Boris Johnson okužen z novim koronavirusom

Britanski premier je postal prvi svetovni voditelj, ki je uradno zbolel za virusom.

Objavljeno
27. marec 2020 12.34
Posodobljeno
27. marec 2020 14.22
Boris Johnson se je zaradi okužbe samoizoliral. FOTO: Hannah McKay/Reuters
Britanski premier Boris Johnson je prek twitterja potrdil, da je okužen z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah je razvil blage simptome okužbe, zato se je v skladu z navodili samoizoliral. Le kakšno uro zatem se je oglasil še britanski minister za zdravje Matt Hancock in potrdil, da je tudi sam okužen z virusom.



Johnson bo kljub okužbi še naprej usklajeval delo vlade pri odzivanju na epidemijo. Če bi se njegovo stanje poslabšalo oziroma če ne bi bil več sposoben opravljati svojih dolžnosti, so na Downing Streetu že pred nekaj dnevi potrdili, da bi njegove naloge začasno prevzel zunanji minister Dominic Raab.

V otoških medijih so se že pojavila ugibanja o tem, kje bi se lahko premier okužil z virusom in – morda še pomembneje – kdo bi se lahko virusa nalezel od njega. Johnson je bil v stiku tako z ministri kot znanstveniki in svetovalci, ki z vlado sodelujejo pri pripravljanju ukrepov za boj proti covidu-19. Obstaja torej možnost, da bo v prihodnjih dneh zbolel še kdo iz premierovega ožjega kroga sodelavcev. Tudi zato so predstavniki vlade vsem, ki so bili v stiku z Johnsonom, svetovali, naj spremljajo svoje zdravstveno stanje in naj se samoizolirajo, če zaznajo katerega od znanih simptomov okužbe.
 

Ostal bo v stanovanju


Johnson bo med prebolevanjem virusa ostal v stanovanju na Downing Streetu 11, kamor sta se pred časom preselila z njegovo zaročenko Carrie Symonds, s katero sicer pričakujeta prvega otroka. Premier v skladu z navodili zdravnikov v prihodnjih dveh tednih ne bo hodil iz stanovanja, hrano pa mu bo osebje puščalo pred vrati.

Vodja britanskih konservativcev je postal prvi svetovni voditelj, ki je uradno zbolel za virusom, a skoraj gotovo ne bo zadnji. Okužbo z virusom so ta teden potrdili tudi pri britanskem prestolonasledniku princu Charlesu, ki se je ravno tako samoizoliral.