Bruselj predlaga skupen zemljevid zelenih, oranžnih in rdečih območij

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.

Objavljeno
04. september 2020 06.51
Posodobljeno
04. september 2020 17.28
Evropska komisija v povezavi z obravnavo ljudi, ki prihajajo z rdečih območij, poudarja, da nobena članica ne bi smela zavrniti vstopa nobenemu državljanu EU, in priporoča, naj bo prednostni ukrep testiranje, ne karantena. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Špela Javornik, Vojko Urbančič, STA
Špela Javornik, Vojko Urbančič, STA
GLAVNI POUDARKI:
  • V Braziliji je število okuženih preseglo štiri milijone.
  • V četrtek so v Sloveniji ob 1733 testiranjih potrdili 47 okužb z novim koronavirusom.
  • Na Hrvaškem so potrdili 334 novih okužb s koronavirusom, ena oseba je umrla.


16.20 Bruselj predlaga enoten »barvni semafor tveganih območij«

Evropska komisija je danes predlagala, kako naj se članice EU izognejo ukrepom za omejitev potovanj zaradi covida-19, ki povzročajo kaos in nezadovoljstvo med ljudmi. Med drugim članice poziva, naj vsak četrtek obvestijo o morebitnih novih omejevalnih ukrepih, ki naj jih nato uvajajo ob ponedeljkih. Številne članice zaradi pandemije novega koronavirusa omejujejo potovanja z zelo različnimi in spreminjajočimi se ukrepi, zato ljudje pogosto ne vedo, kam in pod katerimi pogoji lahko potujejo.

Komisija je danes predlagala priporočila za bolj usklajeno ukrepanje, ki naj bi zagotovilo več jasnosti in predvidljivosti. Štiri ključna priporočila so: članice naj opredelijo enotna merila za uvajanje omejitev, enoten barvni semafor tveganih območij in enoten pristop pri obravnavi ljudi, ki prihajajo z najbolj tveganih območij, zlasti glede testiranja in karantene, ter naj jasno in pravočasno obveščajo javnost. V povezavi z obravnavo ljudi, ki prihajajo z rdečih območij, komisija poudarja, da nobena članica ne bi smela zavrniti vstopa nobenemu državljanu EU, in priporoča, naj bo prednostni ukrep testiranje, ne karantena.

14.42 Ruski raziskovalci poročali o uspešnih testiranjih ruskega cepiva

Prostovoljci, ki so sodelovali pri zgodnjih testiranjih ruskega cepiva proti novemu koronavirusu, so razvili protitelesa brez resnih neželenih stranskih učinkov, piše v študiji, ki jo je objavila medicinska revija Lancet. Strokovnjaki sicer opozarjajo, da sta bili testiranji premalo obsežni, da bi lahko dokazali varnost in učinkovitost cepiva.

Rusija je minuli mesec sporočila, da je razvila cepivo proti novemu koronavirusu, ki je že dobilo odobritev. To je vzbudilo zaskrbljenost med zahodnimi znanstveniki zaradi pomanjkljivih podatkov o varnosti cepiva, nekateri so tudi opozorili, da bi bilo pretirano hitenje s cepivom nevarno.

Rusija je zavrnila kritike, češ da poskušajo spodkopati raziskave ruskih znanstvenikov. V študiji, objavljeni v reviji Lancet, so ruski raziskovalci poročali o dveh manjših testiranjih, v katerih je sodelovalo po 38 zdravih odraslih, starih od 18 do 60 let, ki so bili cepljeni v dveh delih.

14.31 WHO ne pričakuje razširjenega cepiva proti covidu-19 pred sredino leta 2021

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da pred sredino leta 2021 ne pričakuje splošno razširjenega cepiva proti covidu-19.»Kot veste, je večje število kandidatov za cepiva vstopilo v tretjo fazo preizkušanja. Vemo za najmanj šest do devet cepiv, ki so opravila že zelo dolgo raziskovalno pot,« je povedala tiskovna predstavnica WHO Margaret Harris.
»Vendar pa po realistični časovnici ne pričakujemo, da bi imeli splošno razširjeno cepivo pred sredino prihodnjega leta,« je dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Pojasnila je, da tretja faza kliničnega testiranja vzame veliko časa, ker morajo znanstveniki preveriti, ali je cepivo učinkovito in varno. V tretji fazi cepivo množično preizkušajo na ljudeh.

