Corbynovi manjkajoči odgovori

Britanska opozicija je glede brexita vsaj toliko razdeljena kot vladajoča konservativna stranka.

Objavljeno
10. januar 2019 12.57
Posodobljeno
10. januar 2019 13.32
Vodja britanske opozicije namesto dogovora, ki ga je britanska vlada sklenila z EU, zagovorja obstanek države v carinski uniji. FOTO: Oli SCARFF / AFP
Vodja britanske opozicije Jeremy Corbyn je pred začetkom drugega dneva parlamentarne razprave o ločitvenem sporazumu med Združenim kraljestvom in Evropsko unijo pozval k razpisu predčasnih volitev na Otoku, če britanski poslanci na glasovanju prihodnji torek zavrnejo dogovor, ki sta ga britanska vlada in evropska stran sklenili novembra lani, zato da bi preprečili kaotičen britanski izstop iz EU.

Poslanci v spodnjem domu britanskega parlamenta bodo po vsej verjetnosti zavrnili ločitveni sporazum z EU, opozicija pa bo v tem primeru imela možnost, da proti vladi sproži glasovanje o nezaupnici in čedalje bolj zmedene volivce poskuša prepričati s svojo različico brexita, ki predvideva obstanek Združenega kraljestva v carinski uniji skupaj z EU.

Corbyn danes ni hotel potrditi, kdaj bo njegova stranka proti vladi sprožila glasovanje o nezaupnici. Opozoril je, da laburisti sami ne morejo izsiliti padca vlade, ampak da zato potrebujejo podporo drugih parlamentarnih strank.
 

Možnost novega referenduma


Če laburistom v parlamentu ne bo uspelo zbrati dovolj glasov za izglasovanje nezaupnice konservativni vladi Therese May, Corbyn dopušča možnost, da bo stranka spremenila svoje dosedanje stališče in podprla razpis novega referenduma. Hkrati ne izključuje možnosti podaljšanja pogajanj z EU in preložitve britanskega izstopa iz Unije.

image
Brexit ni razdelil samo vladajoče konservativne stranke, ampak tudi britansko opozicijo. FOTO: Oli SCARFF / AFP


»Ta paraliza se ne more nadaljevati. Negotovost lahko negativno vpliva na službe in blaginjo ljudi,« je radikalni vodja največje britanske opozicijske stranke povedal med govorom v Wakefieldu, ki so ga otoški mediji spremljali predvsem zaradi morebitnih namigov o načrtih opozicije glede brexita.

Corbyn jim tudi tokrat ni dal konkretnih odgovorov, kar samo potrjuje ugotovitve analitikov, da je britanska opozicija pri vprašanjih brexita vsaj toliko razdeljena kot vladajoča konservativna stranka in da tudi sama ne ve, kako bi preprečila izstop države iz EU brez dogovora, kar zaradi politične blokade ostaja najverjetnejša izmed vseh možnosti.