Center za begunce in migrante na Lezbosu v plamenih

V prepolnem begunskem centru z zares slabimi življenjskimi razmerami se spopadajo tudi s koronavirusom.

Objavljeno
09. september 2020 07.45
Posodobljeno
09. september 2020 14.05
V centru Moria je po navedbah lokalnih medijev zagorelo več kot 3000 šotorov in bivalnih kontejnerjev, upravna stavba in zdravstvena postaja. FOTO: Manolis Lagoutaris/AFP
STA, Ka. M.
STA, Ka. M.
Največji grški center za begunce in migrante Moria na otoku Lezbos je bil v jutranjih urah v plamenih, potem ko je po navedbah gasilcev ponoči v njem izbruhnilo več manjših požarov. Velik del prebivalcev centra, ki skupno gosti okrog 12.700 ljudi, so evakuirali, center pa je po navedbah grškega ministrstva za migracije »najverjetneje povsem uničen«, piše Reuters

Požari so se razširili znotraj centra in onkraj glavnega poslopja, kjer v nasadu oljk mnogi spijo v šotorih. Število nastanjenih v centru namreč za štirikrat presega nastanitvene kapacitete. Medtem ko so na Lezbosu razglasili izredne razmere – to omogoča razporeditev več pripadnikov varnostnih enot na otok –, oblasti v Atenah iščejo alternativno namestitev za begunce in migrante ter preiskujejo vzrok požara. 

image
Begunci in migranti so po izbruhu požara zapustili center. FOTO: Manolis Lagoutaris/AFP


Glede na navedbe lokalnih gasilcev požar, ki ga krepi močan veter, ni zahteval smrtnih žrtev, je pa nekaj lažje poškodovanih, ki imajo zaradi dima težave z dihanjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Njen fotograf navaja, da so se številni prosilci za azil peš odpravili proti bližnjemu mestu Mitilena, a so jih na cesti ustavila policijska vozila.



Glede na navedbe lokalnih virov je v Morii zagorelo več kot 3000 šotorov, bivalnih kontejnerjev, upravna stavba in zdravstvena postaja. Po poročanju grške tiskovne agencije ANA so se požari zanetili po uporu nekaterih prebivalcev centra, ki bi po okužbi z novim koronavirusom ali bližnjim stikom z okuženim morali v samoizolacijo. Prejšnji teden so v centru potrdili prvi primer okužbe s koronavirusom, zaradi česar so pristojne službe za osebo odredile 14-dnevno karanteno. Odtlej so po približno 2000 testih okužbo potrdili pri 35 ljudeh. Odredili so jim izolacijo in jih prepeljali drugam.