Boeing svojcem žrtev ponuja odškodnine

Za vsako od žrtev dveh katastrofalnih nesreč boeingov 737 max bodo plačali 130.000 evrov.

Objavljeno
24. september 2019 09.19
Posodobljeno
24. september 2019 09.48
Svojci žrtev marčne nesreče boeinga 737 max v Etiopiji objokujejo svoje drage. FOTO: Tony Karumba/ AFP
J.B.P.
J.B.P.
Boeing bo svojcem 346 žrtev dveh katastrofalnih letalskih nesreč njegovih letal boeing 737 max izplačal odškodnine v višini 130.000 evrov za vsako žrtev, poroča SkyNews. Podjetje je že julija oblikovalo odškodninski sklad s 45 milijoni evrov in iz tega sklada bodo zdaj začeli poplačevati terjatve svojcev. Vendar Boeing od tistih svojcev, ki se ne bi strinjali s takšnim izplačilom, ne bo zahteval, da bi se odpovedali odškodninskim tožbam na sodiščih.
 

Letala so na zemlji že od marca


image
REUTERS  FOTO: Lindsey Wasson/ Reuters


Kot smo že poročali, so najnovejša Boeingova letala 737 max zaradi ugotovljenih napak na računalniških in nadzornih sistemih že od marca letos prizemljena. Zaradi teh napak, domnevno pa tudi zaradi napačnega ravnanja posadk, se je najprej oktobra lani zrušilo letalo tega tipa letalske družbe Lion Air s 189 ljudmi na krovu. Vsi so umrli. Marca letos pa je v nesreči letala etiopske družbe Ethiopian Airlines umrlo še 157 ljudi. 

»Svojcem tragično umrlih znova izrekamo naše najgloblje sožalje, odprtje sklada za odškodnine pa je pomemben korak v naših prizadevanjih, da bi pomagali prizadetim družinam,« je ob napovedi začetka izplačevanja odškodnin dejal Boeingov direktor Dennis Muilenburg.
 

EASA letalo še vedno testira 


Letala bodo tudi do nadaljnjega ostala na tleh, čeprav vodstvo Boeinga napoveduje, da naj bi dovoljenje za letenje dobili enkrat to jesen. Natančnega datuma tudi v podjetju ne morejo napovedati, še posebej zato ne, ker evropska agencija za varnost letalskega prometa EASA še vedno testira in preverja sporne sisteme letala.