V Avstriji prek 200 novih okužb; začetek cepljenja morebiti januarja

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.

Objavljeno
01. september 2020 09.10
Posodobljeno
01. september 2020 20.05
Avstrija bi morala biti, glede na komulativno incidenco okužb, na rdečem seznamu. FOTO: Jure Makovec/AFP
Š. J., M. B., STA
Š. J., M. B., STA
GLAVNI POUDARKI:
  • Madžarska znova zaprla meje, a dopustila izjemo za višegrajske sosede.
  • V ponedeljek v Sloveniji našteli 41 okužb z novim koronavirusom.
  • Na Hrvaškem 145 novih okužb, ena oseba je umrla.
  • V Avstriji prek 200 novih okužb; začetek cepljenja morebiti januarja.
  • V Rusiji več kot milijon okužb s koronavirusom.


20.00 Zoom v epidemiji bogati

Ponudnik spletnih komunikacijskih storitev Zoom je tudi z rezultati v drugem poslovnem četrtletju dokazal, da je med največjimi zmagovalci pandemije covida-19, ki je hudo prizadela svetovno gospodarstvo. Na letni ravni je namreč dobiček narasel s 5,5 na 186 milijonov dolarjev, prihodki pa so se okrepili za 355 odstotkov na 663,5 milijona dolarjev. Zoom, ki so se mu delnice po objavi rezultatov doslej podražile za več kot 37 odstotkov na 445,68 dolarja, je sedaj s tržno vrednostjo 129 milijard dolarjev prehitel IBM. V drugem četrtletju lani je bila tržna vrednost 25 milijard dolarjev. Prilagojeni dobiček brez enkratnih stroškov ali prihodkov je v drugem četrtletju znašal 92 centov na delnico, analitiki pa so pričakovali za pol manj. Prihodki pa so presegli pričakovanja za 163 milijonov dolarjev. Zoom je imel v drugem četrtletju 148,4 milijona aktivnih mesečnih uporabnikov, kar je 4700 odstotkov več kot v drugem četrtletju lani. Delnice so se podjetju od začetka leta do danes podražile za 369 odstotkov. Napoved za tekoče tretje četrtletje pa kaže, da je astronomske rasti počasi konec. Zoom pričakuje dobiček med 73 do 74 centov na delnico in prihodke med 685 do 690 milijonov dolarjev.

17.45 V Izraelu rekordno število okužb

V Izraelu so danes, ko se je tudi v tej državi začelo novo šolsko leto, zabeležili rekordno število novih okužb s koronavirusom, je sporočilo izraelsko ministrstvo za zdravje. Potrdili so 2180 novih okužb, kar je največ od začetka pandemije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Dnevna stopnja okužb v Izraelu je veliko višja od predhodno zastavljenega cilja vlade, v skladu s katerim naj bi do začetka šolskega leta število novih primerov zmanjšali na 400 dnevno. Vlada je v ponedeljek zvečer sprejela odločitev, da bo preložila začetek šolskega leta v tako imenovanih »rdečih mestih,« kjer se virus hitro širi. Po nekaterih ocenah bo ta ukrep vplival na začetek šolskega leta za približno 140.000 otrok. V Izraelu so od začetka pandemije potrdili več kot 117.000 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 946 bolnikov. Število okužb v Izraelu je bilo na začetku pandemije razmeroma nizko, saj je vlada uvedla stroge ukrepe za zajezitev širjenja virusa. Potem ko so ukrepe maja začeli rahljati, pa se je število okužb hitro začelo povečevati. Tudi na okupiranem ozemlju Palestine so okužbe številne. 

