Gori tudi največji poljski narodni park Biebrza

Velik gozdni požar je verjetno posledica neodgovornega požiganja suhe trave.

Objavljeno
23. april 2020 11.55
Posodobljeno
23. april 2020 12.02
Nekaj sto gasilcev poskuša pogasiti obširen požar v narodnem parku Biebrza na Poljskem. FOTO: Grzegorz Dabrowski/Agencja Gazeta via Reuters
J.B.P.
J.B.P.
Gozdni požar, ki so ga najverjetneje zanetili neprevidni kmetje s požiganjem suhe trave, je zajel že kakšnih šest tisoč hektarov največjega poljskega narodnega parka Biebrza. Nekaj sto gasilcev se spopada s plameni, kdaj jim bo uspelo omejiti in obvladati ognjeno stihijo, pa si ne upa napovedovati nihče, poroča britanski BBC.

image
Škoda v naravnem okolju narodnega parka bo ogromna. FOTO: Grzegorz Dabrowski/Agencja Gazeta via Reuters 


Tako na poljskem okoljskem ministrstvu kot v upravi parka so prepričani, da ogenj ni izbruhnil sam od sebe. »Zdaj, v tem letnem času to ne bi bilo mogoče. Ni še vročine, ni neviht s strelami,« pravi direktor parka Andrzej Grygoruk in namiguje na človeško krivdo. »Ne vem, kako naj rečem temu. Neumnost? Neodgovornost?«
 

Požar utegne uničevati mesece dolgo


image
Gasilci si pri gašenju pomagajo tudi s helikopterji. FOTO: Agnieszka Sadowska/Agencja Gazeta via Reuters


A boj s požarom bo še posebej težaven zaradi dejstva, da vlada na Poljskem suša, kakršne ne pomnijo desetletja. »Z ognjem se bomo morda morali boriti nekaj mesecev. Nemogoče je izračunati škodo, ki jo bo to povzročilo v naravnem okolju nacionalnega parka. To je tragedija, ki se je ne da opisati z besedami,« je za lokalno televizijsko postajo dejala vodinica parka Janina Agnieszka Zach.

Narodni park Biebrza se razteza na okrog šestdeset tisoč hektarih ohranjenega nižinskega naravnega okolja na severovzhodu države ob meji z Belorusijo. Na obširnih šotiščih in v močvirjih živi veliko vrst ptic, v parku pa poleg drugih živali živijo tudi bobri in losi.