Osumljeni umora Walterja Lübecka priznal krivdo  

Policija je prijela še dva osumljenca - preprodajalca orožja in posrednika, ki naj bi pri umoru pomagala.

Objavljeno
27. junij 2019 10.39
Posodobljeno
27. junij 2019 15.39
Leta 2015, ko je v Nemčijo na vrhuncu begunske krize prišlo skoraj milijon prosilcev za azil, se je Lübeck zavzemal za pravice beguncev.FOTO: Swen Pfortner/AFP
Be. B.
Be. B.
Po tem, ko so po umoru vodje mestne uprave Kassla Walterja Lübecka na začetku meseca junija po dobrih desetih dneh  osumljenca, skrajnega desničarja, prijeli, je po besedah notranjega ministra Horsta Seehoferja ta včeraj umor priznal, poroča Reuters. Informacije morilca pa so pomagale na sledi še dvema drugima osumljencema, ki naj bi pri umoru pomagala, navaja Spiegel.

Po njihovih informacijah je prvi osumljenec trgovec z orožjem iz Severnega Porenja–Vestfalije, drugi pa naj bi bil posrednik med morilcem in preprodajalcem orožja iz Kassla. Oba je policija aretirala in izvaja preiskavo; pred sodnike bosta prevedena zaradi pomoči pri umoru. Policija je našla tudi orožje, in sicer po namigu morilca S. Ernsta. Kot navaja Reuters, je sicer ta dejal, da je umor izvedel sam, a je Seehofer zatrdil, da bo policija s preiskavo vseeno nadaljevala.

Sodnik Peter Frank je predstavnikom v parlamentu povedal, da je osumljeni – simpatizer skrajne desnice – priznal, da je umoril lokalnega promigrantskega politika. Njegov umor pa je med drugim sprožil številna vprašanja, ali Nemčija dela dovolj v boju proti ekstremističnim skupinam, po tem, ko so leta 2011 prišli na sled neonacistični skupini (NSU), katere člani so med letoma 2000 in 2007 umorili osem Turkov, Grka in nemško policistko.

image
Policija ob hiši, kjer je bil umorjen lokalni politik. FOTO: Ralph Orlowski/Reuters


Petinšestdesetletnega Lübecka so našli mrtvega 3. junija ob enih ponoči na terasi njegovega doma v kraju Wolfhagen blizu Kassla v nemški zvezni deželi Hessen. Z ročno pištolo je bil od blizu ustreljen v glavo.