinitve kliničnih testiranj cepiv niso nekaj neobičajnega. Vendar pa je verjetno to prva prekinitev v preizkušanju cepiv proti covidu-19, poroča AFP.

image
AstraZeneca je eno od devetih podjetij, katerih kandidatno cepivo je trenutno v zadnji fazi preizkušanja. 31. avgusta so v okviru tretje faze začeli cepljenje 30.000 prostovoljcev. FOTO: Siphiwe Sibeko/Reuters


14.50  IAG bo zaradi koronavirusa še dodatno oklestil število letov

Letalski velikan IAG, pod okrilje katerega med drugim sodita prevoznika British Airways in španska Iberia, je v luči pandemije covida-19 napovedal dodatno zmanjšanje števila letov. Novico je podjetje sporočilo nekaj dni zatem, ko je zbralo 2,74 milijarde evrov za premagovanje koronavirusne krize. IAG bo v zadnjem letošnjem trimesečju obratoval s 60 odstotkov manjšimi zmogljivostmi kot v enakem obdobju lani. Sprva so načrtovali, da bodo lete oklestili za 46 odstotkov, sporočilo podjetja povzema francoska tiskovna agencija AFP. Podjetje je sicer na pandemijo covida-19, ki je letalsko industrijo spravila na kolena, odgovorilo z množičnim odpuščanjem.

image
V IAG pričakujejo, da se povpraševanje po letalskih storitvah na predkoronsko raven ne bo vrnilo pred letom 2023. FOTO: Pascal Rossignol/Reuters


14.10 Z nedeljo se na meji odrejena karantena skrajšuje s 14 na 10 dni

Z nedeljo se obdobje karantene ob vstopu iz epidemiološko nevarnih držav v Slovenijo skrajšuje s 14 na 10 dni. Izjemi, ko karantena ne bo odrejena, za pogreb bližnjega sorodnika in vzdrževanje stikov z ožjimi družinskimi člani, pa od nedelje ne bosta več časovno omejeni, je na novinarski konferenci dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Več v prispevku: Karanteno skrajšali, a hkrati opozorili na naraščanje števila okužb​

14.00 V hrvaški Istri in na Kvarnerju za eno uro protestno zaprli gostinske lokale

Na težke razmere zaradi epidemije covida-19 je danes opozorilo okoli 400 gostincev v hrvaški Istri in na Kvarnerju, ki so ob 11.55 za eno uro zaprli svoje gostinske lokale. Med drugim so opozorili, da je zaradi zmanjšanega obsega dela v gostinstvu med epidemijo ogroženih 20.000 delovnih mest.

13.57 Epidemija covida-19 povezala raziskovalce, a tudi ustavila nekatere projekte

Omejitve zaradi epidemije novega koronavirusa so svoj pečat pustile tudi na področju raziskovanja. Ob pozitivnih izkušnjah povezovanja na mednarodnem polju v boju proti covidu-19 pa medicinski in farmacevtski raziskovalci opozarjajo na obstanek kliničnih projektov ter okrnjeno financiranje raziskav, so izpostavili na današnji okrogli mizi STAkluba. Po besedah Boruta Štruklja s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je pandemija poskrbela za nekaj zelo zanimivih povezav med raziskovalci, ki vsakodnevno sodelujejo in spremljajo področje razvoja zdravil, cepiv in preventive. 

Tudi v Sloveniji se dve skupini neposredno ukvarjata z razvojem cepiva, ena v ajdovskem Centru odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo, druga pa na Kemijskem inštitutu pod vodstvom Romana Jerale. Raziskava je zaključena v predklinični fazi, sedaj pa se v povezavi z drugimi inštitucijami pripravljajo za oddajo vloge za prvo fazo kliničnih raziskav, je povedal Štrukelj, ki se tudi sam ukvarja z raziskavami na področju covida-19. Njegova skupina na farmacevtski fakulteti raziskuje, kako bi z majhno peptidno molekulo zasedli prijemališča virusa.

