Türk: Mir ni samoumeven

Želja po svobodi, spoštovanju in temeljnem človeškem dostojanstvu je lastna vsem ljudem.

Objavljeno
22. september 2012 16.33
kze*Cerje
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Cerje - Ob obeležitvi današnjega mednarodnega dneva miru je predsednik države Danilo Türk dejal, da se moramo zavedati, da preteklo stoletje ni bilo obdobje spoštovanja vrednote miru in da je prav, da ima tudi Slovenija ima svojo Pot miru od Alp do Jadrana, ki opominjana našo zgodovino, težko in krvavo, a tudi junaško in cenjeno. »Naj ne bo nikoli pozabljeno,« je opomnil.

»Mir ni samoumeven. Zanj si je treba nenehno prizadevati. Človekove pravice, vladavina prava politična stabilnost in demokracija ter človekova varnost so danes ključni faktorji mednarodnega miru in varnosti,« je v govoru še poudaril Türk.

»Mednarodna skupnost je razvila dobre mehanizme za zagotavljanje varnosti, kot so OZN, OVSE in NATO, s pomočjo katerih je število oboroženih spopadov med državami v zadnjem času bistveno upadlo. A današnje grožnje mednarodnemu miru in varnosti so drugačne od tistih v preteklih desetletjih in stoletjih in so v svojem bistvu globalne. Izhajajo iz pojavov kot so terorizem, mednarodni organiziran kriminal, etnične napetosti in socialna dezintegracija. Namesto klasičnih vojaških spopadov med rednimi vojskami držav stopajo v ospredje spopadi nizke intenzitete, v katerih sodelujejo neregularne oborožene skupine, in katerih tarče so najpogosteje civilisti,« je dejal Türk.

Na koncu je še obsodil nasilje in represijo v Siriji in dejal, da moramo podpreti prizadevanja za umiritev razmer, v primeru Sirije prizadevanja Arabske lige in Združenih narodov ter njunega posebnega odposlanca Lakhdarja Brahimija. »Številni množični in pogosto tudi nasilni protesti muslimanov po vsem svetu, ki smo jim priča v zadnjih tednih, kažejo, da bo pot do premostitve nesporazumov še dolga. Evropa in zahodni svet imata vse razloga za vztrajanje pri vrednotah človekovih pravic, vključno s svobodo izražanja. Imata pa tudi dolžnost in odgovornost, da jasno zavrneta žaljive oblike izražanja, ki krepijo predsodke proti islamu in islamskemu svetu. Tudi s tem prispevamo k ustvarjanju pogojev za trajen mednarodni mir,« je še izpostavil Türk.