16.45 V čakalnico UKC Ljubljana prišla okužena oseba

Službo nujne medicinske pomoči ZD Ljubljana v prostorih UKC Ljubljana je v noči na ponedeljek obiskala oseba, okužena z novim koronavirusom. V čakalnici je nosila masko in vzdrževala varnostno razdaljo, a NIJZ vse bolnike in njihove spremljevalce, ki so bili takrat v čakalnici urgence, poziva, naj 14 dni spremljajo svoje zdravstveno stanje. Oseba, za katero se je kasneje izkazalo, da je okužena, je čakala v skupni čakalnici, ki združuje oddelke službe nujne medicinske pomoči ter internistične prve pomoči in kirurške prve pomoči Univerzitetnega kliničnega centra (UKC), so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Naslednja dva tedna naj zato svoje zdravstveno stanje opazujejo vsi bolniki in njihovi spremljevalci, ki so bili od nedelje od 23. ure do ponedeljka do 5. ure zjutraj v čakalnici urgentnega bloka. V primeru znakov akutne okužbe dihal, kot so nahod, kašelj, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura in bolečine v mišicah, naj najprej po telefonu pokličejo svojega osebnega zdravnika. Pri tem naj zdravniku povedo, da so v omenjenem obdobju obiskali ljubljansko urgenco.
Na NIJZ so ob tem še pojasnili, da je verjetnost, da so se bolniki in njihovi spremljevalci okužili, majhna, saj je za prenos bolezni potreben tesnejši stik kot na 1,5 metra.

16.35 Na berlinksih protestih bodo maske obvezne

Tisti, ki se bodo v Berlinu želeli udeležiti protestov z več 100 udeleženci, bodo morali nositi zaščitne maske, so danes odločile oblasti v nemški prestolnici. Odločitev so sprejele v luči protestov nasprotnikov omejitvenih ukrepov proti novemu koronavirusu.
Berlinska policija je minuli konec tedna prekinila enega od shodov nasprotnikov ukrepov proti koronavirusu, ker so udeleženci kršili epidemiološka pravila. Kot je pojasnila policija, udeleženci protesta niso vzdrževali varne medsebojne razdalje, večina jih tudi ni nosila zaščitnih mask. Glede na odločitev berlinskih oblasti maske ne bodo obvezne na protestih s kolesi ali z vozili, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Do zdaj so bile maske v nemški prestolnici obvezne le na sredstvih javnega prevoza in v trgovinah ter za učence v šolah, vendar ne med poukom. Medtem ko je policija v soboto prekinila enega od protestov, se je na drugem shodu zbralo še precej več ljudi. V celem dnevu se je različnih protestov udeležilo skupaj okoli 38.000 ljudi. Več sto desničarskih skrajnežev je med protestom poskušalo vdreti v nemški parlament, kar jim je preprečila policija. Dramatični prizori iz Berlina so pretresli nemško javnost, poroča dpa.

15.45 Papež poziva k odpisu dolga revnim državam

Papež Frančišek je danes v luči pandemije novega koronavirusa ponovil poziv k odpisu dolga najrevnejšim državam in poudaril, da je čas za obnovitev pravičnosti, poročajo tuje tiskovne agencije. »Ponavljam poziv, da se izbriše dolg najrevnejšim državam v luči hudih posledic zdravstvene, družbene in gospodarske krize, s katerimi se soočajo zaradi covida-19,« je opozoril papež, ki bo imel v sredo na Trgu svetega Petra prvo avdienco z verniki po začetku pandemije. Zavzel se je za obnovitev pravičnosti in pozval k ponovni vzpostavitvi pravičnih družbenih odnosov, ki bodo vsakemu povrnili svobodo in dobrine. Ne smemo pozabiti zgodovine izkoriščanja juga planeta, ki je sprožilo ogromen ekološki dolg, predvsem zaradi ropanja naravnih virov in pretiranega izkoriščanja okolja za odlaganje odpadkov, je opozoril papež. Države G20 so se aprila zavezale, da bodo do prihodnje pomladi odložile rok za plačilo dolga najrevnejšim državam, vse več pa je tudi podpore zamisli, da bi ta moratorij, ki zadeva 76 držav, zaradi pandemije podaljšali do konca leta 2021.

