Velika protimigracijska prijatelja

Trump pohvalil gosta, ker je »zavaroval« Madžarsko.

Objavljeno
13. maj 2019 21.56
Posodobljeno
13. maj 2019 21.56
Srečanje, med katerim je Trump pohvalil gosta, ker je postavil »ovire« in zavaroval krščanske skupnosti, je vzbudilo veliko zanimanja. Foto: Leah Millis/Reuters
»V veliko čast mi je sprejeti gospoda Orbána, ki je opravil odlično delo, da je zagotovil Madžarski varnost … Tako kot jaz je tudi on malce kontroverzen ... a zelo spoštovan po Evropi,« je danes ameriški predsednik Donald Trump pozdravil madžarskega premiera Viktorja Orbána. Ta je odvrnil, da je vesel srečanja, in poudaril, da na nezakonito priseljevanje gleda enako kot gostitelj.

Srečanje, med katerim je Trump pohvalil gosta, ker je postavil »ovire« in zavaroval krščanske skupnosti, je vzbudilo veliko zanimanja tudi zato, ker madžarski voditelj že dolgo ni bil na obisku pri ameriškem predsedniku. Zadnji je bil leta 2005 v Beli hiši Ferenc Gyurcsány, ki zdaj vodi opozicijsko demokratsko koalicijo, Orbána pa je zadnjič povabil v goste še Bill Clinton davnega leta 1998, ko je takrat 35-letni madžarski gost, ki je prvič prevzel vodenje vlade, veljal za liberalnega reformista. Od takrat se je precej spremenilo.

Prejšnja ameriška administracija se ni hotela niti pogovarjati z madžarsko politično vrhuško, ki ji je očitala podobne nedopustne posege v demokratični sistem, pravno državo in svobodo izražanja, zaradi katerih postaja čedalje večja izobčenka na stari celini tako madžarska država kot njena vladajoča stranka Fidesz. »Obamova administracija in zunanje ministrstvo sta izločila Orbána. On je človek, ki ga je Trump skrbno spremljal,« je za Politico povedal nekdanji »glavni strateg« Bele hiše Steve Bannon. Ta »guru« politične propagande je pred časom razglasil Orbána za »Trumpa pred Trumpom«, pred enim letom pa za časnik New York Times označil madžarskega premiera za »junaka« in »v tem trenutku najpomembnejšega tipa na sceni«.

V reviji Foreign Affairs ugotavljajo, da ne glede na razlike v pogledih na Kitajsko, Rusijo in Ukrajino Trumpa in Orbána druži verjetje v skupne zamisli: mednarodno protimigracijsko zavezništvo in razdor v EU. »Trump je nemara bližje Orbánu kakor zunanji politiki lastne administracije,« je zapisala Kim Lane Scheppele z univerze Princeton. Po njenem mnenju je razlika med politikoma v tem, da je Orbán precej bolj uspešen v izpolnjevanju predvolilnih obljub. »On je pravnik, tako tudi ukrepa in deluje po zakonu,« je dejala. Po njenih besedah Orbánu uspeva sprejemati zakonodajne reforme, s katerimi »dejansko ustvarja pravni okvir, ki vsakogar ujame v svojo mrežo«.

Ta »mreža« je tako uspešna, da vzbuja zavist pri marsikaterem političnem voditelju. »Orbán uporablja jezik, ki je kot nekakšen žvižg psu ne le v njegovi državi, temveč tudi za avtokrate in desničarske nacionaliste povsod po svetu,« je pojasnila profesorica Scheppele. Po njenih besedah je madžarskemu voditelju vsem pred očmi uspelo sredi Evrope vzpostaviti »avtokratski režim, v katerem zmaguje na nečem, kar izgleda kot prave volitve, in sprejema nekaj, kar izgleda kot pravi zakoni. Zato bi radi tudi ostali avtokrati vedeli, kako to narediti«. Demokratski senator Bernie Sanders je na svojem twitterju zapisal, da tako kot Viktor Orbán na Madžarskem tudi Donald Trump v ZDA uničuje demokracijo. »Predsednik ZDA bi se moral boriti za demokratične vrednote, ne pa gostiti voditelje, ki jih zavračajo,« je dodal Sanders.