Pobeg bika in odziv aktivistov: živali ubijajo pri zavesti

Včerajšnji pobeg bika je sprožil vprašanja za VURS - kje je bil veterinar, ki bi moral biti prisoten ob dogodku?

Objavljeno
11. oktober 2012 11.15
Posodobljeno
11. oktober 2012 12.00
*uho* Ministrstvo za kmetijstvo - NK
S. P., Delo.si
S. P., Delo.si

Ponikva - Na usmrtitev včeraj pobeglega bika, ki je pobegnil iz klavnice Tovarne mesnih izdelkov v Melju in padel v luknjo na gradbišču novega krožnega križišča v Mariboru, se je odzvalo Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice.

Glede pobega živali, ki so jo iz luknje potegnili z bagrom, mesar pa jo je nato usmrtil, so zapisali, da je dogodek razkril pomanjkljivosti, na katere zagovorniki pravic živali že dalj časa opozarjajo.

Velik del živali zakol doživi pri polni zavesti

Iz prvih poročil o dogodku je razvidno, pravijo na društvu, da je bik pobegnil po tem, ko je bil v klavnici omamljen. Namen omame je, da živalim prihrani najhujše bolečine in grozo. Poročila posameznikov iz slovenskih klavnic in posnetki iz klavnic v drugih evropskih državah pa jasno kažejo na to, da velik del živali zakol doživi pri polni zavesti, ko jim režejo vratove in iz njih lije kri.

Tako stanje je ne le nesprejemljivo, je tudi v nasprotju s 25. členom Zakona o zaščiti živali (ZZZiv), menijo v v društvu.

Veterinarsko upravo Republike Slovenije (VURS) zato pozivajo, da pripravi natančno poročilo o pobegu in ravnanju veterinarja, ki bi moral biti prisoten ob dogodku. Zahtevajo tudi, da se do razjasnitve okoliščin prepove klanje v podjetju, v katerem se je dogodek pripetil.  Društvo apelira, da se v skladu z določili Zakona o zaščiti živali uvedejo višji standardi in praksa varovanja dobrobiti živali.

Društvo meni, da mora VURS v sodelovanju s zainteresirano javnostjo pripraviti nova navodila za omamljanje in zakol živali. Kajti dogaja se, da živalim pri polni zavesti režejo vratove in te nekaj minut umirajo v mukah.

Izjava Vide Čadonič Špelič je »neokusna«

Poudarjajo tudi, da morajo določila morajo veljati za vse živali, ne glede na vrsto, saj so zdaj kokoši in druge manjše živali izvzete iz določil 25. člena ZZZiv. Dejanja, ki so pri kravah obravnavana kot mučenje, ki se kazensko preganja, se nad kokošmi sme izvajati.

Izpostavili so tudi v nekaterih medijih objavljeno izjavo generalne direktorice VURS-a Vide Čadonič Špelič, ki je pobeg bika iz klavnice opredelila kot »nesrečo pri delu«. Če je to res, v društvu zahtevajo javno opravičilo za tako neokusno izjavo. Pri pobegu pred smrtjo lahko gre kvečjemu za srečo pri delu, meni društvo.

Ne strinjamo se tudi s pisanje nekaterih novinarjev, ki so z namenom senzacionalističnega poročanja pisali o podivjanem ali pobesnelem biku, ki je prestrašil Mariborčane. Edini, ki je bil v tej zgodbi upravičeno bil prestrašen, je bil bik, ki je zaman poskušal najti pot na svobodo.