Juncker bo podaljšal mandat v Bruslju

Zaradi zavrnitve treh komisarskih kandidatov bo komisarska ekipa Ursule von der Leyen začela delo z vsaj enomesečno zamudo.

Objavljeno
16. oktober 2019 16.49
Posodobljeno
16. oktober 2019 18.33
Jean-Claude Juncker bi moral končati delo v palači Berlaymont konec meseca, a zaradi zapletov z novimi komisarji bo še nekaj časa ostal na položaju. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
Bruselj – Nova evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen bo začela mandat z najmanj enomesečno zamudo. Razlog so zapleti pri sestavljanju njene komisarske ekipe, saj so bili trije kandidati zavrnjeni. Tako bo predvidoma še en mesec na čelu evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Evropski parlament bi moral glasovati o evropski komisiji prihodnjo sredo na plenarnem zasedanju v Strasbourgu. Če bi bila izvoljena, bi začela mandat 1. novembra  Vodje političnih skupin in predsednik evropskega parlamenta David Sassoli so danes razpravljali, kaj bodo naredili.  
 

Najhitreje 1. decembra


Po sestanku so pozvali k »hitremu imenovanju treh novih komisarskih kandidatov«. Poudarili so, da so pripravljeni na pravočasno izvolitev nove evropske komisije, ki bi omogočila začetek njenega dela 1. decembra.  

Evropski parlament bo sicer imel novembra dve plenarni zasedanji.

Ker ni nove evropske komisije, tudi ni mogoče o njen odločati, je bilo slišati iz krogov skupine Evropske ljudske stranke (EPP). Takoj ko bodo znani trije komisarski kandidati in njihovi resorji, bi lahko izpeljali zaslišanja v evropskem parlamentu. Ko bodo vsi uspešno opravili zaslišanja, bi lahko izpeljali glasovanje o celotni evropski komisiji. Tako naj bi bila najprej na potezi von der Leynova, so pojasnili

Kdo bodo novi kandidati iz Francije, Madžarske in Romunije, še ni znano. Budimpešta je sicer ponudila svojega stalnega predstavnika pri EU Olivérja Várhelyija, a izbor še ni gotov. V Romunija je padla socialistična vlada, novo naj bi sestavil Ludovic Orban, ki prihaja iz EPP.

image
REUTERS Emmanuel Macron in Ursula von der Leyen sta v ponedeljek opravila pogovore v Elizejski palači.  FOTO: Reuters

 

Užaljeni Macron


Največji zalogaj je ravnanje francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je padec njegove kandidatke Sylvie Goulard sprejel z nezadovoljstvom in užaljenostjo. Za Goulardovo je bil predviden močan resor, ki bi pokrival notranji trg, obrambo, digitalne storitve, vesolje industrijsko politiko.

Macron bo nadaljeval pogovore ob robu vrha EU nadaljeval pogovore. Novega komisarskega kandidata naj bi predlagal po njem. Zeleni so že opozorili na nesprejemljivost  ravnanja Macrona, ki zahteva jamstva, da bo za njegovega kandidata zbranih dovolj parlamentarnih glasov.