Bruselj s pravno gorjačo nad London

Evropska komisija je sprožila postopek proti Združenemu kraljestvu v povezavi s spornim zakonom o notranjem trgu.

Objavljeno
01. oktober 2020 11.24
Posodobljeno
01. oktober 2020 15.00
Bruselj očita Lonodnu, da z zakonom o notranjem trgu ne ravna v dobri veri in s tem krši sporazum o izstopu. FOTO: Jack Hill/AFP
Bruselj – Evropska komisija je začela postopek proti Združenemu kraljestvu, češ da s predlogom zakona o notranjem trgu krši sporazum o izstopu.

Bruselj se sklicuje na 5. člen ločitvenega sporazuma, po katerem Unija in Združeno kraljestvo z vsem medsebojnim spoštovanjem in v dobri veri drug drugemu pomagata pri izvajanju nalog, ki izvirajo iz tega sporazuma.

Po besedah predsednice evropske komisije Ursule von der Leyen je predlog zakona kršitev obveznosti ravnanja v dobri veri iz sporazuma o izstopu. Če bi bil zakon na Otoku sprejet, bi bil v popolnem nasprotju z irskim protokolom, ki je njegov del. Zato je evropska komisija poslala v London uradni opomin, ki je prvi del kršitvenega postopka. London ima mesec dni časa za odgovor.

Zakon o notranjem trgu bi Londonu dopustil, da bi na Severnem Irskem, s sklicevanjem na zagotavljanje integritete Združenega kraljestva, zagotavljal subvencije podjetjem in črtal zahtevane izvozne deklaracije za blago, ki mora čez morje v Veliko Britanijo.

To v evropski komisiji od začetka vidijo kot ravnanje, ki ni v dobri veri. Opozorili so, da je pogodbe treba spoštovati (pacta sunt servanda). Kot rok, do katerega bi se moral London odpovedati spornim določbam, so postavili konec septembra.

V ponedeljek sta se srečala sopredsedujoča skupnega odbora za nadzor izvajanja ločitvenega sporazuma EU in Združenega kraljestva, podpredsednik evropske komisije Maroš Šefčovič in britanski minister Michael Gove. Napredka ni bilo. V Bruslju ta teden sicer poteka deveti krog pogajanj o prihodnjih odnosih.

London v bran zakonu o notranjem trgu


Britanska vlada se je odzvala na odločitev Bruslja o sprožitvi pravnega postopka proti Združenemu kraljestvu zaradi načrtovanega britanskega zakona o notranjem trgu. V Londonu so se postavili v bran zakonodaji, ki ministrom omogoča, da ne spoštujejo ločitvenega sporazuma z EU, je poročala AFP.

Tiskovni predstavnik britanske vlade je ob tem danes napovedal, da se bo London pravočasno odzval na odločitev evropske komisije o sprožitvi pravnega postopka. Dodal je, da je treba vzpostaviti »pravno varnostno mrežo za zaščito integritete notranjega trga Združenega kraljestva ter ministrom zagotoviti, da bodo lahko izpolnili svoje obveznosti do Severne Irske in zaščitili pridobitve mirovnega procesa«.