2000 evrov kazni za voditelja rumenih jopičev

34-letni voznik tovornjaka je glasnik številnih Francozov, ki so nezadovoljni s trenutno družbenopolitično ureditvijo.

Objavljeno
29. marec 2019 16.51
Posodobljeno
29. marec 2019 16.51
Člana rumenih jopičev so doslej že dvakrat aretirali. Mnogi so ga obtožili, da razširja teorije zarote. FOTO: Bertrand Guay/AFP
Éric Drouet, eden od voditeljev gibanja rumenih jopičev, mora poravnati denarno kazen 2000 evrov, ker je 22. decembra lani in 2. januarja letos sodeloval pri organiziranju protestov brez predhodnega dovoljenja. Obtoženi je na sodni obravnavi zanikal sodelovanje pri pripravi protestov in poudaril, da je tožba proti njemu simbolično dejanje, s katerim si francoska država želi pokazati premoč nad gibanjem. »Hočejo nam povedati, da ne moremo početi, kar hočemo,« je povedal 34-letni protestnik. Drouet zaradi službenih obveznosti ni bil prisoten na izreku sodbe, njegova pravna zastopnica Khéops Lara pa je napovedala, da se bo pritožil na sodbo.

Po poročanju francoskega časnika Le Monde so ga prvič aretirali 22. decembra lani v pariškem okrožju Madeleine, nedaleč od Elizejskih poljan. Poleg pozivanja k protestom so ga kazensko ovadili, ker je imel pri sebi neprijavljeno orožje v obliki lesene palice. Drugič so ga priprli 2. januarja na Place de la Concorde, ko se je šel poklonit članom rumenih jopičev, ki so umrli med protesti.

Drouet velja za enega od voditeljev decentraliziranega protestniškega gibanja brez formalnega vodstva. Poleg tega je glasnik številnih Francozov, ki so nezadovoljni s trenutno družbenopolitično ureditvijo, podpornike nagovarja na družabnih omrežjih in se redno pojavlja na televiziji. Dela kot voznik tovornih vozil, zaslovel pa je z videoposnetki, v katerih je kritiziral francosko družbo. Posnetke je naredil kar v kabini svojega tovornjaka. Ko so ga varnostne službe drugič aretirale, sta njegovo izpustitev zahtevala voditeljica francoske skrajne desnice Marine Le Pen in predstavnik skrajne levice Jean-Luc Mélenchon. Čeprav je priljubljen med člani rumenih jopičev, so ga mnogi kritizirali zaradi razširjanja teorij zarote in domnevnega podpiranja skrajne desnice.