Šolske torbe mnogo težje od priporočil strokovnjakov

Najtežjo torbo je nosila desetletnica s kar 32 odstotki teže lastnega telesa.

Objavljeno
07. marec 2016 14.14
S. P., STA
S. P., STA
Maribor − Prve ugotovitve članov društva IndiJanez, ki so danes pred nekaterimi mariborskimi osnovnimi šolami tehtali šolarje in njihove torbe, žal potrjujejo domnevo o pretirano naloženih šolskih torbah. Najtežjo torbo je nosila desetletnica s kar 32 odstotki teže lastnega telesa.

Po uradnih priporočilih teža torbe ne bi smela presegati deset odstotkov otrokove teže. Teža več kot 15 odstotkov otrokove teže pa lahko povzroči resne težave v razvoju in trajno spremeni naravno držo telesa.

Do 8. ure zjutraj so prostovoljci društva IndiJanez stehtali torbe 50 otrok. Povprečna teža torbe je znašala nekaj manj kot 17 odstotkov otrokove telesne teže, kar pomeni, da presega uradna priporočila.

Le nujne stvari za pouk

»84 odstotkov otrok je nosilo torbe, ki so težje od priporočene zgornje meje desetih odstotkov telesne teže. 62 odstotkov pa jih je nosilo torbo, ki presega težo 15 odstotkov otrokove teže in torej 'nevarno' mejo,« so po zaključku današnje akcije sporočili iz omenjenega društva.

Večina otrok je povedala, da nosijo s seboj le nujne stvari za pouk. Rezultati so po besedah vodje projekta Lee Pavrič presenetljivi tudi zato, ker so prvo akcijo izvajali na šoli, ki ima relativno dobro urejene možnosti shranjevanja šolskih potrebščin v šoli.

Preverjanje čezmerne teže šolskih torb bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh.

Projekt Naj torba ne bo borba je prvi v nizu raziskovalnih in ozaveščevalnih akcij mladinske akcijske skupine mariborskega društva IndiJanez.

K osredotočenju na šolske torbe so jih vodile nedavne polemike o domnevno pretežkih šolskih torbah. Da bi zadevo preverili, so se odločili za tehtanje torb, njihovi nadaljnji koraki pa bodo odvisni od zbranih rezultatov. Razmišljajo predvsem o ukrepanju v smeri ozaveščanja učiteljev, šolarjev in njihovih staršev.