15.00 Brazilsko gospodarstvo se je skrčilo za skoraj 10 odstotkov

Brazilsko gospodarstvo, največje v Latinski Ameriki, se je v letošnjem drugem četrtletju skrčilo za rekordnih 9,7 odstotka, so danes sporočili iz nacionalne agencije za statistiko. Slab rezultat so pripisali popolni ustavitvi javnega življenja zaradi pandemije covida-19. Pandemija covida-19 je Brazilijo močno prizadela. Država beleži drugo največje število okužb z novim koronavirusom na svetu, takoj za ZDA. Skrčenje obsega bruto domačega proizvoda (BDP) je bilo med aprilom in junijem še slabše, kot so napovedovali analitiki. Njihove napovedi so se gibale okoli 9,2 odstotka, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Na letni ravni se je obseg brazilskega BDP v drugem četrtletju skrčil za 11,4 odstotka, kar je prav tako rekordna številka in tudi več, kot pa so napovedovali analitiki.

image
Brazilska vojska je razkuževala javne površine. FOTO: Mauro Pimentel/AFP


14.09 Alitalia ob polletju s 430 milijonov evrov izgube

Italijanski letalski prevoznik Alitalia je v prvem letošnjem polletju, ko so bila potniška letala po vsem svetu zaradi pandemije covida-19 večinoma prizemljena, ustvaril 430 milijonov evrov izgube. To je 250 milijonov evrov več kot v enakem obdobju lani, piše milanski časnik Corriere della Sera.

13.30 V Berlinu na protestih obvezne maske

Udeleženci protestov v Berlinu bodo po novem morali nositi maske. Nošenje mask bo obvezno na vseh protestih, ki se jih bo udeležilo več kot sto oseb, je poročala nemška tiskovna agencija DPA. Tako so se danes odločile mestne oblasti. Maske bodo obvezne tudi na drugih dogodkih z več kot 100 udeleženci, če bodo udeleženci prepevali ali vzklikali gesla. V to so mestne oblasti prepričale demonstracije minulo soboto, na katerih velika večina udeležencev mask ni nosila. Hkrati je berlinski senat odločil še, da morajo po novem gostilne goste popisovati tudi na kateringih, na zasebnih zabavah pa je lahko največ 50 gostov. Če jih je več, pa mora gostitelj pridobiti dovoljenje zdravstvenih oblasti. B. Z.

13.21 Število okuženih s koronavirusom v Rusiji preseglo milijon

Število okuženih z novim koronavirusom je v Rusiji preseglo milijon, s čimer se država po potrjenih primerih okužbe uvršča na četrto mesto na svetu. V zadnjih tednih Rusija redno poroča o več tisoč novih okužbah dnevno, v zadnjem dnevu so našteli 4700 potrjenih primerov.

13.16 V Avstriji prek 200 novih okužb; začetek cepljenja morebiti januarja

V Avstriji bi lahko prve ljudi proti covidu-19 cepili že januarja prihodnje leto. Kot je danes ocenil zdravstveni minister Rudolf Anschober, bi lahko država do novega leta pridobila 600.000 odmerkov cepiva za 300.000 ljudi.  Vsega skupaj naj bi imeli na razpolago pet cepiv različnih proizvajalcev, pri čemer pa je pogoj za začetek cepljenja, da bodo obljubljeni odmerki sploh prispeli in da bodo pravočasno odobreni. S prvimi odmerki naj bi cepili zaposlene v zdravstvu in negi, cilj cepljenja pa je v prvi vrsti razbremenitev zdravstvenega sistema, ministrove besede povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

V državi so v zadnjem dnevu potrdili 204 nove okužb s koronavirusom, doslej skupno že 27.642. Največ okužb še naprej beležijo na Dunaju. Vsega skupaj je doslej zaradi covida-19 umrlo 734 ljudi. Zaradi okužbe se trenutno zdravi 149 ljudi, od tega 30 na intenzivni negi.

