Neliberalci vseh dežel, združite se!

Po besedah ameriškega diplomata bi si Donald Trump želel vladati tako kot njegov današnji gost.

Objavljeno
13. maj 2019 07.31
Posodobljeno
13. maj 2019 09.45
Madžarski premier Viktor Orbán je zadnji od voditeljev višegrajske četverice, ki jih je v Beli hiši sprejel Trump. Foto: Reuters
V Washingtonu je bilo slišati veliko kritik, ker je ameriški predsednik Donald Trump povabil na obisk »neliberalnega« madžarskega premiera Viktorja Orbána.

Glede na številna srečanja ameriškega predsednika s svetovnimi državniki, ki nimajo veliko skupnega z demokracijo, je današnji obisk madžarskega premiera v Beli hiši dvignil presenetljivo veliko prahu ne le v medijih, temveč tudi med politiki z obeh strani ameriškega političnega spektra. »Melodija, ki jo igra Orbán, je grožnja mednarodni varnosti. Ta človek nima kaj delati v Ovalni pisarni,« sta za Washington Post zapisala nekdanji uradnik na zunanjem ministrstvu Rob Berschinski in profesor mednarodnih študij Hal Brands. Avtorja sta naštela številne trdorokce, s katerimi Trump prijateljuje, a celo med takšnimi, kakršni so Vladimir Putin, Kim Džong Un, Recep Tayyip Erdoğan in Abdel Fatah al Sisi, po njunem mnenju Orbán izstopa, saj je v zadnjih devetih letih dosegel takšne protidemokratske »uspehe«, o kakršnih lahko Trump zgolj tvita.
 

Pismo Trumpu


Zaradi obtožb o Orbánovem uvajanju »neliberalne« demokracije, njegovih antisemitskih izjavah in ksenofobičnih stališčih so Trumpovemu srečanju nasprotovali demokratski kongresniki iz odbora za mednarodno politiko. Njihovi kolegi iz »zgornjega« kongresnega doma so konec tedna napisali predsedniku pismo, v katerem so izrazili zaskrbljenost zaradi nazadovanja demokracije na Madžarskem, Trumpa pa opomnili, česa ne sme pozabiti povedati gostu.

Orbán je v zadnjih devetih letih dosegel takšne protidemokratske »uspehe«, o kakršnih lahko Trump zgolj tvita.


Kot prvo točko so navedli razgradnjo madžarske demokracije, ki so jo ponazorili z opozorili številnih mednarodnih ustanov o skrb vzbujajočih spremembah v volilnem sistemu, pravni državi ter medijski in gospodarski svobodi. Po besedah ameriškega veleposlanika v Budimpešti Davida Cornsteina je madžarski »neliberalizem« in to, kako ga opredelimo, vprašanje osebnih pogledov Američanov in njihovega predsednika. »A ker poznam predsednika že dobrih 25 ali 30 let, vam lahko povem, da bi mu bilo všeč delati v razmerah, kakršne ima Orbán, a jih nima,« je za revijo Atlantic povedal diplomat, ki se javno hvali, da ima največ zaslug za današnji obisk madžarskega premiera v ZDA.

V drugi in tretji točki pisma, ki so ga poleg republikanskega predsednika senatnega odbora Jamesa Rischa podpisali še njegov strankarski kolega Marco Rubio ter demokrata Robert Menendez in Jeanne Shaheen, predstavniki ljudstva opozarjajo Trumpa na nevarne povezave med Budimpešto in Moskvo ter na madžarsko nasprotovanje pridružitvi Ukrajine Natu. Prav te ameriške kritike bodo del pogovorov med voditeljema, so že pred tem sporočili iz Bele hiše. Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je namreč že februarja opozoril Madžare, da »avtoritarna Rusija ne bo nikoli podprla svobode in suverenosti manjših narodov«, Washington pa moti tudi prodor kitajske tehnologije na madžarski trg.
 

Zadnji višegrajčan


Kar nekaj komentarjev je bilo o tem, da je Orbánov obisk del ameriške strategije, kako z druženjem z »izobčenim« madžarskim politikom in somišljenikom o migraciji razcepiti staro celino, drugi so govorili, da je tik pred volitvami v evropski parlament povabilo svojevrstna podpora madžarskemu premieru, ki je julija 2016 prvi med voditelji EU podprl Trumpa. A če je bilo vabilo zahvala, je prišlo zelo pozno, saj je Orbán zadnji od voditeljev višegrajske četverice, ki jih je v Beli hiši sprejel sedanji predsednik. Poljski predsednik Andrzej Duda je bil pri njem septembra, češki premier Andrej Babiš marca, njegov slovaški kolega Peter Pellegrini pa pred nekaj dnevi. Nekateri analitiki so opozorili, da je obisk tudi posledica pred kratkim sklenjenega sporazuma o vojaškem sodelovanju med državama ter dveh obetajočih se ameriških poslov: prodaje raketnih izstrelkov srednjega dosega in utekočinjenega plina Madžarom.