image
V Sloveniji še naprej raste število okuženih. FOTO: Leon Vidic/Delo


12.40 V Avstriji 664 novih okužb, od tega več kot polovica na Dunaju

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 664 novih okužb z novim koronavirusom, od tega 387 na Dunaju. Že v prejšnjih dneh so potrdili po več kot 500 novih okužb. Porast okužb pri naših severnih sosedih vzbuja skrb, vrstijo se tudi pobude k uvedbi strožjih ukrepov za zajezitev virusa, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

11.52 Pričakovanja delodajalcev za peti protikoronski paket

V dneh, ko vlada pripravlja peti paket protikoronskih ukrepov, ki naj bi jih socialnim partnerjem predstavila 18. septembra na seji ekonomsko-socialnega sveta, je združenje delodajalcev znova poudarilo prioritete slovenskih delodajalcev, za katere se zavzema že od začetka epidemije. Prva je zamrznitev minimalne plače na ravni iz leta 2020, saj uradno ni znan znesek minimalnih življenjskih stroškov. Brez tega podjetja ne morejo načrtovati poslovanja za prihodnje leto. Drugo je bolj prilagodljiva sistemska ureditev za delo na domu, taka, kot je, denimo, veljala v času razglašene epidemije. Tretje pa je to, da je delavec o pozitivnem testu na covid-19 obveščen le osebno. Delodajalci tako težko poskrbijo za druge zaposlene, če ne vedo, s kom je bil okuženi v stiku. Tudi obvestila o bolniški odsotnosti ne vsebujejo podatka, ali gre za okužbo s covidom-19.

11.43 Predsednik Napolija pozitiven na novi koronavirus

Predsednik italijanskega nogometnega prvoligaša iz Neaplja Aurelio De Laurentiis je dan po sodelovanju na sestanku šefe klubov v italijanski prvi ligi serie A oddal pozitiven test na koronavirus, je klub potrdil v četrtek, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Serie A je v sredo gostila srečanje s predstavniki 20 klubov lige v Milanu. Odločeno je bilo, da se s pomočjo zunanjih vlagateljev ustanovi novo podjetje za trženje medijskih pravic. Potencialne posledice okužbe De Laurentiisa za moštvo Napolija niso bile takoj jasne. Ekipa trenerja Gennara Gattusa bo novo sezono odprla 20. septembra v gosteh pri Parmi.

11.30 V sredo 18 novih okužb v Ljubljani, deset v Mariboru

V sredo so okužbe z novim koronavirusom potrdili v 37 občinah. Kar 18 primerov je bilo v Ljubljani, kjer je 120 aktivnih okužb, sledi Maribor z desetimi novimi primeri in 56 aktivnimi. Po tri nove primere so odkrili v občinah Velenje in Hoče - Slivnica, sploh prvega pa v občini Gorenja vas - Poljane. Občin z najmanj eno potrjeno okužbo je zdaj 191.

10.58 Vrednost industrijske proizvodnje julija višja tretji mesec zapored

Skupna vrednost industrijske proizvodnje je bila julija na mesečni ravni tretjič zapored višja; tokrat za osem odstotkov. Vendar pa vrednost industrijske proizvodnje še ni dosegla tistih iz časa pred razglasitvijo epidemije covida-19; v primerjavi z lanskim julijem se je znižala za 4,6 odstotka, kažejo podatki statističnega urada.

image
Industrijska proizvodnja se povečuje, a še ni dosegla lanske ravni. FOTO: Jure Eržen/Delo


Mesečna rast celotne industrijske proizvodnje je bila posledica rasti proizvodnje v predelovalnih dejavnostih (za 8,7 odstotka) in v rudarstvu (za 7,2 odstotka). Proizvodnja v dejavnosti preskrba z električno energijo, plinom in paro pa se je znižala za 0,4 odstotka. Vrednost industrijske proizvodnje na letni ravni pa tudi julija še ni dosegla vrednosti iz časa pred razglasitvijo epidemije covida-19. Nazadnje se je na letni ravni povečala februarja.

