Ladja z rešenimi migranti čaka na božični čudež 

Po napovedih naj bi se vremenske razmere nad Sredozemskim morjem v prihodnjih dneh drastično poslabšale, zato ladja s 33 migranti na krovu evropske države prosi za dovoljenje za vplutje. 

Objavljeno
23. december 2018 14.54
Posodobljeno
23. december 2018 16.48
Samo letos je po podatkih Agencije za begunce Združenih narodov v poskusu prečkanja Sredozemskega morja do Evrope umrlo več kot 2200 migrantov. FOTO: Olmo Calvo/Afp
Ladja nemške nevladne organizacije Sea Watch 3, ki je s 33 migranti na krovu obtičala v Sredozemskem morju, želi pridi do dovoljenja za vplutje še pred božičem. Med rešenimi migranti so tudi ženske in otroci, za dovoljenje pa so zaprosili več držav, saj naj bi se vremenske razmere za božič drastično poslabšale.

Predstavnik organizacije Ruben Neugebauer je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil, da jih ne želi sprejeti nobena država. Po njegovih besedah sta jih doslej zavrnili Malta in Italija, saj vlade omenjenih držav ne želijo prevzeti odgovornosti za trenutne razmere. »Na vsak način bomo poskušali dobiti dovoljenje za vplutje, saj se bo po napovedih vreme 25. decembra poslabšalo. Vse evropske države tako pozivamo, naj v naslednjih 24 urah najdejo rešitev,« je še dodal Neugebauer.

image
FOTO: Olmo Calvo/Afp


Med rešenimi migranti so državljani Libije, Nigerije in Slonokoščene obale. Kljub poostreni politiki pa so ladji s 313 migranti, ki jih je španska nevladna organizacija Proactiva Open Arms v petek rešila na odprtem morju pred libijsko obalo, naposled le dovolili vplutje v špansko pristanišče. Španski zunanji minister je za tiskovno agencijo AP pojasnil, da sta vplutje jasno prepovedali tako Malta kot Italija, klic na pomoč pa je tudi s strani Francije, Tunizije in Libije ostal neuslišan. Sedaj plujejo proti pristanišču Algeciras blizu Gibraltarja, za kar bodo potrebovali pet do šest dni, kar pomeni, da bodo božič zelo verjetno preživeli na morju. »Pred nami so težki in naporni dnevi, a imamo vsaj jasen cilj in varno pristanišče za vplutje,« so še sporočili predstavniki organizacije Proactiva Opean Arms. 

Samo letos je po podatkih Agencije za begunce Združenih narodov v poskusu prečkanja Sredozemskega morja do Evrope umrlo več kot 2200 migrantov.