Najstnik oslepel, ker je jedel zgolj čips in ocvrt krompirček

V Veliki Britaniji obravnavajo primer 17-letnika, ki je oslepel zaradi pomanjkanja vitamina B12.

Objavljeno
04. september 2019 14.09
Posodobljeno
04. september 2019 14.09
Prehransko optično nevropatijo, ki jo ima 17-letnik, je sicer mogoče zdraviti, če se jo odkrije zgodaj. V nasprotnem primeru začnejo živčna vlakna odmirati in je povzročena škoda lahko trajna. FOTO: Midva kuhava
S. P.
S. P.
Strokovnjaki opozarjajo na negativne posledice ekstremno izbirčne diete, potem ko je 17-letnik oslepel, ker se je vse od osnovne šole prehranjeval zgolj s čipsom znamke Pringles in ocvrtim krompirčkom, občasno tudi z belim kruhom in salamo oziroma klobasami, poroča britanski BBC.

Preiskave so pokazale, da čeprav ni bil čezmerno težak, je zaradi svoje motnje pri vnosu hrane v organizem trpel za hudim pomanjkanjem vitamina D, bakra in selena ter podhranjenostjo.

Težave z zdravjem so pri najstniku, ki ostaja neimenovan, zdravniki začeli opažati že pri njegovih 14 letih. Bil je nenehno utrujen in slaboten. Takrat so mu diagnosticirali pomanjkanje vitamina B12 in mu predpisali vitaminske dodatke. Predpisane terapije se ni držal, še naprej pa je vztrajal pri škodljivi dieti.

image
Ni bil pretežak oziroma prelahek, vendar je bil zaradi svoje motnje prehranjevanja v obliki izogibanja oziroma omejevanja vnosa hrane močno podhranjen. FOTO: Arhiv

 
Po treh letih so ga zaradi napredujoče izgube vida napotili k bristolski strokovnjakinji za oči dr. Denize Atan, ki je situacijo komentirala z besedami: »Njegova dnevna prehrana je bila porcija rib in čipsa iz bližnje trgovine. Privoščil si je še prigrizke v obliki čipsa, včasih tudi kos belega kruha in rezino šunke. Izogibal pa se je vsakršnemu sadju in zelenjavi.« Dodala je še, da se njegov odpor do druge hrane skriva v teksturah oziroma občutkih v ustih, ki »jih resnično ni mogel zaužiti«.
 

​Optično nevropatijo je mogoče zdraviti, če se odkrije pravočasno

 
Tehtnica ni kazala, da bi bil najstnik pretežek ali imel premalo kilogramov, je bil pa zaradi motnje prehranjevanja v obliki izogibanja oziroma omejevanja vnosa hrane močno podhranjen. »Iz kosti je izgubil vse minerale, kar je za fanta njegove starosti res pretresljivo,« je dejala njegova zdravnica.

Dnevno potrebujemo približno 2,5 mikrograma vitamina B12, ki ga lahko dobimo le iz hrane živalskega izvora – mesa, mleka, jajc, sira in rib. Zato ga pogosto primanjkuje vegetarijancem in veganom, socialno ogroženim, starejšim in alkoholikom. Pomanjkanje vitamina B12 preprečimo z zadostnim vnosom s hranili ali prehranskimi nadomestki. Znaki ob pomanjkanju vitamin B12 so predvsem posledica slabokrvnosti (bledica, vnetje jezika, izguba apetita, utrujenost, zaspanost, manjša zmogljivost, težje dihanje) in nevrološke prizadetosti (periferno in centralno živčevje – hrbtenjača, mali možgani).


Ponovno so mu dali vitaminske nadomestke in ga napotili k dietetiku ter specialistični skupini za duševno zdravje. Zdravniki so ga glede na kriterij izgube vida označili za slepega. »Na sredini vidnega polja ima dve slepi pegi. To pomeni, da ne more več voziti, zelo težko bo tudi bral, gledal televizijo in prepoznaval obraze,« je pojasnila okulistka in dodala, da bo kljub temu lahko hodil sam, saj ima dobro ohranjen stranski vid.

Prehransko optično nevropatijo, ki jo ima 17-letnik, je sicer mogoče zdraviti, če se jo odkrije zgodaj. V nasprotnem primeru začnejo živčna vlakna odmirati in je povzročena škoda lahko trajna.
 

​Na vitamin B12 morajo biti pozorni tudi vegani


Okulistka Atanova je dejala, da so tovrstni primeri redki, je pa ob tej priložnosti nagovorila starše, katerih naloga je, da se zavedajo potencialne škode, ki jo lahko povzroči izbirčnost pri hrani, in pravočasno poiščejo pomoč strokovnjakov.

image
Zdravnica je opozorila, da multivitaminske tablete lahko učinkujejo kot dopolnilo, niso pa nadomestilo za zdravo prehranjevanje. FOTO: Jure Eržen/Delo


Staršem je svetovala, da »ne smejo biti pretirano zaskrbljeni zaradi izbirčnega prehranjevanja svojega otroka, namesto tega naj na jedilnik raje vnesejo eno ali dve novi živili vsak dan«. Opozorila je tudi, da multivitaminske tablete lahko učinkujejo kot dopolnilo, niso pa nadomestilo za zdravo prehranjevanje. »Veliko bolje je vitamine jemati ob pestrem in uravnoteženem prehranjevanju, saj je lahko prevelika količina zaužitih vitaminov, med drugim vitamina A, za organizem škodljiva,« je jasna zdravnica.

Povedala je še, da se tudi pri veganih čez čas lahko pojavi pomanjkanje vitamina B12, kar povzroči težave z vidom, če mesa ustrezno ne nadomestijo. »Eden izmed načinov je žlahtni kvas,« je še predlagala.