10.46 Unicef opozarja na več kot dva milijona podhranjenih otrok v Jemnu

Število podhranjenih otrok v Jemnu bi lahko do konca leta doseglo 2,4 milijona, opozarjajo v Skladu ZN za otroke (Unicef). Medtem ko je pozornost svetovne javnosti še naprej usmerjena v zajezitev pandemije covida-19, se položaj otrok v največji humanitarni krizi na svetu strahovito slabša. Unicef Slovenija je zato zagnal novo dobrodelno akcijo. »Pred 18 meseci, ko smo se v Jemnu soočali s podobnimi razmerami, nam je zaradi neprecenljive podpore darovalcev z vsega sveta uspelo preprečiti lakoto med otroki,« je povedala koordinatorica humanitarnih programov v Jemnu Lisa Grande.

image
Unicef opozarja na spregledano krizo v Jemnu. FOTO: Abduljabbar Zeyad/Reuters


10.45 Na Hrvaškem 291 novih okužb s koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili še 291 primerov okužbe z novim koronavirusom, covid-19 pa je bil usoden za še dva človeka, je danes potrdil hrvaški štab civilne zaščite. Na Hrvaškem so tako od začetka tedna potrdili 953 novih okužb, največ v sredo, in sicer 341.

Na Hrvaškem je trenutno 2567 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah zdravijo 320 ljudi, med njimi jih je 27 priključenih na ventilatorje. V samoizolaciji je 8711 ljudi, so še sporočili iz štaba, ki vsak dan ob 10. uri objavlja podatke o epidemiološkem stanju za celotno državo. Glede na danes objavljena dnevna poročila nekaterih županijskih štabov civilne zaščite so največ okuženih v zadnjih 24 urah znova potrdili v splitsko-dalmatinski županiji (61), v istrski županiji pa devet.

10.15 Tudi uradno 77 okuženih

Vlada je tudi uradno sporočila, da so včeraj v Sloveniji potrdili 77 novih okužb. Testirali so 2489 ljudi. Število hospitaliziranih je 26, na intenzivni negi je pet oseb, iz bolnišnice pa so odpustili dve osebi.



10.10 Evropske borze začele s padci

Trgovanje na vodilnih evropskih borzah se je danes začelo s padci indeksov. Oči vlagateljev bodo danes uprte predvsem v zasedanje sveta guvernerjev Evropske centralne banke (ECB), ki bodo v luči močnejšega evra razpravljali o ukrepih za okrevanje po pandemiji covida-19.

9.22 Iata: Za dostavo cepiva proti covidu-19 bo potrebnih 8000 letal

Dostava cepiva proti covidu-19 po svetu bo največji transportni izziv v zgodovini, menijo predstavniki letalske industrije. Po ocenah Mednarodnega združenja za zračni promet (Iata) bo za dostavo cepiva, ko bo to na trgu, potrebnih 8000 boeingov 747, danes poroča britanski BBC.

Iata zato že zdaj, ko razen Rusije nihče še ni razvil cepiva, skupaj z letalskimi prevozniki, letališči in zdravstvenimi organizacijami posameznih držav pripravlja načrt za prevoz cepiva. Ocena, da bodo potrebovali 8000 letal, temelji na predpostavki, da bo vsak človek potreboval en odmerek cepiva. Letalske družbe so se sicer med pandemijo covida-19, ko so potovanja močno omejena, preusmerile predvsem na dostavo tovora. A dostava cepiva je precej bolj zapletena kot prevoz drugega tovora. V letalih je namreč treba zagotoviti posebne standarde, kot je vzdrževanje temperature med dvema in osmimi stopinjami Celzija, pri nekaterih cepivih pa so nujne celo temperature pod nič stopinj Celzija.

image
Leta 2012 so bili boeingi 747 na kongresu Iata še povsem novi. FOTO: Jason Lee/Reuters


8.58 Klicni center za bone le med tednom

Zaradi zmanjšanega števila klicev od 12. septembra klicni center za turistične bone ne bo več deloval ob koncih tedna. Sicer pa bo klicni center še naprej deloval med delovniki, sporočajo iz finančne uprave. V ponedeljek, torek in četrtek bo mogoče poklicati med 8. in 15. uro, v sredo med 7. in 17. uro, v petek pa med 8. in 13. uro.

image
Število klicev zaradi turističnih bonov je precej upadlo. FOTO: Blaž Samec/Delo


Od začetka delovanja klicnega centa za turistične bone sredi junija letos do 7. septembra so informatorji finančne uprave odgovorili na 22.589 klicev. Na 85,8 odstotka prejetih klicev so odgovorili v 30 sekundah, povprečen odzivni čas je bil 29 sekund. Prav tako so zavezancem pisno odgovarjali na vprašanja s področja turističnih bonov, in sicer v poštnem predalu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Odgovorili so na skoraj 4700 vprašanj.

