100 milijonov za humanitarno pomoč Venezueli

Vrhovno sodišče je sprožilo sodni postopek zoper nove člane izvršnega odbora državne naftne družbe. Imenoval jih je parlament, ki ga nadzoruje opozicija.

Objavljeno
15. februar 2019 09.45
Posodobljeno
15. februar 2019 09.47
Venezuelo je v zadnjih petih letih zapustilo več kot dva milijona ljudi. Na fotografiji migranti v Cucuti, mestu na meji med Venezuelo in Kolumbijo. FOTO: Edgard Garrido/Reuters
STA
STA
Petindvajset držav je obljubilo 100 milijonov ameriških dolarjev za humanitarno pomoč Venezueli, je po četrtkovi konferenci držav Organizacije ameriških držav (OAS) o humanitarni pomoči Venezueli v Washingtonu sporočil ameriški svetovalec za nacionalno varnost John Bolton.

David Smolanksy, koordinator delovne skupine organizacije za migracije in begunce iz Venezuele, je povedal, da bodo denar namenili centrom za pomoč na venezuelski meji v Kolumbiji in Braziliji ter na karibskem otoku Curacao, ki je del nizozemske kraljevine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz Venezuele ta teden poročata Delova novinarja Gašper Završnik in Aljaž Vrabec. Preberite si reportaži:
»Nihče ne ve, kaj je diktatura, dokler te ne zaprejo«
»Živimo v preveč bogati državi, da bi tako trpeli«


Več ton živil in zdravil, ki so jih poslale ZDA, od 7. februarja čaka v kolumbijskem obmejnem mestu Cucuta, saj njihovo dostavo onemogoča venezuelska vojska. V tem kraju je britanski poslovnež in milijarder Richard Branson za 22. februar napovedal dobrodelni koncert, s katerim želi povečati zavedanje o krizi v Venezueli in zbrati sredstva za humanitarno pomoč.

Države regionalne organizacije ameriških držav so razdeljene v odnosu do venezuelske krize – Juana Guaidója je kot prehodnega predsednika priznalo 16 od 34 držav članic.

 

Novi kazenski postopki


Kot smo že pisali, venezuelski predsednik Nicolás Maduro zavrača pomoč iz tujine, saj meni, da je pomoč izgovor za pripravo ameriškega vojaškega posredovanja v državi.

Četrtkova konfrenca držav OAS se je sicer zgodila v luči odločitve venezuelskega vrhovnega sodišča – nadzoruje ga Madurova vlada –, da odredi kazenski pregon članov novega izvršnega odbora državne naftne družbe PDVSA in njene podružnice v ZDA. Nove člane odbora je v sredo imenoval venezuelski parlament, kjer ima večino opozicija, predseduje pa mu opozicijski voditelj Juan Guaidó. Člane odbora po poročanju AFP obtožujejo korupcije, organiziranega kriminala in terorizma.