Umor lokalnega politika verjetno povezan s skrajno desnico

Leta 2015, ko je v Nemčijo na vrhuncu begunske krize prišlo skoraj milijon prosilcev za azil, se je zavzemal za pravice beguncev.

Objavljeno
17. junij 2019 13.26
Posodobljeno
17. junij 2019 17.26
Portret umorjenega politika Walterja Lübecka. FOTO: AFP
STA
STA
Nemško zvezno tožilstvo je prevzelo primer umora migrantom naklonjenega politika CDU v mestu Kassel, vodje mestne uprave Walterja Lübecka, so danes sporočili s tožilstva. Policija je v nedeljo prijela osumljenca, ki je domnevno politika ubil v začetku meseca. Po poročanju medijev gre menda za skrajnega desničarja.

Iz urada zveznega tožilstva so sporočili, da so prevzeli primer, potem ko je policija v povezavi z umorom v nedeljo prijela 45-letnega moškega. Glede na to, da se zvezno tožilstvo v Nemčiji ukvarja z zločini, povezanimi s političnimi in verskimi skrajneži, francoska tiskovna agencija AFP ocenjuje, da bi lahko šlo za sum političnega umora.

image
Hiša, kjer je bil umorjen. FOTO: AFP


Petinšestdesetletnega Lübecka so našli mrtvega 3. junija ob enih ponoči na terasi njegovega doma v kraju Wolfhagen blizu Kassla v nemški zvezni deželi Hessen. Z ročno pištolo je bil od blizu ustreljen v glavo. Hessenski tožilec Horst Streiff je takrat pojasnil, da ni dokazov, ki bi kazali na samomor tega člana Krščansko-demokratske unije (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel.

Leta 2015, ko je v Nemčijo na vrhuncu begunske krize prišlo skoraj milijon prosilcev za azil, se je zavzemal za pravice beguncev, s tem pa vzbudil jezo skrajnih desničarjev.

Oblasti so sporočile, da so osumljenca aretirali na podlagi analize DNK in da je danes nastopil pred preiskovalnim sodnikom v Kasslu. Morebitnega motiva sprva niso želeli komentirati, nato pa so potrdili, da je umor verjetno povezan s skrajno desnico.

»V trenutni fazi preiskave domnevamo, da je v ozadju umora skrajno desničarski motiv,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal predstavnik tožilstva. Do tega sklepa so prišli na podlagi preteklega delovanja in izjav 45-letnega osumljenca. Vendar pa za zdaj ni informacij, da bi osumljenec deloval kot del organizirane skrajno desničarske mreže.

image
FOTO: AFP


Časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung je poročal, da osumljenec prihaja s »skrajno desne scene«. Tudi Bild je poročal o njegovih morebitnih povezavah s skrajno desnico v tem mestu na zahodu Nemčije.

Po njegovi smrti je bilo na družbenih medijih, povezanih s skrajnimi desničarji, objavljenih več sto objav, v katerih so izražali navdušenje nad njegovo smrtjo.

Umore v Nemčiji praviloma preiskujejo tožilci zveznih dežel, nemški zvezni tožilci pa primere, ki so povezani s terorizmom, ter umore posameznikov, ko so posledice »posebnega pomena«, navaja nemška tiskovna agencija DPA.