Berlusconijev vrtoglavi obrat: Ljudstvo svobode je podprlo Letto

Po pričakovanjih je senat z veliko večino izglasoval zaupnico Enricu Letti.

Objavljeno
02. oktober 2013 15.42
ITALY-POLITICS/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Rim - Potem, ko je nekdanji premier in voditelj stranke Ljudstvo svobode Silvio Berlusconi sporočil, da bodo njegovi senatorji podprli premiera Enrica Letto, je bilo glasovanje v senatu zgolj še birokratska samoumevnost . Po pričakovanjih je zaupnico podprla velika večina senatorjev. Od 305 senatorjev, ki so oddali svoj glas, jih je podporo vladi izreklo 235, medtem ko jih je bilo 70 proti.

Silvio Berlusconi se je zaradi upora 25 svojih senatorjev, ki so mu sporočili, da bodo podprli premiera in vlado ter namignili, da so pripravljeni ustanoviti tudi svojo stranko, odločil, da bo celotna stranka glasovala za zaupnico. »Po tem, ko smo pretehtali naša pričakovanja in zaradi dejstva, da država potrebuje vlado, ki bo sprejela institucionalne in strukturne spremembe, smo se odločili, da bomo glasovali za zaupnico, a gre vseeno za bolečo odločitev,« je po poročanju italijanske tiskovne agencije Anse Berlusconi danes pojasnil senatu.

Kot smo danes že poročali, je za novo politično krizo v državi prejšnji konec tedna poskrbel prav Berlusconi, ki je svoje ministre, med njimi tudi podpredsednika vlade Angelina Alfana, ki je uradni šef stranke, prisilil k odstopu, čeprav se vsaj trije od petih niso strinjali s strmoglavljenjem vlade in zaostrovanjem gospodarske krize.

Ministri so pred izsiljenim odstopom javno omenili, da nasprotujejo desni radikalizaciji stranke in udaru proti lastni vladi, ki vendarle izvaja reforme in poskuša rešiti Italijo gospodarskega zloma. Berlusconi se je moral najbolj trdo pogajati z Alfanom, ki je vedno sodil med jastrebe, tokrat pa se mu je Berlusconijeva odločitev o izstopu iz koalicije menda zdela pretirana poteza v nepravem trenutku.

Letta odstopov Berlusconijevih ministrov včeraj ni sprejel, pred današnjim glasovanjem pa je opozoril, da bo država ob njegovem morebitnem padcu ostala brez stabilne vlade. »Pred nami je priložnost, da izkusimo zgodovinski dan in še bolj pomembno, da lahko jutri nadaljujemo z delom,« je povedal.