13.38 Orbán brani zaprtje madžarskih meja za tujce

Madžarski premier Viktor Orbán je danes zagovarjal zaprtje madžarskih meja za tujce, ki je naletelo na kritike Evropske unije. Zatrdil je, da bo EU kmalu sledila madžarskemu zgledu. Bruselj je bil sicer do Budimpešte kritičen predvsem, ker izjeme pri prehajanju meja veljajo samo za potnike iz Češke, Poljske in Slovaške.  

Na Madžarskem so sicer v zadnjih 24 urah potrdili rekordnih 459 novih okužb s koronavirusom, skupaj 7382. Umrl pa je še en bolnik s covidom-19, skupaj 621. Trenutno je v državi okuženih 2817 ljudi. 120 jih je v bolnišnicah, od tega jih osem potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja.

13.01 V Avstriji zagnali semafor za lokalne ukrepe proti covidu-19

V Avstriji so danes začeli uporabljati semafor za opozarjanje na tveganje za okužbo z novim koronavirusom. Rumeno luč, kar pomeni srednje tveganje, so določili za mesta Dunaj, Gradec in Linz ter okraj Kufstein na Tirolskem, preostala območja v Avstriji ostajajo zelena. Rumena barva med drugim pomeni zaostritev pravil glede nošenja mask.

Sistem semaforja, ki so ga začeli uporabljati danes, ima štiri barve. Zelena pomeni nizko tveganje za okužbo, rumena srednje, oranžna visoko, rdeča pa zelo visoko. Rdeča barva tudi pomeni najostrejše ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa.
Nov sistem ljudem nudi dober pregled nad razvojem epidemije covida-19 na regionalni ravni, je na današnji novinarski konferenci povedal avstrijski kancler Sebastian Kurz.

image
FOTO: Georg Hochmuth/AFP


Po celotni Avstriji je treba sicer že zdaj nositi maske na sredstvih javnega prevoza, v trgovinah z živili, na bencinskih črpalkah, poštah in bankah, v lekarnah in zdravstvenih ustanovah. Nositi pa jih morajo tudi zaposleni v drugih trgovinah, kjer ni mogoče ohranjati ustrezne razdalje. Rumena barva na semaforju pa določa posebna pravila tudi za šole, ki se bodo na vzhodu države znova odprle v ponedeljek. Učitelji in učenci bodo morali maske nositi, ko ne bodo v razredu. Te pa bodo obvezne tudi za starše, ki bodo v šolo spremljali otroke.

V Avstriji so sicer v zadnjih 24 urah potrdili 357 novih okužb z novim koronavirusom, skupaj pa več kot 28.700.

image
Kršitelja ukrepa osamitve ali karantene kaznujejo z globo v višini od 400 do 4000 evrov. FOTO: Jure Eržen/Delo


11.43 Trenutno aktivnih več kot 9000 karantenskih odločb

Ministrstvo za zdravje je do četrtka skupno izdalo 62.650 karantenskih odločb, trenutno jih je aktivnih še okoli 9060. Od uvrstitve Hrvaške na rdeči seznam 22. avgusta so ob prestopu meje izdali okoli 8310 karantenskih odločb in okoli 750 odločb za visoko rizične tesne kontakte. Nadzor nad spoštovanjem karantenskih odločb opravlja zdravstveni inšpektorat. Po zakonu o nalezljivih boleznih kršitelja ukrepa osamitve ali karantene kaznujejo z globo v višini od 400 do 4000 evrov.

10.11 V četrtek ob 1733 testiranjih potrdili 47 okužb z novim koronavirusom



V četrtek so v Sloveniji potrdili 47 okužb s koronavirusom, opravili pa so 1733 testiranj, je sporočila vlada po twitterju. Novih smrti v četrtek ni bilo, število umrlih bolnikov s covidom-19 tako ostaja 134. Skupaj so okužbo z novim koronavirusom doslej potrdili pri 3079 osebah. Hospitaliziranih je 24 bolnikov, trije so na intenzivni negi, iz bolnišnice pa so odpustili štiri osebe. V Sloveniji je trenutno aktivno okuženih 505 ljudi, prikazujejo podatki na sledilniku covida-19. V Sloveniji so skupaj opravili 163.865 testiranj, v četrtek pa največ dnevno doslej.



Novi primeri okužb so ponovno precej razpršeni po državi, potrdili so jih v 29 občinah. Kot kažejo podatki Sledilnika za covid-19, so v četrtek največ novih primerov, deset, potrdili v ljubljanski občini, po tri pa v občini Sevnica in Šentjur. Deset oseb, pri katerih so v četrtek potrdili okužbo, je starih med 25 in 34 let, devet pa jih je iz starostne skupine od 35 do 44 let. 13 okužb so našteli pri mlajših od 24 let.

