Makedoniji Nato, premieroma nobel za mir?

Ratifikacija pristopa Makedonije k zvezi Nato: Po napovedih bi lahko čez leto dni postala polnopravna članica zavezništva.

Objavljeno
28. januar 2019 16.30
Posodobljeno
28. januar 2019 16.30
Nominacija Aleksisa Ciprasa (levo) in Zorana Zaeva za Nobelovo nagrado za mir bi lahko dobila široko podporo evropskih politikov. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters
Po napovedih generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga bi lahko Severna Makedonija čez približno leto dni postala polnopravna članica zavezništva. Odločitev o začetku pristopnih pogajanj bi lahko bila sprejeta že junija.

Jens Stoltenberg je poudaril, da je ratifikacija sporazuma o imenu Makedonije v grškem parlamentu pomemben prispevek k stabilnosti in blaginji celotne regije. Za bruseljski Politico je pojasnil, da je ratifikacija pristopa Makedonije k Natu odvisna od 29 parlamentov, nazadnje je proces pristopanja k zavezništvu trajal približno leto dni. To je bil pristop Črne gore k Natu, ki je bil končan leta 2017.


Primer sprave za Evropo


Po mnenju evropskega komisarja za širitev Johannesa Hahna privlačnost EU še vedno deluje, ker prinaša stabilnost in blaginjo v regiji v času, ko se povečujejo destabilizirajoče sile. Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker, visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini in Hahn so v skupni izjavi zapisali, da sta Makedonija in Grčija izkoristili edinstveno priložnost, ki je primer sprave za Evropo kot celoto in bo dala zagon evropski perspektivi regije.

Da je čas, da EU izpolni obljube in obveze, so prepričani številni evropski poslanci. Tako menita tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz in nemški zunanji minister Heiko Maas. Čeprav javnomnenjske ankete ne kažejo dobro grškemu premieru Aleksisu Ciprasu, se je po mnenju mnogih zapisal v zgodovino, ne glede na to, ali bo ponovno izvoljen za predsednika vlade.

Voditelji socialdemokratov, zelenih in Združene evropske levice, Udo Bullmann, Ska Keller in Gabbi Zimmer, so podprli predlog nobelovke Wided Bouchamaoui, da Ciprasa in makedonskega premiera Zorana Zaeva nominirajo za Nobelovo nagrado za mir za leto 2019. Wided Bouchamaoui je ob predstavitvi nominacije poudarila, da je sporazum Skopja z Atenami model za reševanje problemov in sporočilo, da je dialog mogoč. Po oceni analitikov bodo nominacijo podprli tudi drugi evropski politiki.


Grški veto na članstvo v EU?


Vprašanje je, ali bosta državi normalizirali odnose, ali bo Grčija ratificirala pristop Makedonije k Natu in ali ji bo pomagala pri vstopu v EU. Po napovedih bo Grčija potrdila protokol o članstvu Makedonije v zvezi Nato do sredine februarja. Tu se predvidljivost zgodbe konča. Za usodo sporazuma bo pomembno, kdo bo zmagal na predčasnih ali jesenskih rednih parlamentarnih volitvah v Grčiji.

Prvak največje opozicijske stranke Nova demokracija Kiriakos Micotakis je napovedal, da bo Grčija dala veto na članstvo Makedonije v EU, če bo po volitvah izvoljen za premiera. Sporazumu nasprotujejo številne grških stranke, od skrajno desne Zlate zore do komunistov. Neznanka je tudi izid volitev v Makedoniji, kjer je prav tako velik odpor do sporazuma.

Najverjetneje bodo stranke v obeh državah sčasoma sprejele novo realnost. Makedonija bo članica Nata, odpiranje gospodarstva in kulturna izmenjava pa bi lahko vzpostavili večje zaupanje med Skopjem in Atenami. Prvi bodo pod pritiskom nujnih reform, da bi ujeli zadnji vlak za EU, drugi pa pod težo varčevalnih ukrepov.