Le Maire: Protesti so katastrofa za francosko gospodarstvo

Francoski predsednik Emmanuel Macron se bo sestal s predstavniki politike, gospodarstva, sindikatov in lokalnih oblasti.

Objavljeno
09. december 2018 16.52
Posodobljeno
09. december 2018 18.35
FOTO: Reuters
Francoski predsednik Emmanuel Macron se bo jutri, po še enem protestnem koncu tedna, sestal s predstavniki politike, gospodarstva, sindikatov in lokalnih oblasti. V nagovoru naj bi se osredotočil na rumene jopiče, katere naj bi pozval k dialogu. »V teh težkih trenutkih za narod želi slišati njihov glas in predloge s ciljem njihove mobilizacije za delovanje,« so sporočili iz Elizejske palače.

Ob 10. uri bo sprejel predsednika senata Gerarda Larchera, predsednika narodne skupščine Richarda Ferranda, predsednika Sveta za gospodarstvo, okolje in družbo Patricka Bernasconija, predstavnike lokalnih oblasti, reprezentativnih zvez sindikatov ter delodajalskih združenj, piše STA.
 

Pridržanih 1220 protestnikov


Kot je sporočilo notranje ministrstvo je bilo včeraj na zaslišanje pripeljanih 1723 protestnikov, 1220 je bilo pridržanih. Ranjenih je bilo 135 oseb.

Macron se sooča s pritiskom s strani protestnikov, ki se borijo proti zvišanju življenjskih stroškov, predsedniku pa očitajo, da naredi premalo za reševanje neenakosti v francoski družbi.

image
FOTO: Reuters


Izgube v maloprodajnem sektorju


Francoski minister za gospodarstvo Bruno Le Maire je danes dejal, da protesti rumenih jopičev povzročajo katastrofo za trgovino in celotno francosko gospodarstvo, sploh ker potekajo v obdobju, ko pred prazniki trgovina sicer cveti. »Francozi zahtevajo enotnost naroda in pravico,« je dejal Le Maire, ki je prepričan, da bo Macron našel prave besede.

Maloprodajni sektor je prejšnji mesec izgubil prihodke v višini 1,1 milijarde dolarjev, je dejala predstavnica francoske maloprodajne zveze Sophie Amoros.

image
Razdejanje po včerajšnjih protestih. FOTO: Reuters


»Francija pa naj bi bila nosilka upanja in napredka v Evropi«


Kot je za CNN povedal strokovnjak za zunanjo politiko pri institutu Montaigne in nekdanji svetovalec Macronove kampanje Dominique Moisi, ni v krizi le francosko predsedstvo, ampak celotna prihodnost Evrope. »Čez nekaj mesecev bodo potekale evropske volitve, Francija pa naj bi bila nosilka upanja in napredka v Evropi. Kaj se bo zgodilo, če temu ne bo več tako? Če predsednik ni več zmožen posredovati tega sporočila?« se sprašuje Moisi, ki meni, da v kolikor Macronu spodleti, lahko prihodnost Francije doleti usoda italijanskega predsedstva, kar pa je precej bolj resna zadeva, ker »imamo centralizirano državo, ki igra pomembno vlogo pri vzpostavljanju ravnotežja znotraj Evrope.«

image
Po navedbah notranjega ministrstva so včeraj po vsej državi prijeli 1723 protestnikov, od tega so jih 1220 pridržali .FOTO: AP



 

Zunanji minister pozval Trumpa, naj se ne vmešava


Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je ameriškega predsednika Donalda Trumpa danes pozval, naj se vzdrži komentarjev na račun francoskih protestov in naj se ne vmešava v francosko notranjo politiko. Kot je še povedal, mu oba z Macronom sporočata, naj njihov narod pusti pri miru, saj se tudi Francija ne vmešava v ameriške razprave. Na Trumpove opazke so se kritično odzvali tudi drugi francoski politiki.

image
Včeraj se je protestov po vsej državi udeležilo okoli 136.000 ljudi, od tega 10.000 v Parizu. FOTO: AFP


Ameriški predsednik je namreč včeraj na tviterju zapisal, da so protesti zelo žalostni ter pozval francosko vlado, naj odstopi od pariškega podnebnega sporazuma iz leta 2015 in denar vrne ljudem v obliki nižjih davkov.