12.26 Slovencem vstop na Madžarsko po novem dovoljen le izjemoma

Madžarska je zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom z današnjim dnem znova zaprla svoje meje za tuje državljane. Tudi po novem bo sicer vstop na Madžarsko mogoč v določenih izjemnih primerih, poleg tega bodo mejo pod določenimi pogoji smeli prečkati dnevni migranti.

11. 34 Covid-19 julija dodatno zvišal brezposelnost v EU

Stopnja brezposelnosti se je julija zaradi pandemije covida-19 v območju evra na mesečni ravni zvišala še za 0,2 odstotne točke na 7,9 odstotka, v celotni EU pa za 0,1 odstotne točke na 7,2 odstotka. Glede na julij lani je medtem porasla za 0,4 odstotne točke oz. za 0,5 odstotne točke, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat.

Evropski statistiki v današnji objavi ocenjujejo, da je bilo julija v sedemindvajseterici brezposelnih 15,184 milijona ljudi, od tega 12,793 milijona v območju z evrom. Glede na junij se je število v EU 27 povečalo za 336.000, v območju z evrom pa za 344.000.
Med mladimi do 25 let je bilo v EU julija brezposelnih 2,906 milijona oseb, od tega 2,338 milijona v območju z evrom. Na mesečni ravni je število v sedemindvajseterici poraslo za 37.000, v evrskih državah pa za 29.000.

Stopnja brezposelnosti med mladimi je bila v sedmem letošnjem mesecu v celotni uniji pri 17 odstotkih, v evrskem območju pa pri 17,3 odstotka. V obeh primerih gre za mesečno rast v višini 0,1 odstotne točke.

V Sloveniji je bila brezposelnost julija 4,7-odstotna, kar je 0,1 odstotne točke manj kot junija, hkrati pa tudi 0,1 odstotne točke manj kot julija lani. Podatka za mlade medtem še ni.

Najnižja je bila v juliju brezposelnost na Češkem (2,7 odstotka), najvišja pa v Španiji (15,8 odstotka). Podatka za Grčijo, kjer je brezposelnost že leta visoka, sicer še ni.

11.04 V novo šolsko leto ob strogih zdravstvenih ukrepih tudi otroci po Evropi

Novo šolsko leto so danes začeli tudi osnovno- in srednješolci po številnih drugih evropskih državah, med drugim v Franciji, Belgiji in Srbiji. V večini so obvezne zaščitne maske, predvsem za starejše otroke. 

V šole se je danes med drugim vrnilo 12,4 milijona učencev in dijakov v Franciji, pri čemer morajo upoštevati navodila zdravstvenih oblasti. Starejši od 11 let in učitelji morajo v šolah, tudi v učilnicah, nositi zaščitne maske. Med otroki mora biti en meter razdalje.

image
Začetek novega šolskega leta v eni izmed srednjih šol v Parizu. FOTO: Martin Bureau/Afp


Maske pa so medtem v Srbiji, kjer so v šolske klopi po poletnih počitnicah prav tako sedli danes, obvezne za vse otroke. Snamejo jih lahko samo, ko so od drugih otrok oddaljeni dva metra. Šolske ure bodo trajale samo po 15 ali 20 minut, v učilnici pa je lahko samo 15 učencev naenkrat.

Brez posebnih pravil v povezavi z epidemijo covida-19 pa so v novo šolsko leto zakorakali madžarski otroci. Morajo pa biti šole pripravljene na uvedbo zaščitnih ukrepov. V ta namen so prejele smernice, ki med drugim vključujejo nasvete, kako se izogniti gneči pri šolskih vratih ob začetku in koncu pouka. Vse šole so pred začetkom šolskega leta temeljito razkužili. Razkuževanje bodo izvedli tudi vsak dan med letom.

Zaščitnih mask prav tako ni treba nositi učencem in učiteljem na Poljskem. Se pa lahko ravnatelji odločijo, da uvedejo obvezno nošenje mask na hodnikih in pri garderobah. Otrokom ne bodo merili telesne temperature.