10.10 Na Hrvaškem potrdili 334 novih okužb s koronavirusom

V zadnjih štiriindvajsetih urah so na Hrvaškem potrdili 334 novih primerov okužb s koronavirusom, zaradi bolezni covid-19 je umrla ena oseba. Po pisanju portala Index.hr so trenutno aktivno okužene 2703 osebe, od tega jih je 283 hospitaliziranih, 15 bolnikov je na respiratorjih. 

Doslej so na Hrvaškem potrdili 11.428 okužb, 8530 ljudi je okrevalo, skupno je umrlo 195 oseb. V samoizolaciji je trenutno 9042 oseb. Do danes so testirali 179.838 ljudi, v zadnjih štiriindvajsetih urah 4492.

Skupni podatki za celotno državo, ki jih objavlja nacionalni štab civilne zaščite vsak dan ob 10. uri, se sicer ne ujemajo vselej s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov. Za zdaj je največ primerov v splitsko-dalmatinski županiji, v kateri so potrdili 105 na novo okuženih. V istrski županiji so potrdili tri nove primere.

9.23 Berlusconija po okužbi s koronavirusom prepeljali v bolnišnico

Nekdanjega italijanskega premiera Silvia Berlusconija, ki je okužen z novim koronavirusom, so v četrtek zvečer preventivno prepeljali v bolnišnico v Milanu, so sporočili njegovi sodelavci. Njegovo zdravstveno stanje sicer ni skrb vzbujajoče. Kot so v četrtek poročali italijanski mediji, so bili na testiranjih na novi koronavirus pozitivni tudi njegova partnerka, 30-letna Marta Fascina, ter dva od njegovih petih otrok, 31-letni Luigi in 36-letna Eleonora.

8.37 Na Novi Zelandiji prva smrtna žrtev covida-19 po treh mesecih

Na Novi Zelandiji je danes covid-19 terjal prvo smrtno žrtev po več kot treh mesecih. Umrl je moški v 50. letih, ki je spadal v skupek okuženih drugega vala epidemije, ki se je prejšnji mesec po 102 dneh brez prenosa virusa znotraj skupnosti pojavil v prestolnici države, Aucklandu. Na Novi Zelandiji je to prva smrtna žrtev covida-19 po treh mesecih.

7.42 V Indiji že drugi dan zapored potrdili več kot 80.000 dnevnih okužb

Doslej so v Indiji potrdili 3,94 milijona okužb, kar pomeni, da se je najbolj prizadeta država v Aziji po številu močno približala Braziliji, ki ima za ZDA največ primerov na svetu. Podatki indijskega ministrstva za zdravje kažejo, da so v Indiji potrdili dnevni skok s kar 83.341 okužbami, za posledicami bolezni covid-19 pa je v zadnjem dnevu umrlo 1096 ljudi, skupaj pa 68.472.

image
Sanitarni delavec med razkuževanjem vlaka v okviru priprav na ponovno odprtje železniške postaje po vladni odločitvi rahljanja ukrepov. FOTO: Arun Sankar/AFP


7.24 V Braziliji število okuženih preseglo štiri milijone 

V Braziliji so potrdili več kot štiri milijone primerov s koronavirusom, od tega skoraj 44.000 v zadnjem dnevu. Doslej je v državi z 212 milijoni prebivalcev zaradi bolezni covid-19 umrlo skoraj 125.000 ljudi. 

Strokovnjaki svarijo, da bi se lahko razmere hitro poslabšale, če bodo lokalne in regionalne oblasti popustile pod pritiskom gospodarstva in prezgodaj odprle gospodarstvo in če ljudje ne bodo upoštevali ukrepov za zajezitev virusa.

6.33 Maske v zaprtih prostorih znova obvezne

Zaradi slabšanja epidemiološke slike oziroma večanja števila okužb z novim koronavirusom je vlada z odlokom začasno določila obvezno uporabo zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih ter obvezno razkuževanje rok.

Od danes naprej bodo spoštovanje odloka na terenu preverjali tudi inšpektorji, ki lahko izrečejo globo za neupoštevanje. Maska v zaprtih javnih prostorih sicer še naprej ni obvezna, če je mogoče zagotoviti primerno razdaljo.

Preberite tudi: Nagobčniki in verige