8.33 Wada v izdelavo smernic za delo med pandemijo

V Svetovni protidopinški agenciji (Wada) so oblikovali strokovno ekipo za multidisciplinarna testiranja, da bi preučili delovanje med letošnjo pandemijo novega koronavirusa. Kot so sporočili z Wade, se želijo temeljito pripraviti na morebitne nove izbruhe te ali pa kakšne podobne bolezni. Na Wadi se zavedajo, da je število testiranj po izbruhu pandemije novega koronavirusa letos drastično upadlo. Virus je presenetil vse in v številnih državah so bila testiranja popolnoma ustavljena. Stanje se je začelo izboljševati šele julija, ko je bilo odvzetih 11.000 testov. Wada zdaj želi preučiti razmere in postaviti smernice, da bi v obdobju podobnih kriz lahko še naprej učinkovito delovala na področju boja proti dopingu.

8.25 V Sloveniji 77 novih okužb

Po neuradnih, a zanesljivih podatkih so včeraj v Sloveniji potrdili 77 novih okužb s koronavirusom, kar je druga najvišja številka doslej. Dan prej so pri nas potrdili 79 okužb.

7.43 Nevada prepovedala dve Trumpovi predvolilni zborovanji

Lokalna oblast v Nevadi je prepovedala dve predvolilni zborovanji predsednika ZDA Donalda Trumpa, predvideni konec tedna na letališčih v Las Vegasu in Renu, ker pričakujejo kršitev prepovedi zborovanja več kot 50 ljudi zaradi pandemije novega koronavirusa.

Trumpova kampanja je demokrate obtožila, da poskušajo sabotirati predsednikovo kampanjo, in vztraja, da bo predsednik še vedno obiskal tako Las Vegas kot Reno. Republikanci jemljejo Nevado kot eno od odločilnih držav za letošnje volitve, demokrati pa menijo, da je njihova, tako kot je bila leta 2016 in prej. Demokratski guverner Nevade Steve Sisolak je že maja zaradi pandemije prepovedal zborovanja več kot 50 oseb. Podobno je tudi v drugih državah, ki jih je poleti obiskal Trump in se požvižgal na lokalne oziroma državne ukrepe proti pandemiji. Doslej pa si mu še nihče ni upal prepovedati prihoda.



7.15 Trumpova vlada menda hoče utišati Anthonyja Faucija

Vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa naj bi glede na interno komunikacijo, ki jo objavlja medij Politico, hotela utišati direktorja Nacionalnega inštituta za zdravje Anthonyja Faucija glede tveganj novega koronavirusa za otroke. Svetovalec pomočnika ministra za zdravje Paul Alexander je poslal elektronsko sporočilo Nacionalnemu inštitutu za zdravje z navodili, kaj lahko Fauci govori in česa ne sme. Fauci je član Trumpove delovne skupine proti koronavirusu, vendar je doslej že večkrat prišel navzkriž s predsednikom ZDA, ko ta širi optimizem glede pandemije.

image
Anthony Fauci je član Trumpove delovne skupine proti koronavirusu. FOTO: Kevin Dietsch/Reuters


5.00 Vlada danes morda tudi o ukrepih

Po rekordnem številu potrjenih okužb s koronavirusom – včeraj so našteli 79 novih primerov – je predsednik vlade Janez Janša za danes sklical vladno krizno skupino. Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je sicer v sredo zagotovil, da novih ukrepov za zdaj ne bo sprejemala. Je pa svetovalna skupina vladi predlagala skrajšanje trajanja karanten s 14 na 10 dni.

Več v prispevku: Svetovalna skupina za covid-19 predlagala skrajšanje karantene