Vrata so danes odprle tudi šole v Italiji, a le za pripravo na popravne izpite. Reden pouk se bo šest mesecev po prekinitvi zaradi epidemije novega koronavirusa znova začel 14. septembra, na Južnem Tirolskem že 7., piše avstrijska tiskovna agencija APA.

10.33 Na Hrvaškem 145 novih okužb, ena oseba je umrla

Na Hrvaškem so v minulih štiriindvajsetih urah testirali 2492 oseb ter potrdili 145 okužb z novim koronavirusom, ena oseba je zaradi covida-19 umrla. Aktivnih primerov imajo v sosednji državi trenutno 2492, od tega jih je 258 hospitaliziranih in 14 na intenzivni negi. Doslej so zabeležili 10.414 oseb okuženih z novim koronavirusom, 187 jih je umrlo, 7.735 jih je ozdravelo. Trenutno je v samoizolaciji 8.808 oseb. Od izbruha bolezni so do danes testirali 171.224 oseb, 2.995 v zadnjih štirindvajestih urah.

Glede na dnevna poročila epidemiologov je bilo v minulih 24 urah največ novih okužb znova v splitsko-dalmatinski županiji, kjer so zabeležili 45 novih primerov. Sledita Zagreb z 29 novimi primeri ter požeško-slavonska županija, v kateri je bilo na testiranju pozitivnih 16 ljudi.

Na Hrvaškem so danes ob strogih epidemioloških ukrepih začeli novo pedagoško leto v vrtcih. Naslednji ponedeljek načrtujejo začetek novega šolskega leta v osnovnih in srednjih šolah.

10.27 Madžarski BDP se je v drugem četrtletju medletno skrčil za 13,6 odstotka

Madžarski bruto domači proizvod se je v letošnjem drugem četrtletju, ki ga je zaznamovala pandemija covida-19, medletno skrčil za 13,6 odstotka. Močno sta nazadovali tako predelovalna industrija kot storitveni sektor, je razvidno iz danes objavljene druge ocene madžarskega statističnega urada KSH.

10.16 V ponedeljek ob 1415 testiranjih potrdili 41 okužb z novim koronavirusom



V ponedeljek so v Sloveniji potrdili 41 okužb, opravili pa so 1415na novi koronavirus, je sporočila vlada po twitterju. Umrl ni noben bolnik z boleznijo covid-19. Hospitaliziranih je 25 bolnikov, dva sta na intenzivni negi, iz bolnišnice so odpustili tri osebe. Po podatkih sledilnika covid-19 je trenutno aktivno okuženih 468 oseb.

Največ okužb, in sicer deset, so v ponedeljek potrdili v starostni skupini od 35 do 44 let, devet okužb so potrdili med starimi od 45 do 54 let. Doslej so v Sloveniji potrdili skupaj 2924 primerov okužb z novim koronavirusom, 133 bolnikov s covidom-19 pa je umrlo.

V ponedeljek so nove okužbe z novim koronavirusom potrdili kar v 27 občinah po državi. Znova so največ primerov, pet, odkrili v Ljubljani, kjer je tudi največ trenutno okuženih (91). Štiri okužbe so potrdili v Rogaški Slatini, po tri v občini Celje, ki je druga po številu aktivno okuženih, in Murski Soboti, po dve pa v Mariboru, Krškem in Sevnici.

9.56 Madžarska zaprla meje, a dopustila izjemo za višegrajske sosede

Madžarska zaradi naraščanja števila okužb z novim koronavirusom danes znova zapira svoje meje za tuje državljane, a očitno ne vse. Madžarski premier Viktor Orban se je namreč v ponedeljek ob robu Blejskega strateškega foruma s kolegi iz držav višegrajske četverice (Češke, Slovaške in Poljske) dogovoril, da bo za njihove državljane veljala izjema in bodo na Madžarsko še naprej vstopali, če bodo imeli negativen test na novi koronavirus.

Oblasti v Budimpešti so sicer minuli teden sporočile, da bodo smeli od 1. septembra na Madžarsko vstopati le še madžarski državljani, tujci pa bodo za vstop morali navesti utemeljen razlog. Meja naj bi bila zaprta en mesec. Državljani Madžarske morajo sicer po vrnitvi v 14-dnevno samoizolacijo, ki jo smejo predčasno zapustiti le po dveh negativnih testih na koronavirus. Obenem so Madžarom, ki se vračajo domov s počitnic v omenjenih treh višegrajskih državah, dovolili, da karanteno predčasno zapustijo že po enem negativnem testu na koronavirus.

image
Testiranje na novi koronavirus v bolnišnici Kutvogyi v Budimpešti. FOTO: Attila Kisbenedek/Afp


Evropska komisija je danes napovedala pismo madžarski vladi zaradi diskriminacijskih omejevalnih ukrepov, s katerimi želi Budimpešta preprečiti širjenje okužb z novim koronavirusom. Glavni pomislek Bruslja se nanaša na diskriminacijo na podlagi državljanstva, saj Madžarska dopušča izjemo za Poljake, Slovake in Čehe. V pismu, ki ga nameravata madžarski vladi poslati komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson in komisar za pravosodje Didier Reynders, komisija spomni na pomen integritete schengenskega prostora ter nediskriminacije državljanov in rezidentov EU pri uveljavljanju ukrepov na meji.
»Vsak ukrep, ki ni v skladu s temi temeljnimi načeli zakonodaje EU, bi bilo treba takoj umakniti,« sta izpostavila Johanssonova in Reynders v sporočilih na twitterju. Komisarja bosta madžarske oblasti pozvala k dodatnim informacijam.

Doslej je država z 10 milijoni prebivalcev poročala o dokaj nizkem številu okužb, v petek pa so oblasti v Budimpešti prvič potrdile več kot sto novih okužb v enem dnevu. Porast je še posebej zaskrbljujoč, ker se prav zdaj tudi na Madžarskem začenja novo šolsko leto. Skupaj so doslej sicer potrdili okoli 6150 okužb in več kot 600 smrti zaradi covida-19.

9.01 Hongkong ob kritikah začel množično testiranje na koronavirus

Hongkong je danes začel množično testiranje na novi koronavirus, a so pozivi k udeležbi deležni globokega nezaupanja med številnimi prebivalci, kritičnimi do kitajskega zatiranja gibanja za demokracijo. Brezplačno prostovoljno testiranje je del prizadevanj za zajezitev tretjega vala okužb, ki se je začel konec junija in je vodil v ponovno uvedbo številnih omejitev. Zaznamuje ga omejen odziv prebivalcev, saj v testiranju sodelujejo podjetja in zdravniki iz celinske Kitajske, v javnosti pa zaradi vladnega zatiranja prodemokratičnega gibanja vlada strah pred zbiranjem podatkov in DNK.

Od začetka registracije v soboto se je na testiranje prijavilo 510.000 ljudi - približno sedem odstotkov od 7,5 milijona prebivalcev Hongkonga. Danes zjutraj so že testirali približno 10.000 ljudi, vključno z vladnimi ministri.  Zdravstveni strokovnjaki sicer opozarjajo, da bi bilo za zadostno odkritje skritih prenosov in končanje novega vala epidemije potrebno testiranje vsaj petih milijonov ljudi. V Hongkongu so od konca januarja zabeležili nekaj več kot 4800 okužb, a okoli 75 odstotkov teh so odkrili od začetka julija.

7.45 Učenci in dijaki ob zaostrenih zdravstvenih ukrepih danes znova v šolo

Preberite več:
Ministrstvo: Končna odločitev o maskah je v rokah staršev
Začetek posebnega šolskega leta skozi objektiv naših fotografov​